Šoféri išli rýchlo, spôsobili dve hromadné nehody

Približne sto ľudí a 37 áut uviazli v dvoch hromadných nehodách. Obe sa stali v nedeľu na rýchlostnej ceste R1. Spôsobili ich vodiči, ktorí podcenili silný vietor. Ten na cestu nafúkal sneh z okolitých polí. Šoféri išli rýchlo a záveje zbadali v poslednej chvíli. Prudké brzdenie vyvolalo lavínový efekt a autá narážali do seba. Nehody sa našťastie obišli bez obetí na životoch. Polícia vyzvala vodičov, aby jazdili opatrne.

08.02.2015 14:13 , aktualizované: 18:42
nehoda, R1 Foto: ,
Na R1 pri odbočke do Beladíc sa zrazilo 25 áut. Prudko zvírený sneh zapríčinil zlú viditeľnosť.
debata (49)

V smere z Banskej Bystrice do Nitry sa približne pri odbočke na Beladice zrazilo asi 25 áut. Pri Seredi, v smere z Nitry do Trnavy, ich zase nabúralo dvanásť. Šoférom sa tu podarilo naraziť aj do dvoch prichádzajúcich policajných áut, ktoré prišli na pomoc.

V prípade nehody pri Beladiciach záchranári ošetrili a previezli do okolitých nemocníc desať ľudí. Podľa informácií hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Borisa Chmela jedna osoba utrpela ťažšie poranenie a vo vážnom stave bola prevezená spolu so zvyšnými deviatimi ľahko zranenými do nemocníc v Zlatých Moravciach, Nitre, Nových Zámkoch a v Leviciach. Išlo o poranenia hrudníka, chrbtice, hlavy, horných a dolných končatín. V autách uviazlo okolo 80 ľudí, po ktorých prišli autobusy.

Hromadná zrážka áut na R1 pri odbočke do Beladíc. Foto: Pravda, Monika Maťová
nehoda, R1 Hromadná zrážka áut na R1 pri odbočke do Beladíc.

Úsek je uzatvorený, policajti odkláňajú dopravu už pri odbočke na Zlaté Moravce, Tesárske Mlyňany. Vzhľadom zlú situáciu na ceste polícia vyzýva vodičov, aby využili už cestu na Tlmače, Kalná nad Hronom – Vráble- Nitra, čiže zišli z R1 pri Hronskom Beňadiku.

Hovorkyňa krajského Policajného zboru Božena Bruchterová uviedla, že pravdepodobnou príčinou hromadnej zrážky áut bolo nepriaznivé počasie. Rovnaký názor má aj spoločnosť Granvia Operation, ktorá cestu v tomto úseku spravuje. Firma nainštalovala snehové zábrany ešte v novembri minulého roka, ale tie v silnom vetre nemali šancu sneh zachytiť. „Cesta je vlhká, ale nie je šmykľavá,“ povedal pre Pravdu Robert Kišš, hovorca Granvia Operation. Podľa Kišša k reťazovej nehode došlo pravdepodobne pre silný vietor, ktorý fúkal sneh na vozovku. „Hoci bolo snehu málo, zvírený spôsobil náhlu zlú viditeľnosť. Prvé auto prudko pribrzdilo, ostatné potom do seba reťazovo nabúrali,“ zamýšľal sa Kišš.

Firma sa chystá situáciu analyzovať v pondelok, aby do budúcnosti prijala opatrenia, ktoré zabránia podobným zrážkam. Tvrdí, že nainštalované snehové zábrany sú postačujúce. „Problém vzniká vo chvíli, keď vietor dvihne do vzduchu aj malé množstvo snehu. Vodiči, bežne jazdiaci na tomto úseku vysokou rýchlosťou, reagujú prudkým pribrzdením, a vtedy je reťazová havária takmer istá,“ dodal Kišš.

Takmer rovnaká situácia bola aj na ceste do Serede. Denník Pravda zastihol dopravného analytika Jána Bazovského, ktorý v tom čase prechádzal týmto úsekom. „Svieti slnko, cesta je suchá, ale fúka silný vietor. Na vozovke nie je čerstvý sneh, len sneh z okolitých polí, ktorý nafúkal vietor,“ opísal Bazovský. Odhadol, že pri nehode išlo o neprispôsobenie rýchlosti poveternostným podmienkam a iným okolnostiam, ktoré sa dali predvídať. „Vodiči išli rýchlo napriek tomu, že ich cestári upozorňovali prenosným dopravným značením na nebezpečenstvo šmyku. Proti takémuto záveju sa nedá z pohľadu cestárov bojovať. Sneh z vozovky odstraňovali niekoľko minút pred nehodou, ale v dôsledku silného vetra bol opäť na vozovke. Prví vodiči leteli a nedokázali udržať vozidlo a ostatní nedodržali rýchlosť a vzdialenosť,“ dodal analytik. Pripomenul, že šoféri sú v tomto počasí povinní ísť tak, aby dokázali pred akoukoľvek prekážkou včas zastaviť.

O úsek rýchlostnej cesty pri Seredi sa stará Národná diaľničná spoločnosť. Jej hovorca Michal Fúrik povedal, že v čase nehody mali nasadenú všetku dostupnú techniku. „Približne 30 minút pred nehodou bola vozovka v mieste nehody odpluhovaná. V úseku nie sú namontované snehové zábrany, ale dôležité je brať do úvahy, že v čase nehody bolo extrémne počasie,“ reagoval. Podľa meteorológov sa aj v ďalších dňoch budú na našich cestách tvoriť snehové záveje, preto treba spomaliť. Najmä teraz, keď je na cestách zlá viditeľnosť, treba používať stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá, denné svietenie nestačí. V týchto dňoch sú na cestách posilnené policajné hliadky, ktoré riadia premávku a pomáhajú vodičom.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal viaceré varovania. V pondelok by sme mali byť pred snehovými jazykmi a závejmi ostražití do dvanástej hodiny. Dovtedy by malo prestať aj sneženie a vietor, ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu. V severných okresoch Slovenska má napadnúť od 20 do 35 centimetrov nového snehu.

Na slovenské cesty sa vrátil sneh, na Čertovici spadla lavína

Po 12:00 vyrážali k dopravnej nehode troch osobných áut a autobusu na rýchlostnej ceste R1 v smere Nitra – Trnava neďaleko Serede. Aj keď tu nebol nikto zranený, začali sa tvoriť kolóny a prišlo k ďalším dopravným nehodám. Najhoršia situácia bola v okrese Trnava, kde silný vietor fúkal sneh na cesty.

Zásah hasičov Trnavského kraja pri dopravnej... Foto: SITA, KRHaZZ Trnava
nehoda, R1 Zásah hasičov Trnavského kraja pri dopravnej nehode na rýchlostnej komunikácii R1 pri Seredi.

Na Orave hlásia cestári silné sneženie a snehové jazyky a upozorňujú na zníženú dohľadnosť miestami len do desať metrov. Snehové jazyky sa vytvárajú aj v okresoch Martin a Turčianske Teplice a so silným snežením s dohľadnosťou do sto metrov treba rátať aj v okrese Čadca. Podľa centrálneho dispečingu Slovenskej správy ciest pre silné sneženie a silný vietor, ktorý vytvára snehové jazyky až záveje, je na cestách I., II. a III. triedy v okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín vyhlásený I. kalamitný stupeň. Na horskom prechode Čertovica spadla na cestu lavína, a preto je aktuálne neprejazdná.

Na väčšine ciest v Žilinskom kraji treba počítať s tromi až piatimi centimetrami čerstvého alebo kašovitého snehu. S desaťcentime­trovou vrstvou rátajte na ceste II/520 spájajúcej Novú Bystricu s Oravskou Lesnou a zasnežená je aj rýchlostná cesta R3 medzi Tvrdošínom a Trstenou a medzi Širokou a Sedliackou Dubovou.

Na horských priechodoch Šturec, Huty, Príslop, Fačkov, Veľké Pole, Donovaly a Makov hlásia cestári tri až päť centimetrov čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu a upozorňujú, že sú potrebné zimné pneumatiky, pri prejazde cez Donovaly aj snehové reťaze. Čertovica je pre lavínu na ceste aktuálne neprejazdná, Šturec je uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 metrov.

Teplota vzduchu v Žilinskom kraji sa aktuálne pohybuje od mínus šiestich stupňov na Orave po mínus tri v Žiline, cestári preto upozorňujú, že na mostoch a otvorených priestranstvách sa môže tvoriť poľadovica.

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Po celú zimu je pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzatvorená aj cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horský prechod Veľké Pole.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravná nehoda #R1