Ekoiuventa môže zostať prázdna, cesta k nej je zarúbaná

Aktivisti a obyvatelia Starého Mesta petíciou žiadali, aby sa do areálu Ekoiuventy opäť vrátila mládež. Vyhlásenie areálu za národnú kultúrnu pamiatku im dalo nádej. Podľa ministerstva školstva je však petícia bezpredmetná.

06.04.2016 15:15
Iuventa, Budkova 2, Foto: ,
V areáli Iuventy na Búdkovej ulici fungovali v minulosti mimoškolské a krúžkové aktivity, boli tam aj skleníky či zoo dom.
debata (1)

Tešili sa teda predčasne. Pred pár dňami Pamiatkový úrad vyhlásil areál Ekoiuventy za národnú kultúrnu pamiatku (NKP). Pre aktivistov aj obyvateľov Starého Mesta to bol prvý krok k záchrane areálu.

Štatút pamiatky by mal budovu, bazén a okolité stavby chrániť pred zbúraním alebo prestavaním, nezaručuje však jej prevádzku, ani otvorenie areálu a budovy pre verejnosť. „Zo štatútu NKP sa samozrejme veľmi tešíme. Radosť nám však pokazil list z ministerstva, v ktorom odmietlo našu petíciu za zachovanie pôvodnej funkcie Mičurinu,“ uviedla predsedníčka občianskeho združenia Hrad – Slavín Sabina Barborjak.

Petíciu za zachovanie Mičurinu ako priestoru pre voľnočasové aktivity podpísalo takmer 2-tisíc ľudí. Ministerstvo školstva ju zamietlo ako neopodstatnenú. Ako dôvod uvádza, že v súčasnosti nie je možné zabezpečiť prístup do areálu.

„Právne vzťahy v otázke prístupu k nehnuteľnostiam sú komplikované, pretože predmetné nehnuteľnosti sú obklopené pozemkami vo vlastníctve súkromných osôb, bez možnosti priameho prístupu z nehnuteľnosti štátu na verejné komunikácie,“ uvádza sa v liste z ministerstva. Občianske združenie pritom upozorňuje na problém prístupovej cesty už od septembra minulého roka. „Vyzývali sme ministerstvo, aby podalo na súd žiadosť na uvalenie vecného bremena,“ uviedla Barborjak.

Vlani odišli z budovy zamestnanci mládežníckej... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Iuventa, Micurin, zatvorene kupalisko, Vlani odišli z budovy zamestnanci mládežníckej organizácie Iuventa. Areál ostal prázdny a pre verejnosť zatvorený, vrátane obľúbeného kúpaliska.

Vlastník pozemkov je podľa ministerstva ochotný umožniť užívanie svojich pozemkov, teda prístupovej cesty len za primeraný trhový nájom. Chýbajú však financie, pretože „pozemky zaberajú rozsiahlu výmeru v stovkách metroch štvorcových a ide o lokalitu s vysokými cenami pozemkov,“ uvádza sa v liste. Majiteľ pozemkov navyše nesúhlasí s organizovaním verejných aktivít v budove a areáli Mičurinu.

Ministerstvo v liste pre občianske združenie uvádza, že sa bude naďalej snažiť s majiteľom pozemkov rokovať a  hľadať riešenie. Obyvatelia Starého Mesta a aktivisti sú však skeptickí. Podobných sľubov sa už napočúvali dosť.

„Prípad Mičurin sa stáva zaujímavým precedensom. Vďaka pochybným reštitúciám ľudia získajú majetky okolo štátnej budovy a zablokujú k nej prístup. Štát si to najskôr nevšíma, následne tvrdí, že existuje iný prístup a nakoniec skonštatuje, že sa do vlastnej budovy môže dostať len vtedy, ak mu to niekto dovolí,“ pozastavila sa nad situáciou Sabina Barborjak.

„V týchto dňoch prebiehajú intenzívne rokovania k programovému vyhláseniu vlády. Z tohto dôvodu sa minister školstva Peter Plavčan téme Ekoiuventy zatiaľ nevenoval,“ uviedlo tlačové oddelenie ministerstva školstva na otázky o budúcnosti areálu a jeho využití. Predchádzajúce vedenie rezortu pod vedením Juraja Draxlera hovorilo aj o možnosti obrátiť sa na súd. O tom už dlhšie nepočuť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Iuventa #Mičurin