Prečo ministerstvo váha s odvolaním riaditeľky nemocnice?

Naťahovanie času alebo hranie sa na mŕtveho chrobáka. Ťažko posúdiť konanie ministerstva zdravotníctva po tom, čo prokurátorka Generálnej prokuratúry potvrdila, že riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková je vo funkcii nezákonne.

09.04.2015 12:21 , aktualizované: 19:24
Piešťany, Mária Domčeková, riditeľka Foto: ,
Riaditeľka Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch Mária Domčeková.
debata (18)

Správna rada nemocnice, v ktorej má rezort väčšinu, riaditeľku z funkcie vo štvrtok neodvolala. Ministerstvo nechce ani prezradiť, čo bude ďalej robiť.

Prokurátorka svoje závery odôvodnila tým, že o zapísaní Domčekovej v registri neziskových organizácií rozhodla nesprávne zostavená správna rada nemocnice. A tú menil práve zdravotnícky rezort. Na jeseň v roku 2012 zvýšil počet svojich zástupcov v rade z troch na štyroch. Tým získal väčšinu pri rozhodovaní oproti dvom členom, ktorí zastupovali zamestnancov. V tom istom roku rada dosadila Domčekovú na čelo nemocnice. Zamestnanci nespokojní s týmto postupom sa obrátili na prokuratúru.

Ministerstvo na rozhodnutie prokurátorky vo štvrtok zareagovalo zvolaním mimoriadneho zasadnutia správnej rady. Prebehlo v popoludňajších hodinách v Piešťanoch, ale podľa informácií denníka Pravda k odvolaniu Domčekovej neprišlo. Aké budú ďalšie kroky rezortu zdravotníctva, Zuzana Čižmáriková, riaditeľka komunikačného odboru, zatiaľ neprezradila.

Podľa lekára Alana Suchánka, ktorý je jedným z členov správnej rady, na mimoriadnom zasadnutí zástupcovia ministerstva len zbierali informácie. „Tvária sa, že nevidia dôvod na odvolanie riaditeľky. Protest prokuratúry údajne ešte nevideli, nečítali a vedia o ňom len z médií,“ uviedol Suchánek, ktorý na nesprávny počet členov rady už dlhší čas upozorňoval.

Proti zápisu riaditeľky Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch v registri neziskových organizácií podala prokurátorka protest koncom marca. Ním spochybnila rozhodnutie bývalého Obvodného úradu v Trnave, ktorý vymazal predchádzajúceho štatutára nemocnice Roberta Mamrillu a namiesto neho zapísal Máriu Domčekovú. „Rozhodnutie je v rozpore so zákonom o neziskových organizáciách, pretože o zmenách rozhodla nesprávne kreovaná správna rada nemocnice,“ informovala o dôvodoch rozhodnutia prokurátorky hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Po zmenách, ktoré v rade urobilo ministerstvo zdravotníctva, počet jej členov nekorešpondoval s počtom, ktorý určovala zakladacia listina. Podľa nej by mali v rade sedieť traja zástupcovia ministerstva a dvaja predstavitelia nemocnice. Keď nová správna rada zvolila Domčekovú do funkcie, chybu urobil aj Obvodný úrad v Trnave, ktorý ju nemal zapísať ako štatutárku.

K pochybeniu zamestnancov obvodného úradu sa bližšie nevyjadril ani rezort vnútra. „V mene Okresného úradu v Trnave si vás dovoľujeme informovať, že k protestu prokurátorky sa úrad vyjadrí v zákonnej lehote 30 dní,“ napísal v odpovedi pre Pravdu jeho tlačový odbor. Stanovisko by teda mal úrad poskytnúť najneskôr začiatkom mája.

Ak nemocnica nevyhovie protestu prokurátorky, bude o ňom ďalej rozhodovať Okresný súd v Piešťanoch. „V prípade, že bude protestu prokurátora vyhovené a rozhodnutie nemocnice bude zrušené, konanie sa dostane do štádia návrhu na zápis zmeny,“ načrtla iný scenár Tökölyová. Mária Domčeková vo svojej funkcii zotrvala aj po škandále pri nákupe predraženého CT prístroja. Zo stoličky sa ju snažilo zosadiť aj 92 zamestnancov nemocnice z celkového počtu 450, ktorí podpísali žiadosť o jej odvolanie koncom minulého roka po vypuknutí kauzy. K jej odvolaniu napokon nedošlo, keďže návrh na jej odvolanie nikto z členov správnej rady na zasadnutí nepredložil.

Zmluva na nákup predraženého CT za 1,6 milióna eur, ktorý sa nakoniec nezrealizoval, stála miesto ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú, ktorá bola v dozornej rade nemocnice. V súvislosti s kauzou sa postu šéfa parlamentu vzdal aj Pavol Paška.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Domčeková #piešťanská nemocnica