Sulík: Kebyže mám na výber, volím Roberta Mistríka

Stráca SaS voličov na úkor nových politických strán? Posilní rady liberálov Robert Mistrík? A čo si myslí Richard Sulík o kauzách prezidenta Andreja Kisku? Odpovedal na otázky Zuzany Martinákovej v diskusnej relácii TV Pravda Ide o pravdu.

05.03.2019 10:00
debata (92)
Video

Prieskumy netreba preceňovať, povedal predseda SaS Richard Sulík. Reagoval tak na klesajúce čísla strany a situáciu v opozičnom tábore. Posledný prieskum agentúry Focus z februára priniesol Sulíkovej strane, ktorá sa doteraz považovala za lídra opozície, iba niečo vyše 11 percent. „Časť našich voličov momentálne preferuje Progresívne Slovensko a našou úlohou je týchto voličov získať späť. Dodal, že prieskumy sú jedna vec a čísla po voľbách druhá. Priznal, že to môže súvisieť aj s vrcholiacou prezidentskou kampaňou. Zuzana Čaputová je podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska (PS). „Spravila veľmi silnú kampaň a teraz sa to vrátilo vo forme preferencií,“ mieni Sulík. Uviedol, že PS po parlamentných voľbách by v prípade zostavovania vlády bola pre SaS partnerom. Poukázal však na to, že ide o ľavicovú stranu a ich názory sa rozchádzajú v otázke štátnych výdavkov či migrácie.

V tejto súvislosti reagoval aj na kandidatúru Igora Matoviča do Európskeho parlamentu. „Keď potenciálny koaličný partner má problémy, ktoré by mohli aj narásť alebo byť dlhodobé, tak sa treba nad tým zamýšľať,“ mieni Sulík. Dodal však, že netreba podliehať panike. „On už párkrát zaujal takýmto výstredným vyhlásením. Prekvapilo ma, ako to spojil s kandidatúrou a ten mechanizmus, že on si mandát neprevezme, ale keď nebude mať 50-tisíc hlasov, tak odstúpi, ale z úplne iného parlamentu, ale pri najbližšej príležitosti tam bude kandidovať. Toto zmätie aj jeho voličov, ktorí sú predsa len na takéto veci viac zvyknutí,“ povedal Richard Sulík.

SaS v prezidentských voľbách podporovala Roberta Mistríka. Po jeho odstúpení vyjadrila podporu Čaputovej. „Mňa jeho rozhodnutie mrzí. Kebyže mám na výber medzi Robertom Mistríkom a Zuzanou Čaputovou, volím Roberta Mistríka. Bol a je nezávislým kandidátom, my sme ho len podporili,“ povedal Sulík. Možnosť ďalšieho pôsobenia Mistríka v politike či priamo v SaS zatiaľ odmietol komentovať.

To, že sa súčasný prezident neuchádza opäť o úrad, hodnotiť nechcel. Zároveň nevylúčil, že Andrej Kiska upustí aj od zámeru zakladať stranu. „Keď už Andrej Kiska urobil niečo, čo nebolo v súlade so zákonom, a došlo sa na to, mal vyložiť karty na stôl, napraviť škodu, ospravedlniť sa a mohol by to mať z krku. Dnes sa to premieľa, lebo dával to verejnosti per partes a toto si myslím, sa mu vypomstilo,“ povedal Sulík ku kauze Kisku. „Ja to teraz nechcem nijako hodnotiť. Padni, komu padni. Nech sa to riadne vyšetrí a nech potom príslušný súd rozhodne, keď bude mať o čom rozhodovať,“ uzavrel Sulík.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #prezidentské voľby 2019 #Ide o pravdu