Výhodu majú voliči s internetom

V komunálnych voľbách si musia občania sami zisťovať, z ktorých kandidátov si budú vyberať zástupcov do miestnych či mestských zastupiteľstiev, kto všetko kandiduje za starostu či primátora. Zoznamy kandidátov, ktoré štát posiela pred parlamentnými voľbami, im tentoraz do schránok neprídu. Lívia Škultétyová z ministerstva vnútra uviedla, že kandidačné listiny až do domu doručujú len pri parlamentných voľbách.

23.11.2010 06:12
debata

Komunálne si vyžadujú aktívnejší záujem občanov. Jednoduchšie to majú tí, čo majú prístup k internetu, keďže mestá a obce zverejňujú mená kandidátov na webových stránkach aj s ďalšími potrebnými informáciami, ako je miesto, kde sa volí a ako treba voliť. Najneskôr 35 dní pred hlasovaním musia obce vyvesiť zoznamy kandidátov aj na úradné tabule. Vo veľkých mestách alebo mestských častiach ich môže byť niekoľko.

Aktívnejší prístup, ktorý si komunálne voľby oproti parlamentným od voliča žiadajú, môže sčasti ovplyvniť aj volebnú účasť, myslí si sociológ Pavel Haulík z agentúry MVK. „Môže sa stať, že ak zoznam do schránky nepríde, zabudne, že sú vôbec voľby. Je veľa ľudí, ktorí komunálnymi voľbami rozhodne nežijú.“

Účasť by sa však zásadne nezvýšila ani posielaním kandidátok. Rozhodujúce podľa Haulíka je, či občan chce ísť voliť. V takom prípade sa v malej obci môže dobre rozhodnúť, aj keď zoznam prvý raz uvidí vo volebnej miestnosti. Vo veľkých mestách by mu ani zoznam kandidátov nedal viac informácií, preto sa aj častejšie mestský volič orientuje podľa strán. „A zanietený volič si nájde informácie na internete,“ dodáva Haulík.

debata chyba