Mistrík tvrdí, že chce spájať. Podľa Bugára už teraz rozdeľuje

Kampaň pred prezidentskými voľbami je v plnom prúde. Čím chcú kandidáti zaujať voličov a ako sú pripravení ujať sa funkcie? Hosťami relácie TV Pravda Ide o pravdu boli Béla Bugár (Most-Híd) a Robert Mistrík (nezávislý, kandiduje s podporou SaS a Spolu). Diskusiu Ide o pravdu sme vysielali naživo.

07.02.2019 09:44 , aktualizované: 11:55
debata (242)
Video

Do predvolebného boja o občana vstúpili opoziční kandidáti dohodou o vzdaní sa v prospech silnejšieho už pred prvým kolom. Dohodli sa na tom Zuzana Čaputová a Robert Mistrík. Podľa jeho slov je cieľom netrieštiť sily a zabrániť tomu, aby sa do druhého kola dostal „človek Smeru alebo človek temnej mečiarovskej minulosti". Mistrík to označil za zodpovedné rozhodnutie. Nesúhlasí s tým, že by týmto krokom bola vopred oslabená pozícia Čaputovej. Odmietol tiež slová o politických hrách, keďže sprostredkovateľom tejto dohody medzi kandidátmi bol Igor Matovič (OĽaNO). Podľa Mistríka voliči tento krok naopak ocenili a vyslovili im rešpekt. „Keď sa demokratickí kandidáti spoja, dokážu oveľa viac,“ dodal Mistrík.

Béla Bugár však s touto stratégiou nesúhlasí. „Myslím si, že post prezidenta je dôležitý na to, aby sa tu robili rôzne spájania a tlaky nie sú namieste,“ povedal Bugár. Upozornil na to, že už samotná predvolebná dikcia, keď dochádza k spájaniu proti niekomu, rozdeľuje spoločnosť. Pritom úlohou prezidenta je spájať. „Prezident bude musieť byť všetkých. Ak niekto má víziu, vie, akým spôsobom by spájal, potom nerozmýšľa o vzdávaní sa a nebude kšeftovať,“ dodal Bugár.

Kandidáti sa v predvolebnej debate v TV Pravda nezhodli ani na tom, či potrebuje mať prezident skúsenosť s politikou. Podľa Mistríka je najdôležitejšou kvalitou prezidenta jeho hodnotové a morálne nastavenie. Trvá na tom, že na scénu musia prísť ľudia s novými víziami a nápadmi. „Vaša generácia je už vyhoretá,“ povedal. „Ja si nemyslím, že vyzerám ako vyhoretý. Povedzte to mojej manželke, tiež je moja generácia. Radšej to neskúšajte,“ nedal sa Bugár. Ten si naopak myslí, že skúsenosť s politikou je výhodou. Navyše prezident musí podľa jeho slov konať vždy v prospech štátu. Podotkol, že napríklad súčasný prezident Andrej Kiska „nevyužil šancu spájať v prospech vyriešenia problému a nie sa postaviť na jednu stranu“ v prípade udalostí po vražde novinára a jeho partnerky. Bugár vyčítal Mistríkovi, že sa vymedzuje voči súčasnej koalícii a stavia sa tak na stranu opozície. „Ako chcete spájať, keď už dnes formulujete postoje jednej strany spoločnosti,“ položil otázku Bugár. „My sa vymedzujeme proti škandálom a demontáži právneho štátu, všetkému zlému, čo sa v spoločnosti deje,“ odpovedal Mistrík.

Kandidáti v debate otvorili aj aktuálnu tému voľby adeptov na ústavných sudcov. „Chudoba mediálna a politická je, že sa stále snažíme hovoriť o jednom mene,“ povedal Bugár a dodal, že oveľa dôležitejšie ako skloňovať meno Roberta Fica, je zo 40 kandidátov vybrať 18, za ktorých sa môžeme postaviť. Podľa Mistríka sa tým iba vyhýba odpovedi. „Ja by som Roberta Fica za sudcu ústavného súdu nevymenoval,“ dodal Mistrík. Bugár ho opäť upozornil na nedostatok politickej skúsenosti, keď podľa neho aj pri „obyčajnom zákone“ sa musí rokovať a vyjednávať, no napokon hlasuje každý sám za seba. Podľa Mistríka by bola riešením verejná voľba. Naopak Bugár považuje tajné hlasovanie za jeden z atribútov demokracie.

© Autorské práva vyhradené

242 debata chyba
Viac na túto tému: #Béla Bugár #Robert Mistrík #prezidentské voľby 2019 #Ide o pravdu