Nikto nevie, či eZdravie zlyhá

Elektronické zdravotníctvo, tzv. eZdravie, už funguje a mnohí lekári ho využívajú.

19.12.2017 12:00
ehealth Foto: ,
Pneumologička Marta Hájková sa pripája do eZdravia počas demonštrácie systému pre médiá.
debata (16)

Tvrdí to Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré tento projekt zastrešuje. Lekári aj IT odborníci oponujú. Podľa nich elektronizácia nebeží tak, ako to deklaruje centrum a od januára, keď má ísť naostro, môže vzniknúť veľa technických problémov. Centrum oslovilo dvoch lekárov aj pacienta, aby novinárom v Bratislave predstavili, ako systém pracuje už dnes.

Do ambulancie všeobecného lekára prišiel pacient s kašľom. Lekárka si vypýtala preukaz poistenca, pretože pacient ešte nemá občiansky preukaz s čipom. „Pán tu bol opakovane kvôli dráždivému suchému kašľu. Laboratórny a pľúcny nález bol negatívny aj RTG hrudníka bol negatívny a preto ho odosielam na vyšetrenie k pneumológovi do Ružinova,“ povedala všeobecná lekárka Edita Miškolciová, ktorá je pripojená do systému a nález aj diagnózu zapísala priamo do elektronickej zdravotnej karty pacienta. Vypísala v nej aj výmenný lístok pre pneumológa. Pacient sa potom presunul do pneumologickej ambulancie. Odborná lekárka špecialistka Marta Hájková sa prihlásila do systému cez kartu zdravotníckeho pracovníka, ktorú vložila do čítačky. V počítači si otvorila výmenný lístok a zdravotné záznamy pacienta. „Pre mňa je cenná lieková karta, z nej viem, či náhodou tento liek, ktorý mu predpisujem, už nemal predpísaný pred dvoma týždňami. Vidím tiež celú liečbu – liek, dávkovanie, kto ho predpísal, ktorý lekár, za akým účelom, na akú diagnózu aj dátum,“ vysvetlila Hájková.

Do eZdravia je pneumologička pripojená niekoľko týždňov. Z pozície lekára ho hodnotí ako prínos. „Som v komunikácii so všeobecným lekárom, s ďalším špecialistom, vidím skutočne, ako pacient užíva liek, či si ho vybral z lekárne, či nemá nejaké interakcie s inými liekmi,“ konštatovala. Vstupy podľa nej trvajú krátko, len pár sekúnd, nepredlžuje jej to prácu. Priznáva, že technické problémy na začiatku mala, riešila ich s nemocničnými itečkármi.

Štart nebude ľahký

Takto ideálne by malo každé vyšetrenie prebiehať od januára 2018. Nábeh však ľahký nebude. Zo 110 nemocníc je pripojených len 71, z 10-tisíc ambulancií je v systéme 3 500 a 1 250 lekární z 3 000. Celkovo kartu na vstup do systému potrebuje približne 100-tisíc zdravotníkov – lekári, zdravotné sestry, zubári, laboranti a lekárnici. Doteraz ju má 40 percent z nich. Preto lekárske organizácie žiadajú odklad elektronizácie. Rezort zdravotníctva im vyhovieť neplánuje.

Lekári tvrdia, že eZdravie nie je pripravené na fungovanie vo všetkých ambulanciách. Chýbajú im karty zdravotníckych pracovníkov, čítačky aj PIN kódy. „Napriek tomu, že je už polovica decembra, okolo 65 percent našich členov a ich zamestnancov kartou zdravotníckeho pracovníka nedisponuje, alebo pokiaľ ju majú, nebol im doručený PIN,“ poukázal prezident Asociácie všeobecných lekárov Marian Šóth. Národné centrum zdravotníckych informácií pritom zdravotníci žiadali o karty v zákonnej lehote do konca októbra.

To, že nie všetci sú zapojení, generálny riaditeľ národného centra Peter Blaškovitš nepovažuje za tragédiu. „Január 2018 nie je dátum konca sveta. Je to dátum, keď vchádzajú do platnosti isté zákonné ustanovenia, ale to neznamená, že systém eZdravie už v súčasnosti nefunguje,“ povedal. Pripájanie podľa neho bude postupné. „Rok 2018 bude rokom, keď sa bude nabiehať na ten systém, postupne, bez akýchkoľvek sankcií, respektíve likvidačných opatrení,“ vyhlásil Blaškovitš.

Ambulancie a nemocnice majú vlastné softvéry od súkromných firiem, celkom 73 druhov. Všetky sa budú musieť najprv certifikovať, čo trvá od troch do šiestich mesiacov. V súčasnosti má overené certifikáty len 15 z nich. Blaškovitš priznáva ako nevýhodu, že centrum nemá dosah na implementáciu aj kvalitu softvérov. Vylúčil však, že by štát sám vytvoril jednotný softvér pre všetkých. „Štát nemôže vstupovať na liberalizovaný trh. To by bolo nefér voči trhu a voči poskytovateľom, ktorí už do toho investovali,“ pripomenul.

Pacientovi nepribudne nijaká povinnosť

IT špecialista Filip Hanker z internetového portálu zive.sk si myslí, že ďalším problémom je zastaranosť serverov eZdravie, ktoré sa nakúpili ešte v roku 2011. „Pri zapojení všetkých ambulancií, nemocníc a polikliník naraz súčasná kapacita nebude stačiť. Veľa prihlásení súčasne by tento server nemusel zvládnuť,“ myslí si. Server podľa neho neprešiel záťažovými testami a už nimi ani nemôže prejsť, pretože sa už reálne používa. Zatiaľ však nikto presne nevie povedať, aké problémy môžu nastať alebo nenastať. „Nevie to nikto, a štát sa len spolieha, že sa nič také nestane,“ poznamenal.

Navyše, nie všetci lekári vedia pracovať s počítačom alebo majú v ambulanciách staré prístroje. „Pokiaľ má lekár starý počítač, hardvér to neutiahne, nebude reagovať rýchlo, bude sa zasekávať,“ podčiarkol Hanker. Doplnil, že ambulancie sa budú musieť vybaviť modernejšou technikou.

Pacientovi od januára nevzniká nijaká povinnosť. „Pacient bude mať celú svoju dokumentáciu elektronicky, v prípade, ak bude chcieť, môže požiadať o papierovú dokumentáciu, lekár mu ju vytlačí,“ konštatoval Blaškovitš. Na ošetrenie pacienti nemusia mať zatiaľ elektronický občiansky preukaz. Stačí kartička poistenca.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #eZdravie