KDH nechce Krajcerovi dovoliť, aby mal vplyv na televíziu a rozhlas

KDH podporí zlúčenie Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu od Nového roku, naďalej však presadzuje niektoré zmeny v zákone ministra kultúry Daniela Krajcera. "Do schôdze ešte budeme rokovať o troch okruhoch - o zložení Rady Rozhlasu a televízie Slovenska, prechodnom období do zvolenia nového generálneho riaditeľa a spôsobe jeho voľby," povedal po rokovaní s Krajcerom poslanec za KDH Pavol Abrhan.

23.11.2010 08:00
Krajcer, minister kultúry Foto:
Minister kultúry a cestovného ruchu Daniel Krajcer
debata (4)

 KDH sa nepáči, že by mal mať minister kultúry rozhodujúce slovo v riadení Rozhlasu a televízie Slovenska (RTS) do zvolenia šéfa novej inštitúcie. Ak by sa totiž nedohodli štatutári – súčasný riaditelia STV Štefan Nižňanský a rozhlasu Miloslava Zemková, rozhodoval by minister. Abrhan spochybňuje aj voľbu generálneho riaditeľa RTS parlamentom. Lepšie by podľa neho bolo, keby ho naďalej volila rada. V nej sa KDH nepáči zastúpenie odborníkov na médiá. Z deviatich členov rady majú byť štyria experti na rozhlas a televíziu, KDH ich tam chce viac.

Nie je však vylúčené, že kresťanskí demokrati napokon ministrovi kultúry ustúpia. Zákon o RTS je v parlamente v druhom čítaní, dnes ho prerokuje gestorský výbor pre kultúru a médiá. V ňom ho KDH podporí. Pred dvoma týždňami ešte hnutie odmietalo spájanie STV a SRo bez prípravy a dosahových štúdií. Okrem vplyvu ministra na verejnoprávne médiá sa obávalo, že krachujúca televízia stiahne so sebou rozhlas, ktorý hospodári s vyrovnaným rozpočtom.

Dnes Abrhan pripúšťa, že zlúčenie môže byť jediným riešením. „Problém je v tom, že nemáme riešenie pre Slovenskú televíziu. Neviem ponúknuť iné riešenie v situácii, keď zodpovední členovia z STV odchádzajú, ale riaditeľ Nižňanský tam sedí ďalej. Keď som ho vyzval, aby abdikoval, odkázal, že takú radosť nám neurobí,“ povedal. KDH si tak osvojilo argument Krajcera, podľa ktorého je pre záchranu STV podstatná výmena riaditeľa. Zákon ju však nedovoľuje. Cestou k odstaveniu Nižňanského, vedúceho STV do miliardových dlhov, je teda pre koalíciu zlúčenie do RTS.

4 debata chyba