Kollár ohlásil, že je silnejší ako Sulík. Má troch nových poslancov

Poslanecký klub Sme rodina sa rozšíri a opäť bude druhým najsilnejším v rámci koalície. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár sa totiž chystá oznámiť predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi, že do jeho poslaneckého klubu pristúpia traja noví poslanci. "My vládnuť s ľuďmi ĽS NS odmietame," reagovala SaS.

08.07.2022 12:48 , aktualizované: 16:55
Boris Kollár Foto: ,
Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár.
debata (78)

Kollár už dávnejšie ohlasoval, že v jeho klube pribudnú noví členovia. Koaličné pomery sa zmenili vlani na jeseň, keď časť poslancov strany Za ľudí prestúpila k SaS. Liberáli sa tak stali po OĽaNO druhým najsilnejším poslaneckým klubom. Nenárokovali si však na miesto predsedu parlamentu, hoci by im malo patriť.

SaS reagovala, že prijatie exkotlebovca Šimka do klubu Sme rodina potvrdzuje, že koalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí by dokázala fungovať ďalej aj bez strany SaS. „A to s podporou poslancov, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke ĽSNS,“ uviedol hovorca liberálov Ondrej Šprlák.

„Prijatím kandidáta kotlebovej ĽS NS Jozefa Šimka do jedného z koaličných klubov trojkoalícia OĽaNO – Sme rodina – Za ľudí sama vyvracia tvrdenia, že SaS položí vládu Eduarda Hegera,“ píšu liberáli na sociálnej sieti.

SaS hovorí o obrovskom morálnom hazarde. „Poslanec Šimko sa na poslednej schôdzi zviditeľnil novelou zákona, ktorá politikom dodatočne odpúšťa pokuty za porušenie zákona o verejnom obstarávaní. To je veľkým morálnym hazardom a negatívnym precedensom pre budúcnosť Slovenska. Podobne, ako aktívne zapojenie ľudí z okruhu Mariana Kotlebu do rozhodovania o fungovaní koalície, vlády a tak aj štátu,“ pokračujú liberáli.

„Veríme, že sa naši partneri rozhodnú správne a odmietnu vymeniť protikorupčnú koalíciu za populistickú s pomocou fašistov,“ dodáva SaS.

Hnutie OĽaNO reagovalo, že berie vyjadrenie predsedu Sme rodina na vedomie.

VIDEO: Kollár v ta3: Má troch nových poslancov – keď bude potrebovať.

Video

Skôr predseda SaS Richard Sulík žiadal, aby patrilo ministerstvo spravodlivosti, keďže šéfka tohto rezortu Mária Kolíková tiež prestúpila k SaS, pod správu tejto strany.

Teraz však sulíkovci žiadajú otvoriť koaličnú zmluvu a pripraviť novú dohodu, ktorá bude reflektovať nové politické reálie. V praxi by to mohlo znamenať, že by si SaS nárokovala miesto predsedu parlamentu.

„Nemôžu si nárokovať, lebo sme silnejší poslanecký klub ako SaS. SaS má 19 a Sme rodina má dvadsať. Je len na mne, kedy sám sebe oznámim – ako predseda strany oznámim predsedovi parlamentu, že máme dvadsať. Máme troch nových poslancov – Romanu Tabak, Ján Krošlák a Jozef Šimko,“ povedal Boris Kollár pre TA3.

„Nebudem podporovať výmysly Richarda Sulíka. Nech si túto kašu, ktorú si navaril, zje sám. Nič otvárať nebudem. Máme koaličnú zmluvu, ktorá bola vyrokovaná a na tej trvám. Títo dvaja si to zapríčinili, musia z toho vyjsť von. To znamená, že žiadna koaličná zmluva sa meniť nebude. Môže platiť táto, ktorá je. Alebo nová, ktorú bude rovnaká, ako je táto, ktorá je,“ vyhlásil Kollár.

Boris Kollár Čítajte viac Kollár sa správa ako opozičník. Sám podá návrh zákona na skrátenie volebného obdobia

Krošlák sa do parlamentu dostal na kandidátke OĽaNO. Bol pritom aj na kandidátke SaS, nakoniec však zvíťazili obyčajní. Patril k najhlasnejším kritikom predsedu Igora Matoviča, až nakoniec vystúpil z klubu a patril k nezávislým. Zvyčajne však hlasoval s koalíciou.

Tabák z klubu OĽaNO vylúčili, keď nezahlasovala za vydanie Roberta Fica (Smer) na väzobné stíhanie. Šimko, niekdajší neúspešný kandidát na prezidenta, kandidoval do parlamentu za ĽS NS. Vlani v auguste zo strany vystúpil.

Poslankyňa Romana Tabák zatiaľ svoj vstup do poslaneckého klubu ku Kollárovi nevylúčila ani nepotvrdila. „Je príjemné vedieť, že mám otvorené dvere do poslaneckého klubu Sme rodina. Zatiaľ však zostávam v parlamente ako nezaradená poslankyňa,“ uviedla.

„Nevidím dôvod vyjadrovať sa k politickým bojom medzi SaS a OĽANO a byť nástrojom tejto ‚vojny‘,“ dodala poslankyňa. Na otázku, či zverejní svoje rozhodnutie o vstupe do klubu Sme rodina v septembri, uviedla, že „všetko je možné“.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Boris Kollár #Romana Tabák