Tanky na koľajniciach strašia ľudí

Železnice v posledných mesiacoch prevážali netradičný tovar. Niektorí cestujúci spozorovali na nákladných vozňoch naložené obrnené vozidlá či tanky. U ľudí táto skutočnosť vyvolala obavy, že sa ozbrojené sily presúvajú na frontovú líniu v ukrajinskom Donbase, kde prebieha vojenský konflikt.

03.08.2016 07:00
sabinov, vlak, tanky, vojenská technika, Foto:
Vlak s naloženou vojenskou technikou odstavený v Sabinove.
debata (320)

Denníku Pravda sa ozval čitateľ Rastislav Gemerský, ktorý poslal fotografie. Upozornil na nákladný vlak naložený vojenskou technikou, ktorý bol odstavený v Sabinove a mieril smerom na východ.

Železnice Slovenskej republiky na naše otázky v súvislosti s týmto prípadom odpovedali, že prevoz vojenskej techniky nie je ničím ojedinelým a transporty s podobným nákladom sú na bežnom poriadku.

Väčšinou ide o prevoz kvôli vojenským cvičeniam, pričom v tomto roku sa dosiaľ uskutočnilo 12 vnútroštátnych transportov a momentálne prebiehajú pravidelné jarno-letné a jesenné vojenské transporty zamerané na vojenské cvičenia.

„Buď sa jedná o vnútroštátne prepravy našej armády z jednotlivých základní na cvičenie, alebo je územie Slovenska len tranzitujúcou krajinou pre vojská NATO, ktoré sa premiestňujú po železnici na medzinárodné cvičenie,“ vysvetlila Katarína Martinkovičová z generálneho riaditeľstva železníc.

Medzištátnych vojenských transportov bolo v tomto roku celkom 14. Súviseli aj s vojenským cvi­čením Anakonda spred niekoľkých mesiacov, ktoré bolo najrozsiahlejším cvičením NATO v tomto roku. Na tratiach bola vidieť napríklad vojenská technika US Army, ktorá je zameraná na pozemné vojenské operácie. Tanky a obrnené vozidlá cestovali po železniciach niekoľkých štátov.

„Vzhľadom na to, že Slovenská republika je členom NATO, podobné prevozy aliančných spojencov sa konajú pravidelne a sú evidované v spoločnom systéme riadenia vojenských presunov, všetky sú schvaľované slovenskou vládou,“ doplnila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Údaje o prevozoch vojenskej techniky sa nachádzajú na webovej stránke kabinetu. Bývalý náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Ľubomír Bulík si myslí, že také strohé informovanie nestačí.

„Keď obyvateľstvo denne číta a počúva z médií správy o možných ohrozeniach ako terorizmus či migrácia, tak sa šíria určité obavy, ľudia si začínajú svoje okolie viac všímať. Preto by bolo rozumné, aby bola verejnosť dostatočne informovaná prostredníctvom médií aj napríklad o presunoch vojenského materiálu,“ myslí si Bulík. Dodal, že dnes, keď má každý mobilný telefón a dokáže na naň zaznamenať prakticky čokoľvek, a nie je dobré, aby sa šírili poplašné správy.

"Ministerstvo vnútra, obrany a zahraničných vecí by mali pravidelne a v postačujúcej miere informovať spoločnosť. Ak to nespravia v dostatočnom predstihu, dodatočné vysvetľovanie zo strany úradov už nemusí mať veľký efekt,“ uzavrel bývalý náčelník.

© Autorské práva vyhradené

320 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vojenská technika #tanky #Sabinov