Klein: Nízkonákladová spoločnosť neznamená nízkonákladovú údržbu

Strata pretlaku v kabíne alebo kontroly nad riadením lietadla či chyba motorov. Letecké nešťastie vo francúzskych Alpách mohlo mať niekoľko scenárov. leteckej spoločnosti Air Explore Vladimír Klein si myslí, že piloti nezlyhali. Odpoveď na otázku, čo mohlo spôsobiť náraz lietadla, podľa neho prinesie až čierna skrinka.

25.03.2015 09:00
Francúzsko, lietadlo, Germanwings Foto: ,
Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Germanwings sa zrútilo nad južným Francúszkom, zahynulo všetkých 150 pasažierov.
debata (1)

Čím je špecifické havarované lietadlo Airbus A320?
Airbus je veľmi moderné lietadlo s množstvom ochrán proti chybnému počínaniu pilotov. Má konštruktérmi dané do vienka ochranu proti prekročeniu kritického uhla nábehu i náklonu. To znamená, že lietadlo je chránené pred týmito mimoriadnymi polohami, ak všetky jeho systémy fungujú. Keby pilot z nejakých dôvodov natiahol na vyšší uhol nábehu, počítač zasiahne sám a nedovolí mu prekročiť povolený 33-stupňový uhol. Rovnako ani prekročiť 67-stupňový uhol náklonu. To sú limity, ktoré stanovil výrobca. Napríklad boeingy to nemajú.

Išlo o lietadlo nízkonákladovej leteckej spoločnosti. Platí, že nízkonákladovosť má vplyv aj na bezpečnosť pasažierov, kvalitu či údržbu lietadla?
To, že išlo o nízkonákladové lietadlo, nie je smerodajné. Nemôžeme povedať, že nízkonákladové spoločnosti majú nízkonákladovú údržbu. Systém, špeciálne v Európe, je urobený tak, že by nemalo dôjsť k žiadnemu pochybeniu z oblasti údržby. Ten, kto má na starosti údržbu, nesie aj osobnú zodpovednosť s možnosťou súdnej dohry, a to si ľudia naozaj netrúfajú zobrať na zodpovednosť. Nízkonákladové sú v tom význame, že si napríklad musíte kúpiť rožok s kávou na palube, ponúkajú pasažierom lotérie alebo nelietajú na najrušnejšie letiská.

Čo mohlo byť príčinou havárie lietadla?
Keď lietadlo opustí letovú hladinu, sú spravidla tri dôvody. Jedným je strata pretlaku a riešenie tohto problému. Druhým je strata spôsobilosti lietadlo riadiť, či už je to z titulu pilotov, alebo je za tým zlyhanie techniky. Predpoklad, že piloti zlyhali, asi v tomto prípade nebude celkom pravdepodobný, pretože pred zrútením vyslali núdzový signál. Tretí dôvod môže byť pokus o samovraždu, čo sa už stalo niekoľkokrát. To je skôr teatrálny dôvod. Z hľadiska štatistiky sú zatiaľ možné tieto scenáre.

Podľa dosiaľ známych informácií Airbus pred zrážkou klesol z vyše 11-tisíc metrov na dvetisíc. Aký je najčastejší dôvod takého výrazného poklesu?
Obyčajne je takýto pokles vynútený stratou pretlaku. Do úvahy však prichádza aj štvrtý scenár – vysadenie oboch motorov. Tomu zase úplne nenasvedčuje to, že istý úsek leteli v horizontálnej polohe. Stať by sa to mohlo vtedy, ak by mali napríklad vodu v palive. Tých príčin je pomerne veľa. Lietadlo klesalo a potom letelo rovno vo výške 2 000 metrov. Nezatáčalo, nekrúžilo, letelo stále priamo a narazilo do kopca. Otázka je, či kopec piloti videli? Ak áno, potom tam mohla byť strata pretlaku a posádka omdlela. Potom však vzniká otázka, že kto vyslal núdzový signál? To ozrejmí rekonštrukcia prípadu.

Pri klesaní malo lietadlo dosiahnuť rýchlosť tri- až štyritisíc stôp za minútu. Je to štandardná rýchlosť Airbusov?
V každom prípade to nebol pád, ale kĺzavý let. Čiže akoby ste išli autom z Donovalov na voľnobehu. To môže napovedať, že klesali s vypnutými motormi, alebo sa kĺzali z dôvodov, ktoré som už spomínal. Predpokladám, že pri samovražde by klesanie bolo prudšie.

Spomenuli ste, že najčastejšou príčinou poklesu býva strata pretlaku. Čo ho mohlo spôsobiť?
Predstavte si, že máte fľašu, ktorá má niekoľko ventilov, ktorými ju otvárate a zatvárate. Systém, ktorý riadi pretlak v kabíne, môže vypadnúť. Je to bežná chyba. Airbusy majú až dva spôsoby riadenia tohto systému – automatický a manuálny. Čiže pilot pretlak dokáže udržiavať aj manuálne. Strata vzniká pri netesnosti. Napríklad, ak sa pri nakladaní vytrhne nejaké tesnenie, na dverách dôjde k netesnosti. V takýchto situáciách však dochádza k signalizácii a piloti ju zaregistrujú. Vtedy opúšťajú letovú hladinu a klesajú. Sú na to cvičení.

V akých intervaloch musia piloti podstúpiť takéto cvičenia?
Firmy do týchto cvičení na simulátoroch investujú veľa peňazí a piloti nemalé úsilie. Každý polrok musia absolvovať cvičenia, ktoré trvajú dva dni. Na každého pilota je naplánovaných osem hodín na simulátore, pričom jedna letová hodina na ňom stojí 300 eur. Skúšajú vysadenie motora, kritické fázy, stratu pretlaku, hydrauliky. Nepredpokladám, že by nemecká firma v tomto procese zlyhala.

Mohli pasažieri spozorovať, že niečo nie je v poriadku a lietadlo klesá?
Počas toho klesania nemuseli cítiť nič. Iba klesali a nijako to neprežívali. Vôbec nemuseli vedieť, čo sa deje. Jedine ak ich pilot informoval, ale zvyčajne sa do kabíny tieto informácie nepúšťajú.

Lietadlo je v prevádzke od roku 1991. Môžeme povedať, že bolo technicky zastarané?
My máme súkromné lietadlo, ktoré sa narodilo v roku 1959. Je také staré ako môj brat a vyzerá lepšie ako on. Predstavte si, že k osobnému vozidlu vydá jeho výrobca manuál údržby. V ňom je napísané, že po troch rokoch musíte vymeniť blatníky, po roku svetlomety, po najazdení 50-tisíc kilometrov musíte urobiť predpísanú generálku. Po 40 rokoch by sme teda mali na vozidle nové blatníky, motor i kolesá. Z toho lietadla zostáva v pôvodnom stave len trup a krídla. Všetko ostatné je rotujúci materiál, ktorý má svoju technickú životnosť. Dnes v Amerike lietajú stroje, ktoré už majú pomaly sto rokov a sú ako nové.

Ozrejmí okolnosti tragédie čierna skrinka?
Môže ozrejmiť veľa. Letový zapisovač, za predpokladu, že sa zachránil a nájdu ho, bude mať veľkú výpovednú hodnotu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lietadlo #pád lietadla #Germanwings