Vláda si zníži paušálne náhrady, aby splnila sľub o šetrení

Vláda chce dodržať sľub, že si zníži platy o desať percent. Návrh zákona, ktorý predložil do parlamentu Richard Sulík, túto víziu nenapĺňa. Platy ministrov a ďalších ústavných činiteľov sa odvíjajú od platu poslanca, ten sa však podľa Sulíkovho mechanizmu o desať percent nezníži, ale naopak, porastie. Kabinet si preto siahne na paušálne náhrady, ktorých výšku určuje legislatíva nižšieho stupňa - nariadenie vlády.

21.10.2010 08:06
Radičová, Mikloš Foto:
Ministrom sa znížia platy, trvá na tom Iveta Radičová.
debata (4)

Minister teraz berie okolo 3 100 eur v hrubom, podľa Sulíka by to bolo 3 200 eur.

„Pre členov vlády a ostatných ústavných činiteľov platí, že znižovanie bude desať percent,“ potvrdil hovorca premiérky Rado Baťo. Dodal, že na to stačí zmena nariadenia vlády.

Premiérka Iveta Radičová trvá aj na znížení platov manažérov štátnych podnikov, ktoré niekoľkonásobne prekračujú ministerské platy. „Ministerstvo hospodárstva má pripraviť komplexný návrh, ako bude štát pristupovať k výške odmien členov dozorných rád a vôbec k odmeňovaniu manažérov vo firmách, ktoré sú pod štátnou kontrolou,“ povedal Baťo.

Poslanci, vláda aj prezident sa s platmi dva roky nepohli, mali ich zmrazené zákonom na úrovni roka 2008. Sudcov sa toto opatrenie nedotklo, pomohol im Ústavný súd, ktorému príjmy určuje rovnaký zákon. Sudcom sa platy neznížia ani po novom. Ak by v parlamente Sulíkov návrh prešiel, bežný sudca by dostal plat poslanca zvýšený o päť percent.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pripomína, že ide len o návrh. Považuje však za dôležité, že plat sudcu zostane nadviazaný na plat poslanca. Dnes zarába bežný sudca 2 233 eur hrubého, od januára by to malo byť 2 326 eur.

4 debata chyba