Chcete sa dostať s dieťaťom k lekárovi? Otec stál v mraze pred ambulanciou od piatej ráno

Keď sa k nedostatku detských lekárov pridá chrípková epidémia, rodičia pred ambulanciami zažívajú náročné a dlhé chvíle. Čakať u pediatrov sa na Slovensku začína už aj pred piatou ráno. Ak prídete o hodinu neskôr, do ambulancie sa už s dieťaťom nemusíte dostať. Ministerstvo zdravotníctva o probléme vie. Riešenie vidí v pripravovanej reforme ambulancií, ako aj vzdelávania pediatrov. „Situácia s ich nedostatkom by sa mala vylepšiť v priebehu niekoľkých rokov,“ priznáva rezort zdravotníctva.

13.12.2022 14:02
debata (160)

VIDEO: Rad pred ordináciou detského lekára v Rači.

Video

V tme a tichu rána stojí pred Poliklinikou Tbiliská v bratislavskej Rači rad asi piatich desiatok ľudí. Keď sa o siedmej ráno otvoria dvere detskej pediatrie, postupne sa vtlačia do ambulancie a všetci spoločne počítajú. Čakacích lístkov je len 25, je jasné, že na každého sa nedostane.

Matka chorého dieťaťa, s ktorou sa počas čakania rozprávame, je optimistická. Očakáva, že bude jedna z posledných, komu sa dnes podarí dostať svoje dieťa na ošetrenie. Po 20. vydanom lístku ale nastane rozruch. „Všetko? Už nevydáva? Veď to nie je normálne. Nech mi nikto nehovorí, že lekárka nedokáže ošetriť viac ako 20 detí za deň,“ sťažuje sa mladá matka, ktorej napriek hodinovému čakaniu už 21. čakací lístok nezostal.

Medzi najviac kriticky nedostatkové okresy v...
nedostatok pediatrov Medzi najviac kriticky nedostatkové okresy v odbornosti pediatria patria okresy Krupina, Veľký Krtíš, Gelnica a Malacky.

Nakoniec sa všetci poberú domov. Niektorí to skúsia na druhý deň opäť, ale prídu aspoň o pol hodiny skôr. „Nevedel som, ako to tu funguje, tak som prišiel až pred siedmou. Zajtra skúsim skôr. Čo iné mi ostáva,“ hovorí mladý otec. Iní sa už ale nevrátia. „Bola som tu aj včera, dnes som prišla o hodinu vopred a aj tak zbytočne. Zajtra neprídem, syn už bude dovtedy aj zdravý,“ sťažuje sa pôvodne optimisticky naladená matka.

Čakanie na ošetrenie dieťaťa môže trvať aj hodiny

Už hodinu pred otvorením ambulancie ešte stále za tmy stáli desiatky rodičov v rade na poradové číslo.

Fotogaléria
Poradové čísla sa začali vydávať krátko po...
Ambulancia všeobecnej lekárky pre deti a dorast...
+7Poradové čísla sa začali vydávať krátko po...

Poradové číslo 1 získal otec, ktorý stál v mraze pred ambulanciou už pred piatou ráno. Nebolo to totiž prvýkrát, a už nechcel nič nechať na náhodu. So svojim poradovým číslom následne sadol do auta a išiel po svoje choré dieťa, aby sa s ním vrátil na ošetrenie. Viac ako 30 ďalších ľudí ale také šťastie nemalo.

Aj keď ich desiatky odchádzalo nahnevaných, nevinia z toho lekárku. „Ona je veľmi milá. Nemôže za to. Lekárov je v ambulanciách málo, mnohí odchádzajú do dôchodku a teraz je chorých veľmi veľa detí,“ zastáva sa všeobecnej lekárky pre deti a dorast Klaudie Haštovej čakajúca matka.

SR Voľby2022 VÚC komunálne voľby seniori Prešov POX Čítajte viac Chýbajú zdravotnícke pomôcky. Od Nového roka budú, ale za príplatok

Nemám čas sa ani naobedovať

O vyjadrenie k stavu poskytovania ambulantnej zdravotnej starostlivosti pre deti a mládež sme požiadali aj lekárku Haštovú. Na naše otázky zatiaľ neodpovedala.

Viceprezident Asociácie súkromných lekárov Mário Moro, ktorý je sám pediatrom, označil situáciu za extrémne zlú. „Pre chrípkovú epidémiu je veľa chorých. Keďže sa rad radom zatvárajú školy, je to pomerne masové. Robíme, čo môžeme, ale už sa pomaly nedá ďalej, je to na hrane. Slúžim aj cez víkendy a denne vybavím vyše 60 ľudí. Až 90 percent sú chrípkové stavy. Cez týždeň robím od siedmej do druhej. A to nemám čas sa ani naobedovať ani napiť. Keby to takto malo pokračovať, len ťažko to zvládneme,“ priblížil situáciu Moro.

Upozorňuje ale, že niektorí rodičia to lekárom zbytočne ešte viac sťažujú. „Keď má dieťa jeden deň horúčky, rodičia hneď utekajú k doktorovi. Na čo?“ pýta sa. „Keď majú deti teploty, sú unavené a malátne, to sú chrípkové stavy, treba ostať doma. Máme chrípkovú epidémiu typu A. Chrípku treba preležať a prepiť. Stačí pár dní počkať, prípadne sa s lekárom poradiť telefonicky. Ak ide o vážnejšie stavy, nemyslím si, že by sa na ošetrenie nedostal,“ odkázal Moro.

Prestarnutí pediatri

Rezort zdravotníctva potvrdzuje, že o probléme vie. „V posledných týždňoch sa enormne zvýšila chorobnosť detí, zatvárajú sa triedy, ale aj celé školy. Nápor na pediatrov je veľmi vysoký, denne v ambulanciách pribúdajú často až stovky chorých, bežne pediatri vyšetria denne 80 až 90 detí,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

„Vyšetriť všetky choré deti, niekedy až 500 denne na jedného pediatra nie je v ich fyzických a mentálnych možnostiach. Musí preto dochádzať k posúdeniu závažnosti zdravotného stavu dieťaťa ešte pred návštevou primárnej pediatrickej ambulancie – bežné prechladnutia riešia lekári aj formou telemedicíny,“ vysvetľuje Lániková.

nedostatok pediatrov Čítajte viac Chýbajúcich pediatrov chce štát vyriešiť zatvorením pohotovostí

Priznáva, že dlhodobé riešenie je zatiaľ v nedohľadne, resp. je otázkou rokov. Priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých je 59 rokov, u pediatrov je to až 61. Celý systém tak držia nad vodou lekári, ktorí sú pár rokov pred dôchodkom, a aj tých je málo. Slovensku chýba približne päťsto lekárov.

„Spoločne s odbornou verejnosťou už niekoľko rokov upozorňujeme na nedostatok pediatrov, ako aj ich pomerne vysoký priemerný vek. Zároveň rezort pripravuje reformu ambulantnej siete, ako aj reformu vzdelávania, ktoré by mali v priebehu niekoľkých rokov situáciu,“ pripomína Lániková.

Rodičom preto odporúčajú chodiť do ambulancií, len v nevyhnutných prípadoch. „Spoločne s pediatrami prosíme rodičov detí o súčinnosť a pochopenie tejto situácie a nedožadovanie sa osobného vyšetrenia v prípadoch, ktoré si ho nevyžadujú, čo je aj v mnohých európskych krajinách bežnou praxou,“ odkazuje rezort zdravotníctva.

SR Bratislava zdravotníctvo LOZ protest BAX Čítajte viac Ambulancie vedeli, že LOZ za ne nebojuje. Príspevok dostane len 30 percent zdravotníkov

© Autorské práva vyhradené

160 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #chrípkové obdobie #pediatria #pediatri