Teplo ako na severnom póle

Nezvyčajnú situáciu prináša so sebou počasie na sklonku roka. Vďaka jeho vrtochom je teplota vzduchu na Slovensku podobná tomu, aká je v súčasnosti na severnom póle. Nie preto, že by u nás bola taká zima. Na severnom póle je tak teplo.

31.12.2015 07:00
debata (3)

Podľa klimatológa Pavla Faška zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu je teraz v oblasti severného pólu o 30 stupňov teplejšie v porovnaní s tým, ako by tam malo byť. Teplota sa tam pohybuje okolo nuly, za normálnych okolností by tam mali byť aspoň tridsaťstupňo­vé mrazy.

„Je to zaujímavý úkaz, ktorý sa často nestáva. Prejavuje sa veľký kontrast medzi mimoriadne výraznou tlakovou nížou nad severnou polovicou Atlantického oceánu a tlakovou výšou, ktorá je vo východnej Európe. Medzi týmito tlakovými útvarmi, vďaka tomu, že tlaková níž nad Islandom je taká mohutná, smerom na sever prúdi veľmi teplý vzduch," vraví klimatológ.

Meteorologické predpovede upozorňujú na prudké ochladenie, ktoré k nám prichádza. Najchladnejšia etapa prieniku studeného vzduchu by mala nastať počas víkendu. V noci a nadránom to môžu byť hodnoty pod mínus 15 stupňov Celzia. Sneh príde po víkende, s ním by mali ustúpiť silné mrazy. „V ďalšom vývoji, v súvislosti s tým, že sa bude otepľovať, sa však môže forma zrážok meniť, môže to byť dážď so snehom alebo aj mrznúci dážď," upozorňuje Pavol Faško. Silvestrovská noc bude studená, najsilnejšie mrazy budú v kotlinách na severovýchode Slovenska, pod nulou bude aj na juhozápadnom Slovensku, na Podunajskej a Záhorskej nížine. Fúkať má nepríjemný vietor, ktorý bude ešte viac ochladzovať.

Obdobie nepríjemných hmiel sa predbežne skončilo a inverzie sa rozpadli. Konečne opäť zasvieti slnko, hlavne teraz na konci starého a na začiatku nového roka. Poveternostné fronty však spôsobia, že Trojkráľový týždeň bude poznačený nestabilným počasím. „Dostaví sa kolísanie teplotných podmienok, striedanie teplejšieho a chladnejšieho obdobia. Bude potrebné sledovať predpovede počasia, pretože to bude obdobie, keď začnú ľudia opäť viac cestovať, aby vedeli, čo ich po ceste čaká," uzavrel Pavol Faško.

Ako bude?

  • Štvrtok Jasno alebo malá oblačnosť. Denná teplota od +1 do –4 stupňov, v noci v dolinách až –15 stupňov.
  • Piatok Jasno až polooblačno. Denná teplota od 0 do –5 stupňov, v noci v dolinách až –17 stupňov.
  • Sobota Jasno až polojasno. Denná teplota od –3 do –8 stupňov, v noci na severovýchode až –18 stupňov.
  • Nedeľa Jasno až polojasno. Denná teplota od –2 do –8 stupňov, v noci v dolinách až –18 stupňov.
  • Pondelok Jasno až polojasno. Denná teplota od 0 do –6 stupňov, v noci v dolinách až –18 stupňov.

    Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zima 2016