Straníci Žitňanskej veria aj po prehratých voľbách

SDKÚ hľadá odpoveď, prečo prehrala boj o primátora Bratislavy, personálne zmeny však zrejme nasledovať nebudú. Neúspešnú kandidátku Magdu Vášáryovú navrhla bratislavská krajská organizácia, jej predsedníčka Lucia Žitňanská sa síce v januári chystá odstúpiť, opäť však mieni kandidovať. Jej znovuzvolenie je pravdepodobné. Straníci jej napriek strate doterajšej bašty pravice veria.

02.12.2010 06:27
debata (3)

Za výhrou ľavicového Milana Ftáčnika podľa niektorých nie je zlý výber kandidátky, ale sila protivníka. „Treba priznať, že Ftáčnik bol dobrý protikandidát,“ hovorí podpredseda SDKÚ Milan Hort. Ďalším dôvodom bolo, že pravica sa na Vášáryovej zhodla neskoro a Ftáčnik získal v kampani náskok. Za prehru viní aj kandidatúru nezávislého Jána Budaja.

Hort je presvedčený, že Žitňanská by mala na čele kraja zostať. „Urobila poriadok v bratislavskej organizácii vtedy, keď išlo oveľa. Preukázala veľkú statočnosť,“ pripomenul vylúčenie skupiny okolo vtedajšieho podpredsedu bratislavského krajského zväzu SDKÚ Branislava Zahradníka.

Za Žitňanskú je pripravený opätovne hlasovať aj Ivan Štefanec. V strane súperil s Vášáryovou o nomináciu na bratislavského primátora. „Prehrali sme jednu bitku o kreslo primátora. V princípe sme však naše pozície pri voľbe poslancov posilnili. Moju dôveru pani Žitňanská má a som ochotný ju podporiť,“ hovorí dnes Štefanec.

Zmeny po krajskej konferencii SDKÚ, ktorá bude v januári, však zrejme nastanú. Dotknú sa stanov, ktoré upravujú voľbu nominantov strany do volieb. Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda avizoval, že ústredná rada by mala koncom januára posilniť právomoci centrálnych orgánov strany v prípadoch, že organizácie na regionálnej úrovni vyberú nezvoliteľných kandidátov.

3 debata chyba