SIS zaznamenala pokusy o korupciu v tendroch

Slovenská informačná služba vlani zaznamenala snahy ovplyvňovať viaceré výberové konania vyhlasované štátnymi podnikmi a úradmi.

03.11.2010 20:13
SIS, Mitrík Foto:
Riaditeľ SIS Karol Mitrík predniesol odpočet činnosti tajnej služby.
debata (5)

Pred poslancami Národnej rady to podľa agentúry SITA povedal nový riaditeľ SIS Karol Mitrík.

Nominant SDKÚ, blízky premiérke Ivete Radičovej, predstúpil pred poslancov po prvý raz, aby predniesol každoročný odpočet činnosti tajnej služby. Správa je tajná, verejnosť sa o jej obsahu nedozvie.

V minulosti SIS pod vedením Ladislava Pittnera správy o činnosti zverejňovala, začiernila iba tajné údaje. Či sa tajná služba k takejto praxi vráti, však isté nie je.

Za je totiž len časť koaličných poslancov. „Stupeň utajenia častí správy je v právomoci šéfa tajnej služby. Prikláňam sa k tomu, že časť tej správy, ktorá nie je prísne tajnými informáciami, by bolo možno vhodné postupne zverejňovať,“ povedal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

Martin Fedor z SDKÚ s ním súhlasí. Podľa neho by bolo dobré vrátiť sa k praxi pred rokom 2006. „Aby aspoň istá časť zo správy bola zverejnená na internete. Verejnosť by tak mala možnosť oboznámiť sa aspoň s plnením hlavných úloh a prioritami SIS,“ povedal pre TASR.

Člen výboru pre kontrolu SIS Juraj Droba z SaS si však nie je istý, či by to bolo správne. Podľa neho je SIS profesionálna a takáto kontrola už oproti minulosti nie je nutná. Potrebná bola v časoch, keď ju vládna moc zneužívala, napríklad pri únose prezidentovho syna či akciách proti vstupu do NATO.

Šéf kontrolného výboru Robert Kaliňák (Smer) súhlasí. Podľa neho bola SIS zneužívaná aj po poslednej vláde Vladimíra Mečiara, keď bola podozrivá zo zapojenia do únosu Michala Kováča mladšieho a ďalších nezákonných aktivít. K sporným radí aj kauzu skupinka za vlády Mikuláša Dzurindu. Kaliňák je však presvedčený, že už pár rokov funguje SIS profesionálne.

Vládu zároveň upozornil, že by tajnej službe nemala siahať na rozpočet. Podľa návrhu, ktorý prerokuje parlament v decembri, má totiž SIS prísť o desať percent rozpočtu. Tento rok dostala 43,3 milióna eur, na budúci odporúča vláda schváliť 38,95 milióna.

Podľa Kaliňáka zatiaľ nový šéf SIS žiadne personálne čistky nerobil. Mitrík má aj dôveru koalície. „Neurobil žiadnu chybu. Zatiaľ,“ povedal Hrušovský.

Jeho správu v Národnej rade však nepodporil Ľudovít Kaník z SDKÚ. Nezdôvodnil to.

5 debata chyba