V metropolách sú šance pol na pol

Pravica a ľavica zvedú zápas o to, kto povedie hlavné mesto. Doteraz nikdy neboli šance ľavicového kandidáta také veľké, ako má dnes Milan Ftáčnik, myslí si analytik agentúry Polis Ján Baránek.

24.11.2010 09:43
Vášáryová, Ftáčnik Foto: ,
Dvaja najsilnejší súperi o post primátora Bratislavy Magda Vášáryová a Milan Ftáčnik.
debata (87)

V druhej slovenskej metropole – Košiciach – vstupuje do súboja kandidátov pravice a Smeru nezávislý aktivista Marek Kažimír, starosta mestskej časti Košice-Krásna. „Je to neopozeraná tvár. Vystupoval ako kritik radnice, Košičania ho dosť brali,“ hovorí politológ Tomáš Koziak.

Bratislava aj Košice inklinujú k pravici. To sa podľa analytikov prejaví najmä v zložení zastupiteľstiev. Šance na obsadenie miesta primátora sú však otvorené. Hlavné mesto môže dostať pod kontrolu nezávislý Milan Ftáčnik s podporou Smeru alebo Magda Vášáryová z SDKÚ s podporou vládnych strán.

Za Ftáčnikom je úspešné starostovanie na najväčšom slovenskom sídlisku Petržalka. Vášáryovej hlavnou devízou je podpora pravice.

Rozdelené Košice

V Košiciach sa pravica triešti. Väčšina podporuje súčasného primátora Františka Knapíka z KDH. „Jeho kampaň je najmenej výrazná, možno si je víťazstvom istý,“ hovorí Koziak. Vlastného kandidáta má SaS, ale právnik Ladislav Rovinský podľa Koziaka nemá nádej uspieť.

Veľké šance má, naopak, exminister Richard Raši. V Smere predstavuje „mladú krv“ a význam má aj podpora strany Most – Híd. Jeho kampaň sa nesie v nekonfrontačnom mladíckom duchu.

Ako tretí je v hre nezávislý Marek Kažimír.

Najpravicovejší obvod

Za najpravicovejší volebný obvod na Slovensku analytici označujú bratislavské Staré Mesto. Najväčšie šance dávajú poslankyni SDKÚ Tatiane Rosovej, za ktorou stojí pravica s výnimkou Mostu. Ten podporuje kandidáta Smeru Martina Borguľu.

Kandiduje aj súčasný starosta Andrej Petrek. Člen SDKÚ však ide do volieb ako nezávislý. „Petrek prišiel o šancu byť zvolený pre byty. Z toho, čo sa doteraz prevalilo, to bol asi najväčší škandál,“ myslí si sociológ Pavel Haulík.

Haulík očakáva, že poslancov v mestských častiach budú ľudia voliť stranícky.

Kto povedie mestské časti

Bratislavský Ružinov porušil hegemóniu pravice v minulých voľbách, keď sa vzbúril proti starostovi Pavlovi Kubovičovi z SDKÚ. Druhý najväčší bratislavský obvod zvolil na čelo radnice kandidáta Smeru Slavomíra Drozda. V týchto voľbách dáva Baránek najväčšie šance Drozdovmu zástupcovi Dušanovi Pekárovi z KDH. Podporuje ho celá parlamentná pravica.

Otvorený súboj čaká po dvadsiatich rokoch bratislavskú mestskú časť Nové Mesto. Štyri volebné obdobia ho ovládal Richard Frimmel, bývalý nominant SDĽ, neskôr nezávislý. Za Smer bude kandidovať Marián Vereš s podporou SNS, pravica nasadzuje dôchodkyňu, mestskú i župnú poslankyňu Ruženu Apalovičovú z KDH. Šance má aj nezávislý Rudolf Kusý. Poslanec župy aj mestskej časti sa presadil aktivitami proti živelnej výstavbe, napríklad v parku na Račianskom mýte.

Do Petržalky sa chce vrátiť Vladimír Bajan, ktorý na jedno volebné obdobie vymenil miesto starostu Petržalky za bratislavského župana. O úspešnosti jeho návratu analytici pochybujú. Hlasy môže získať zástupkyňa starostu Viera Kimerlingová. Kandidujú ju kresťanskí demokrati. Ostatná pravica stavia lekárku Ivetu Plšekovú. Smer s podporou SNS Mariána Miškanina.

BRATISLAVA

Milan Ftáčnik
- bývalý minister školstva za prvej Dzurindovej vlády, dnes nestraník s podporou Smeru
- za štyri roky si ako starosta Petržalky získal dobrú povesť
- s jeho menom sa nespájajú škandály, tendre ani sporné rozhodnutia
- má prehľad v komunálnej politike, znalosť problémov mesta
- prichádza s nie príliš pompéznymi, ale vcelku realistickými riešeniami
- v jeho neprospech môže hrať výrazná prevaha pravice v Bratislave
- ako primátor by mohol mať problém presadiť svoju víziu, keďže zastupiteľstvo bude pravdepodobne pravicové

Magda Vášáryová
- poslankyňa Národnej rady za SDKÚ, bývalá herečka a veľvyslankyňa
- šance na úspech má najmä vďaka tomu, že za ňou stoja všetky vládne strany a ich predstavitelia ju aktívne podporujú v kampani
- ako poslankyňa je skôr nevýrazná, viaceré jej prejavy na verejnosti pôsobili rozpačito
- pri návšteve amerického prezidenta Georgea Busha v roku 2005 zasa ako štátna tajomníčka rezortu diplomacie nebola schopná komentovať jeho kľúčový prejav. „Viete, neviem vám v tejto chvíli odpovedať. Postupne sa informujem o politickom dianí. Viete, ešte sa vybaľujem, takže, ehm…,“ reagovala s tým, že sa len nedávno vrátila z Poľska, kde pôsobila ako veľvyslankyňa. Neskôr si Nórske kráľovstvo pomýlila s republikou a nevedela, že Irán susedí s Tureckom
- ako kandidátka na prezidentku v roku 1999 verejnosť odradila svojím vystupovaním v televíznej debate, po ktorej jej vyčítali skákanie do reči, hašterivosť a afektovanosť
- aj v tejto kampani pôsobí skôr útočne a nie príliš kompetentne – prichádza s riešeniami, ale nevie povedať, ako ich je možné aj zrealizovať

KOŠICE

František Knapík
- doterajší primátor, člen KDH
- v jeho prospech hovoria úspechy Košíc, napríklad v súťaži o Európske hlavné mesto kultúry
- za jeho pôsobenia však vyšli najavo viaceré kauzy, ktoré mu oponenti vyčítajú
- zástupcovia KDH a SDKÚ, ktoré ho podporujú, v košickom parlamente strácajú priazeň verejnosti

Richard Raši
- poslanec Smeru, bývalý minister zdravotníctva
- analytici ho označujú za ,,mladú krv" a jeho šance uspieť za pomerne reálne
košickí voliči ľavicu síce neuprednostňujú, v jeho prospech však môže zohrať fakt, že má aj podporu vládneho Mosta-Híd

Marek Kažimír
- starosta mestskej časti Krásna, nestraník
- verejnosť si získal otvorenou kritikou Knapíkovej radnice
- získať môže najmä hlasy mladých, intenzívnou kampaňou na sociálnych sieťach

87 debata chyba