Odborári a primárka píšu premiérovi. Protirečia si

Do podateľne Úradu vlády smerovali koncom minulého týždňa až dva listy, ktoré sa týkali situácie v žilinskej nemocnici. V jednom Lekárske odborové združenie avizuje celoslovenský štrajk, ak 13 žilinských lekárov, ktorí dali výpovede pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na internom oddelení, nevezme nový riaditeľ nemocnice späť.

13.04.2015 09:00
Visolajský, odbori, lekári Foto: ,
Predseda lekárskych odborov Peter Visolajský (na snímke z marca 2015) tvrdí, že združenie je pripravené vyhlásiť celoslovenskú štrajkovú pohotovosť.
debata (2)

Ich tvrdenia vyvracia v liste Renáta Oláhová, poverená primárka interného oddelenia. Podľa nej situácia nie je taká, ako odborári tvrdia.

„Pokiaľ dialóg bude naďalej zlyhávať a riaditeľ nebude vnímať potreby interného oddelenia a to, že lekári nežiadajú nič navyše, len aby sa situácia riešila, tak potom bude nasledovať ďalší náš krok,“ skonštatoval predseda lekárskych odborov Peter Visolajský v piatok, po odovzdaní listu v podateľni Úradu vlády.

Ním chceli odborári upozorniť na to, že ak sa riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice v priebehu tohto týždňa nedohodne s 13 lekármi na štyroch požiadavkách, združenie je pripravené vyhlásiť celoslovenskú štrajkovú pohotovosť. Medzi ich požiadavkami je rekonštrukcia oddelenia, viac lôžok, skoré transparentné výberové konanie na primára oddelenia a to, aby sa všetci, ktorí dali výpovede, mohli vrátiť. Ak toto nebude splnené, hrozí, že sa do štrajku zapojí až tritisíc lekárov, ktorých LOZ združuje.

Odborári spochybnili výber súčasnej primárky

Visolajský tiež spochybnil výber súčasnej primárky Renáty Oláhovej. „Spochybňujeme spôsob, akým došlo k jej povereniu vedením interného oddelenia. Jej ignorovanie a neochota riešiť problémy pacientov interného oddelenia, a to aj napriek tomu, že naše výhrady potvrdil regionálny úrad verejného zdravotníctva, ju z morálneho aj profesionálneho hľadiska diskvalifikujú na post vedúceho lekára interného oddelenia,“ vysvetlil šéf odborárov.

Reakcie sa nezdržala ani Oláhová, ktorá tiež napísala list premiérovi. Podľa nej je skutočne stav lôžok na oddelení nedostačujúci, no snaží sa to riešiť. „Podarilo sa mi zefektívniť prácu oddelenia, denný stav pacientov sa v priebehu mesiaca znížil najmenej o 20 percent a už nie sú pravidelne odkázaní na prístelky, ako to bývalo pravidlom. Nie je teda pravda, že situácia na oddelení sa nezmenila, ako tvrdia odborári,“ hovorí Oláhová.

Podľa nej je nešťastné, že k zmenám boli potrebné hromadné výpovede lekárov. "Na druhej strane, teraz nevidím iný dôvod na ponechanie výpovedí v platnosti, ako osobné ambície odborárov na jednej strane a chvályhodnú, no deštruktívnu solidaritu ostatných kolegov.

Podotýkam, že už vo výberovom konaní na primára oddelenia v roku 2013 som požadovala rozšírenie oddelenia o 20 lôžok a celú jeho prestavbu," dodala s tým, že v tom čase ju lekári nepodporili, hoci podmienky boli rovnako zlé ako teraz.

Interné oddelenie funguje, tvrdí primárka

Interné oddelenie funguje, ako tvrdí Oláhová, normálne, aj napriek tomu, že lekári vo výpovediach čerpajú dovolenky alebo bez ohlásenia neprídu do práce. "Niektorí z nich si v zaujatí odborárskymi záležitosťami nedbanlivo plnia svoje povinnosti.

Napriek tomu, v snahe o dohodu, nenavrhla som im nijaké kárne opatrenia. Je však zaiste pochopiteľné, že s takýmito kolegami mám problém v budúcnosti spolupracovať a podmienky ich ďalšieho zotrvania na oddelení chcem riešiť individuálne," uviedla.

Urýchliť výberové konanie primára oddelenia nie je možné, a preto podľa nej platnosť výpovedí treba riešiť najneskôr 13. apríla. Sociológ Stanislav Buchta si myslí, že hrozba štrajku, ktorú avizujú odborári, je len určitá forma nátlaku. "Nie je to štandardný spôsob riešenia situácie a pred štrajkom by malo byť nejaké rokovanie.

Pred takouto významnou akciou, ako je celoslovenský štrajk, je potrebné rokovať," pripomenul Buchta, podľa ktorého je dosah jednej kauzy na celý okruh zdravotníctva netypický a nebezpečný. Tvrdí, že k štrajku napokon možno ani nedôjde a výsledkom bude nejaký kompromis. Zuzana Kusá si myslí, že vyhrotenou situáciou sa snažia odborári varovať. „Lekári možno situáciu v Žiline vnímajú ako všeobecnú problematiku a takto pred ňou varujú,“ mieni sociologička.

Nový riaditeľ žilinskej nemocnice ponúkol nespokojným lekárom okamžitú výpoveď

Nový riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice Pavol Drugaj v utorok 31. marca ponúkol 13 nespokojným lekárom interného oddelenia okamžitú výpoveď. Tí podľa neho neakceptujú súčasnú primárku, ktorej, naopak, on dôveruje. "Na internom oddelení vidím dve skupiny, jedna – väčšina, ktorá si stojí za prácou, a druhá, ktorá dala výpovede.

Takže aby nevznikali nejaké trenice medzi týmito dvoma skupinami, tak som navrhol týmto lekárom, že ak chcú, môžu rozviazať pracovný pomer dohodou aj k dnešnému dňu," povedal vtedy Drugaj s tým, že lekári majú stále možnosť požiadať o späťvzatie týchto výpovedí.

Koncom februára dalo 14 z 19 lekárov interného oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice výpoveď pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení. Primár ukončil pracovný pomer dohodou. Lekárom od 27. februára plynie dvojmesačná výpovedná lehota. Sťažovali sa na preplnené a zle vybavené oddelenie. Aktuálne je vo výpovednej lehote 13 lekárov, jedna lekárka výpoveď stiahla.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #nemocnica #lekári #štrajk #odborári