IT expert Lupták v Ide o pravdu: Na Slovensku neprebieha digitalizácia, ale plošné špehovanie

„Poslednýkrát sme štát upozornili na chybu v aplikáciách. Čakali sme pochvalu, a nie trestné stíhanie,“ povedal v relácii Ide o pravdu expert na kybernetickú bezpečnosť Pavol Lupták.

01.09.2021 21:00
debata (67)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Pavla Luptáka v relácii Ide o pravdu.

Video

Pred rokom upozornili na chybu v aplikácii eZdravie, v ktorom sa sústreďujú zdravotné záznamy pacientov. Prednedávnom dokázali zraniteľnosť aplikácie eHranica, za čo sú kritizovaní Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI). Všetky dáta, ktoré sa podarilo etickým hackerom zo spoločnosti Nethemba v oboch prípadoch získať, sú zničené.

„Sme firma, ktorá dodržuje zásady etických hackerov. Nájdeme chybu, ihneď to štátu ohlásime, a dáta likvidujeme,“ povedal v relácii Ide o pravdu expert na kybernetickú bezpečnosť Pavol Lupták.

Priznal, že nerozumie kritike zo strany NCZI, a ani trestnému oznámeniu na neznámeho páchateľa, ktoré podalo v tejto súvislosti ministerstvo zdravotníctva.

Lupták tvrdí, že vo vyspelých krajinách sú firmy kybernetickej bezpečnosti rešpektované, a štát im za upozornenia na chyby v spracovávaní dát poďakuje. „My sme poslednýkrát upozornili štátnu inštitúciu, že systém je chybný a málo bezpečný,“ vyjadril sa sklamaný Lupták.

Je presvedčený, že autori aplikácií, ktoré majú pomôcť na Slovensku v boji s COVIDOM-19, urobili „triviálne chyby“, a mali by niesť zodpovednosť. Odmieta, že vinníkom by mali byť tí, ktorí chyby v aplikáciách odhalili.

Zavádzanie viacerých povinných aplikácií pre občanov, ako je napríklad eKasa, eFaktúra alebo eHranica nepovažuje expert na kybernetickú bezpečnosť za digitalizáciu.

„Je to omyl, na Slovensku sa nedigitalizuje, ale sa plošne zberajú dáta o občanoch, a ja to nazývam plošným špehovaním“, upresnil Pavol Lupták. Digitalizácia krajiny podľa neho spočíva v iných krokoch, ktoré pomáhajú občanom. Ako príklad uvádza Estónsko a ich podmienky napríklad pre založenie firmy alebo spôsob platenia daní.

Odborník na počítačové systémy a ich bezpečnosť Pavol Lupták sa považuje za „digitálneho nomáda“. V relácii Ide o pravdu vysvetľuje spôsob svojho života, keďže pôsobí vo viacerých krajinách sveta.

„Vyberám si globálne výhody, ktoré štáty ponúkajú, a cítim sa veľmi slobodne,“ vysvetli dôvody prečo nemá na Slovensku trvalý pobyt a ani zdravotné poistenie.

Vypočujete si aj jeho názor na Európsku úniu, Paraguaj, Panamu, Čínu alebo Ameriku. Čo si myslí o Slovensku a politike?

Pozrite si reláciu Ide o pravdu s počítačovým expertom Pavlom Luptákom, zakladateľom firmy Nethemba.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Pavol Lupták