Predčasné voľby by pre SaS znamenali odchod z vlády

Nezhody okolo eurovalu tlačia koalíciu k predčasným voľbám. Prieskumné agentúry hovoria, že najviac by stratila Sulíkova SaS. Okrem poklesu počtu hlasov, ktorý by mohol byť aj osudným pre dosiahnutie hranice na vstup do parlamentu, by Sulíkovci stratili koaličný potenciál.

21.09.2011 12:00
Richard Sulík, SaS Foto:
Predseda SaS Richard Sulík.
debata

„SaS teraz lavíruje medzi 6 až 8 percentami, doteraz stratila najviac voličov. Ak by sa dostala do parlamentu, ťažko by s ňou niekto rokoval o zostavení vlády,“ hovorí Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Podľa Jána Baránka z agentúry Polis by výsledok volieb síce mohol byť podobný ako v posledných, ale rovnaká koalícia by už nevznikla. „Najviac by stratila SaS. Ťažko si predstaviť, že by ostatné strany išli opäť so SaS,“ dodáva.

Aj Pavel Haulík z MVK predpokladá podobný výsledok ako v ostatných voľbách. Je však presvedčený, že predčasné voľby nebudú. „Keď sa situácia bude vyhrocovať, vznikne presvedčenie, že treba zachrániť Slovensko, pretože mu hrozí nejaká obrovská katastrofa. No a oni sa obetujú – obetuje sa niekto z koalície a Smer a urobia vládu národnej záchrany,“ predpovedá.

Koniec vlády by podľa agentúr znamenal aj koniec Ivety Radičovej ako premiérky. Aby SDKÚ neprišla o veľa, musela by zvládnuť situáciu bez zdania vnútorného rozkolu. Radičová je totiž najväčším ťahúňom voličských hlasov. „SDKÚ by mohla týmto stratiť a podľa mňa je to jediná bariéra, ktorá dnes bráni predsedovi SDKÚ urobiť veľký premet, pokiaľ ide o koalíciu,“ hovorí Haulík.

Pád vlády by nemusel byť Radičovej politickým koncom. Ak by z funkcie vycúvala ako obeť, má podľa Haulíka veľkú šancu vyhrať prezidentské voľby, ktoré budú v roku 2014 pred parlamentnými. Aj ona by mohla byť spokojná.

Radičovej podľa neho viac záleží na poste hlavy štátu ako predsedníčky vlády. „Inak by sa vlani na jeseň pokúsila zosadiť Mikuláša Dzurindu z postu predsedu strany. Pretože od začiatku bolo jasné, že šesťkoalícia s premiérkou, ktorá nemá ani podporu vlastného klubu, nemôže fungovať. To by bol zázrak.“

Koziak: Spojenie hlasovania je Radičovej koniec

Ak predsedníčka vlády spojí hlasovanie o eurovale s dôverou vláde, bude to jej politický koniec. V žiadnej ďalej vláde už nebude, myslí si politológ Tomáš Koziak. Predčasné voľby sú potom pravdepodobnejšie ako rekonštrukcia vlá­dy.

Čo sa stane, ak premiérka spojí hlasovanie o eurovale s dôverou vláde?

Pre Ivetu Radičovú by spojenie hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde znamenalo v tejto situácii politickú samovraždu. Po prípadnom páde vlády, a je jedno, či by došlo k rekonštrukcii so Smerom, alebo k predčasným voľbám, už premiérkou nebude. Prípadná koalícia so Smerom by v tejto situácii poškodila aj ostatné tri pravicové koaličné strany. Popreli by totiž to, čo opakovane verejne tvrdili, že so Smerom za tejto situácie do koalície nevstúpia. A som presvedčený, že ani Fico by do takejto koalície za týchto podmienok nevstúpil. Na takúto širokú koalíciu nie je odkázaný, je príliš silný na to, aby prijal to, čo by mu tieto tri strany mohli v rámci koalície ponúknuť.

O čom svedčí výmena názorov medzi Sulíkom a Miklošom cez médiá v čase, keď je premiérka v New Yorku a predseda strany Mikuláš Dzurinda v Sarajeve? Myslíte, že ide aj o snahu časti SDKÚ zbaviť sa Ivety Radičovej?

Možno to asi chápať aj takto. Opäť raz v tejto koalícii dochádza k ostrým výmenám názorov cez médiá. Nemyslím si však, že teraz ide o prejav politického amatérizmu. Skôr si myslím, že v rámci koalície rastie nervozita a hľadajú sa vinníci. S prehlbovaním koaličných kríz sa začína ukazovať, že pani premiérka bude asi čoraz častejším terčom útokov nielen zo strany SDKÚ, ale aj zo strany ďalších koaličných strán.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba