Žena zomrela po výstrele z policajnej zbrane

V dome, v ktorom býva košický riaditeľ protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry - východ Jaroslav G., sa v piatok strieľalo. O život prišla 40-ročná manželka policajta. Stalo sa to okolo piatej ráno po výstrele z manželovej služobnej zbrane. Polícia predbežne odmietla, že by malo ísť o vraždu.

02.02.2018 10:44 , aktualizované: 18:59
košice, streľba, naka, Foto: ,
K streľbe došlo okolo piatej ráno na Čordákovej ulici v Košiciach.
debata

Od rána sa kriminalisti z oddelenia vrážd Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach pohybovali v okolí bytu na Čordákovej ulici na sídlisku KVP. Prijali totiž oznámenie o mŕtvej žene na medziposchodí obytného domu. Od rána zaisťovali stopy z miesta činu a vypočúvali susedov a svedkov udalosti. Kriminalisti údajne pripúšťali možnosť vraždy i samovraždy.

Ako pre Pravdu povedal jeden zo susedov, ktorý chce zostať v anonymite, ľudia si nevedia tento incident vysvetliť. Podľa jeho slov bola rodina bezproblémová a manželov označil za nenápadných. Sused rovnako uviedol, že v noci počul hluk, ale nevenoval mu pozornosť.

Polícia však čoskoro poprela, že by malo ísť o smrť s cudzím zavinením. Podľa našich informácií lekár, ktorý bol na mieste činu, cudzie zavinenie nezistil. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Na mieste činu nič nenasvedčuje tomu, že by malo ísť o vraždu,“ informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová s tým, že policajti počas obhliadky našli list na rozlúčku.

Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov a profesor oddelenia trestného práva, kriminalistiky a kriminológie na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor pre Pravdu povedal, že stále nemožno vylúčiť napríklad ani trestný čin usmrtenia z nedbanlivosti, ale o tom je na základe skromných informácií ešte priskoro hovoriť.

Teraz bude treba preukázať celý mechanizmus výstrelu. „Kto zbraň použil, prečo ju použil. Bude treba vypočuť všetkých svedkov. Zistiť, či a aký dôvod mohla mať žena na samovraždu. Či tam bol nejaký konflikt, alebo išlo o psychickú záležitosť – poruchu,“ hovorí Ivor.

Výstrel v panelákovom byte muselo byť počuť, takže oznámenie polícii o mŕtvej žene na chodbe pravdepodobne prišlo tesne po ňom. „Z kriminalis­tického hľadiska však bude dôležité, kto strieľal. To sa dá preukázať nielen z hľadiska odtlačkov prstov, ale aj povýstrelových splodín na ruke strieľajúceho. Na to sa robia príslušné expertízy, ktoré určia, kto zo zbrane strieľal,“ vysvetľuje očakávaný postup vyšetrovateľov I­vor.

Určite bude vykonaná aj súdna pitva. „Tá určí príčinu smrti, ale aj mechanizmus vzniku usmrtenia. To znamená, či šiel výstrel sprava, alebo zľava. To bude porovnané aj so skutočnosťou, či osoba, ktorá mala spáchať samovraždu, je skutočne ľavák alebo pravák.

Odoberajú sa tiež povýstrelové splodiny, ktoré doplnia obraz o mechanizme usmrtenia,“ popisuje Ivor s tým, že to sú najdôležitejšie skutočnosti, ktoré musia byť preverené.

„Vzhľadom na to, že na mieste činu bola nájdená služobná zbraň, prípadom sa zaoberá Inšpekcia ministerstva vnútra,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Ivor dodáva, že ak by sa preukázala len neopatrnosť policajta pri zabezpečení zbrane, do úvahy prichádza minimálne disciplinárny postih.

Zákon o zbraniach a strelive upravuje, ako má byť zbraň uložená. Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že policajt si služobnú zbraň môže brať aj domov, ale musí byť uložená tak, aby sa k nej okrem oprávnenej osoby nemohol dostať nikto iný. Napríklad v plechovej skrini na uzamknutie.

„V normálnom domácom prostredí ju policajt asi nemá neustále zamknutú v plechovej skrini alebo trezore. Určite si dáva pozor, keď má malé deti,“ povedal Žitný. Myslí si, že v tomto prípade bude voči policajtovi pravdepodobne vznesené obvinenie za zanedbanie služobnej povinnosti, pretože vlastne k smrti aj sám prispel.

Klinický psychológ Karol Kleinmann hovorí, že depresívni ľudia sa rozhodujú pre samovraždy najmä v skorých ranných hodinách. „Okolo tretej a štvrtej hodiny depresívny človek prežíva najväčšie muky. Vtedy sa väčšinou budí a nemôže ďalej spať. Tento čas hrá v prospech samovrahov, pretože sú apatickí a najmenej odolní voči racionálnemu konaniu. Tesne pred východom slnka je organizmus najmenej citlivý,“ vysvetľuje Kleinmann.

Dodáva, že ženy volia zväčša ľahké metódy samovraždy. Pri použití strelnej zbrane, čo je ťažká metóda, je však toto rozhodnutie definitívnejšie. „Mnohí to vedia a keď majú príležitosť, môžu využiť nepozornosť okolia,“ pokračuje Kleinmann. To, čo viedlo ženu k činu, by sa dalo určite vyčítať z prípadného listu na rozlúčku.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #streľba #NAKA