Súmrak koalície? Toto je päť scenárov, ako sa všetko môže skončiť

Parlament má prázdniny, vláda tiež dovolenkuje. Koalícia je na bode mrazu, takže namiesto dovoleniek by mali lídri štyroch koaličných strán riešiť, čo so sebou. Možností, ako sa dostať zo šlamastiky, však až tak veľa nie je.

09.07.2022 06:30
Eduard Heger a Igor Matovič Foto: ,
Eduard Heger a Igor Matovič
debata (70)

SaS v stredu s okamžitou platnosťou vypovedala koaličnú zmluvu. Tri najdôležitejšie dôvody zhrnul šéf liberálov, podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík. „Masívne porušovanie, a opakované a vo veľkom štýle, koaličnej zmluvy. Rozvrat verejných financií, keď sa kolegovia na vláde musia doprosovať o dva, tri milióny, ktoré sú evidentne oprávnené. Nebudeme vo vláde, kde koaličný partner ide dojednávať spoluprácu s fašistami,“ vyhlásil Sulík po rokovaní rozšírenej republikovej rady strany.

Na budúci týždeň dostane predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) písomne podmienky, za akých je ochotná SaS zostať vo vláde. Jednou z nich je nová koaličná zmluva, ktorá je v podstate neaktuálne od vlaňajšieho septembra. Nereflektuje totiž zmenu pomeru síl v koalícii. Faktickým rozpadom strany Za ľudí a prechodom časti jej poslancov do klubu SaS sa totiž z tejto strany stala mandátovo druhá najsilnejšia koaličná strana.

Druhou podmienkou, ale o nič menej zásadnou, je požiadavka na odchod Igora Matoviča z vlády.

Aké scenáre teda môžu nasledovať?

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Hegerova vláda