Prokurátor Špirko sa môže vrátiť k spisom

Špeciálny prokurátor Vasiľ Špirko sa vráti k svojim prípadom, Generálna prokuratúra zrušila jeho obvinenie. Špirko tak bude naďalej dozorovať napríklad aj vec ministra vnútra Roberta Kaliňáka, presnejšie to, akým spôsobom kúpil podiel vo firme podnikateľa Ladislava Bašternáka.

17.08.2016 13:53 , aktualizované: 19:30
generalna prokuratura, Foto: ,
Generálna prokuratúra zrušila uznesenie o obvinení prokurátora Špirka. Trestné stíhanie vo veci však naďalej trvá.
debata (17)

Prokuratúra až doteraz poriadne nevysvetlila, za čo bol konkrétne Špirko stíhaný. Podľa uznesenia na internetovej stránke Právne listy mal zákon porušiť pri výsluchu podnikateľa Ľuboša V., ktorý bol v minulosti odsúdený za daňové podvody. Toho si dal Špirko predviesť z vyšetrovacej väzby na neformálny rozhovor, kde sa mal zaujímať o iné závažné trestné činnosti a osoby s nimi spojené z rezortu ministerstva vnútra. Špirko mal zákon porušiť tým, že dal trestné oznámenie podpísať podnikateľovi bez jeho advokáta. Tí na neho podali trestné oznámenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Prvýkrát sa tak na Slovensku stalo, že špeciálny prokurátor čelil obvineniu.

Pár dní na to reagoval na vznesené obvinenie sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko, podľa ktorého skutok prokurátora Špirka nebol trestným činom. Jeho analýzu Generálna prokuratúra začiatkom augusta označila za neprofesionálnu, v stredu svoj názor generálny prokurátor rozvinul. „Prečo sa bolo treba vyjadrovať v čase, kedy ešte nebolo rozhodnuté o sťažnosti? Potom sa to ľahko dá vnímať ako štvavá vlna, že ho chceme zbaviť vyšetrovania všetkých káuz, čo je nezmysel,“ povedal Čižnár a dodal, že sa k prípadu „každý vyjadroval bez toho, aby videl spis“.

Generálna prokuratúra udala dva dôvody na zrušenie obvinenia proti Špirkovi – uznesenie nebolo dostatočne odôvodnené, a tým preskúmateľné a bolo vydané predčasne. Dokazovanie v prípade by sa však ešte malo doplniť, pričom nie je vylúčené, že by proti Špirkovi mohli byť obvinenia znovu vznesené. „Existujú medzery v skutkových zisteniach. Vydal sa pokyn doplniť dokazovanie, keďže trestné stíhanie ďalej prebieha. Postup naďalej trvá, bude prebiehať ďalšie dokazovanie, aby sa vykonali úkony v prospech či neprospech podozrivej osoby,“ doplnil námestník generálneho prokurátora pre trestné veci Peter Šufliarsky.

Špirko čerpá dovolenku, prokuratúra už začala preverovať jeho spisy. Podľa Dušana Kováčika, ktorý je na čele Úradu špeciálnej prokuratúry, bol takýto postup korektný a vecný. „On nie je jediný, od ktorého si vyžadujem spisy. Nelogické by bolo, keby som sa o tieto veci nezaujímal a nechal ich tak, ako sú,“ vysvetlil Kováčik. Tvrdí, že nejde o žiadnu honbu na čarodejnice alebo likvidáciu Špirka. „Keď tu takýto prípad je, tak sa naň jednoducho muselo reagovať a jediná vhodná reakcia je všetky spisy skontrolovať,“ dodal Kováčik. Špirkovi žiadny z prípadov nebol odobratý a po dovolenke spisy dostane späť. „V prípadoch bude naďalej pokračovať,“ uzavrel šéf špeciálnej prokuratúry.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Vasiľ Špirko