Zelené ministerstvo sa od novembra obnoví

Ministerstvo životného prostredia začne opäť fungovať od novembra. Parlament nepotreboval ani pol hodiny, aby prelomil prezidentovo veto a obnovil rezort zrušený bývalou vládou k 1. júlu tohto roka.

07.09.2010 15:17 , aktualizované: 19:15
debata

Ušitý horúcou ihlou, narýchlo a nekvalitne, tak charakterizoval novelu kompetenčného zákona obnovujúcu zelené ministerstvo jediný poslanec prihlásený do rozpravy, Dušan Čaplovič zo Smeru. Za novelou vidí iba vytvorenie léna pre Most - Híd, aby sa vyrovnalo koaličné rozdelenie rezortov. Čaplovič kritizoval koalíciu, že keď už obnovuje ministerstvo, mala aj rozšíriť jeho kompetencie.

Gábor Gál z Mostu schizofréniu Smeru nechápe. Čaploviča sa spýtal, prečo ho zrušili až na konci vládnutia, keď ho považovali za zbytočné. A na druhej strane žiada Smer rozšírenie právomocí rezortu, ktorý zrušil.

Životné prostredie od júla spravoval minister pôdohospodárstva Zsolt Simon z Mostu. Pod jeho gestorovaním došlo k niekoľkým zásahom do prírody, ktoré nemajú s jej ochranou nič spoločné.  Simon rozšírenie kompetencií obnoveného ministerstva odmietol ako príliš komplikované.

Koho Most poverí vedením zeleného ministerstva, sa ešte nerozhodlo. Má viacero kandidátov z vlastných radov aj mimo strany. Simon ubezpečil, že ktokoľvek bude novým ministrom, preverí všetky podozrivé kauzy z čias ministrovania SNS vrátane predaja emisií garážovej firme. „Už teraz sa v tejto veci koná. Včera som požiadal Úrad vlády, aby odtajnil materiál, ktorý utajila Ficova vláda na návrh pána ministra Chrbeta – návrh postupu predaja emisií,“ povedal.

Simon znovu kritizoval prezidenta Ivana Gašparoviča, že novelu vrátil parlamentu a posunul tak vznik rezortu zo septembra na október. Vláde to robí problém pri tvorbe štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý musí dať do parlamentu do 15. októbra. Ministerstvo životného prostredia však ešte nebude existovať a nemôže tak mať v rozpočte svoju kapitolu.

Prezidentovo veto prelomila koalícia tesne – 76 hlasmi. Dvaja poslanci z SDKÚ v parlamente chýbali. Katarína Cibulková sa ospravedlnila písomne, Tibor Tóth telefonicky, obaja z rodinných dôvodov. Predseda finančného výboru z SaS Jozef Kollár sa pripojil k 12 opozičným hlasom proti novele. „Pomýlil som sa. Je ľahké sa pomýliť, keď s kolegom preberáte nejakú inú tému a je na to 20 sekúnd,“ obhajoval sa po hlasovaní.

debata chyba