Puškár tvrdí, že vie, kto zabil Daniela Tupého, no mlčí. Vrahom má byť korunný svedok s napojením na políciu

Obžalovaný z vraždy Daniela Tupého, advokát Adam Puškár, strávil desať mesiacov vo väzbe. Krajský súd Bratislava však v stredu rozhodol, že bude stíhaný na slobode.

10.01.2024 10:57 , aktualizované: 13:51
debata (116)
Adam Puškár tvrdí, že pozná páchateľa vraždy Daniela Tupého
Video

Súd prijal peňažnú záruku, obžalovaný musí nosiť monitorovací náramok na kontrolu pohybu. Stredajšie rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave je právoplatné. Informoval o tom hovorca súdu Pavol Adamčiak.

O prepustení Puškára z väzby rozhodol Mestský súd Bratislava I už v decembri 2023. Prokurátorka však podala sťažnosť, ktorú bratislavský krajský súd v stredu zamietol.

„Senát odvolacieho súdu vychádzal pri rozhodovaní z toho, že v priebehu trestného konania nedochádza k zosilňovaniu dôvodnosti trestného stíhania voči obžalovanému, a preto sa ustálený dôvod väzby oslabuje,“ priblížil hovorca.

adam puškár, tupý Čítajte viac Pokračuje súd v kauze vraždy študenta Tupého. Znalkyňa tvrdí, že kľúčovému svedkovi sa nedá veriť

Doplnil, že dôvody väzby u obžalovaného boli nahradené peňažnou zárukou v sume 50 000 eur v spojení s dohľadom probačného a mediačného úradníka a s využitím technického prostriedku na kontrolu pohybu kontrolovanej o­soby.

Puškár tvrdí, že nie je vinný

Puškár po prepustení z väzby avizoval, že sa bude zúčastňovať na každom hlavnom pojednávaní. Vinu odmieta a tvrdí, že pozná páchateľa trestného činu. „Keď príde čas, ja sa k všetkým dôkazom vyjadrím a vypovedať vo veci budem,“ podotkol.

Práve Puškár má byť podľa obžaloby tým, ktorý dopichal mladíka. Doteraz sa nachádzal v tzv. útekovej väzbe pre obavu, že by mohol utiecť alebo sa iným spôsobom vyhýbať trestnému konaniu. Hlavným dôvodov útekovej väzby Adama Puškára bolo, že keď sa ho policajti pokúšali zadržať, mal sa zatajovať a skladať telefóny.

„Najprv mu zavolal operatívec, že má preňho predvolanie na výsluch. Puškár zložil telefón. Predvolanie mu tak obratom poslali na e-mail, na ktorý zareagoval až večer. O deň neskôr údajne manželka na otázku, kde sa jej manžel nachádza, odpovedala nepravdivo. Povedala im, že ho už zadržali ich kolegovia,“ informovali vlani v marci tvnoviny.sk na základe uznesenia súdu, ktorým poslal Puškára do väzby. Pri jeho advokátskej kancelárii v Bratislave stretli policajti jeho koncipientku. „Tá im povedala, že Adama Puškára už tri dni nevidela. On sa pritom nachádzal v jeho kancelárii,“ písali ďalej tvnoviny.sk.

zväčšiť Na snímke advokát Adam Puškár (vľavo),... Foto: TASR, Martin Baumann
Puškár, Benedikovič Na snímke advokát Adam Puškár (vľavo), obžalovaný v kauze vraždy študenta Daniela Tupého, a jeho advokát Roman Benedikovič 10. januára 2024.

Obžalovaného advokáta prišla pred súd čakať jeho manželka. Po hodinách čakania jej však zlyhalo auto a nešlo naštartovať. Nakoniec musela pre prepusteného prísť svokra a auto zostalo čakať na Chorvátskej ulici v Bratislave na odtiahnutie.

Puškár chce meno vraha verejnosti vyzradiť až na súdnom pojednávaní. Najskôr sa však chce oboznámiť so všetkými dôkazmi. Práve Puškára za páchateľa označil korunný svedok prípadu a jeho údajne bývalý kamarát Vladimír Malíček.

Kľúčový svedok Malíček je však zároveň podozrivý zo spoluúčasti na vražde. Malíček sa mal priznať, že bol na mieste a aj sám mladíka udieral do hlavy nožom, ktorý použil ako boxer. Zároveň podľa testu na detektore lži vyšiel ako nepravdovravný práve pri otázkach, či on bodal Daniela Tupého. Vierohodnosť svedka Malíčka vo vzťahu k vražde Daniela Tupého je podľa znalkyne Eleny Fortis výrazne znížená.

Faktom však zostáva, že Puškár bol v osudnú noc v partii, ktorá vraždila, o skutku vedel a napriek tomu mlčal. „Nemal som to komu povedať. Vidíte na koho strane polícia a vyšetrovatelia sú. Nemusím naznačovať, že boli na strane Malíčka. Opýtajte sa ho, kde desať rokov pracoval, kde pracuje jeho matka, jeho manželka,“ vyhlásil po prepustení.

zväčšiť Advokát Adam Puškár, obžalovaný v kauze vraždy... Foto: TASR, Martin Baumann
Puškár, Tupý Advokát Adam Puškár, obžalovaný v kauze vraždy študenta Daniela Tupého, ktorého prepustili z väzby na slobodu 10. januára 2024.

Podľa výpovedí sa partia neonacistov stretávala každý víkend s jediným cieľom – pobiť sa. V osudný večer na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke napadli skupinu študentov, v ktorej bol aj Daniel Tupý. Svedok mal na miesto prísť aj s ďalšími útočníkmi autom. Opísal, ako videl obvineného Puškára zatvorenou päsťou udierať neznámeho muža ležiaceho na zemi. Obvinený advokát mal podľa Malíčka študentovi spôsobiť bodné aj bodnorezné rany.

Puškár sa odvolával sa na psychologický posudok svedka Malíčka a na výsledky overenia pravdovravnosti pomocou polygrafu, ktorý sa ľudovo nazýva „detektor lži“. „Z toho vyšiel ako páchateľ, ktorý dobodal Daniela Tupého,“ spresnil a poprel, že by niekoho udrel. Detektor lži však pri Malíčkovi hovorí, že klame, keď hovorí, že nebodol Tupého.

Daniel Tupý Čítajte viac Politológ Nociar: Extrémizmus sa presunul z ulíc do vrcholovej politiky
Adam Puškár po prepustení z väzby
Video

Dôkazy k svojej výpovedi nemá, nevie ani či má svedkov. Poprel, že by pred 18 rokmi chodil von s nožíkom. V roku 2008 sa však Puškár vyhrážal lepičom plagátov s nožom v ruke. Podľa článku, ktorý vyšiel pôvodne v denníku Nový čas sa mal 13. mája 2008 prechádzať po Grösslingovej ulici v Bratislave, kde sa dostal do konfliktu s mladíkmi, ktorí tam lepili plagáty na koncert. Upozornil ich, že lepia plagáty na nepovolené miesto a nakoniec ich naháňal s nožom v ruke.

Naďalej popiera, že by tri autá išli pred 18 rokmi na Tyršovo nábrežie s cieľom sa pobiť. „To nebolo cieľom, to bola výprava, že si ideme niekam si sadnúť, neviem prečo sa začal ten konflikt,“ ozrejmil.

Adam Puškár, obžalovaný z vraždy Daniela Tupého, sa postavil pred súd
Video
Zdroj: TV Pravda

Čo hovorí obžaloba?

Podľa obžaloby Puškár 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave spolu s ďalšími osobami napadol osemčlennú skupinu ľudí, v ktorej bol aj študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniel Tupý.

Toho nožom viackrát bodol do ramena, stehna, hrudníka a chrbta, na následky čoho Tupý zomrel. Na skutku sa podľa obžaloby podieľala aj osoba, ktorá doteraz nebola stotožnená. Obhajoba označila obžalobu za nezákonnú, keďže neobsahuje zákonom predpísané náležitosti, označila ju aj ako predčasne podanú. Z tohto dôvodu obhajcovia Puškára navrhli vrátenie veci do prípravného konania.

Samotný obžalovaný vinu odmietol. „Chcem vyhlásiť, že som nevinný v plnom rozsahu," vyhlásil Puškár. Zároveň však povedal, že v tomto štádiu konania využije svoje právo nevypovedať. Právny zástupca poškodených Roman Kvasnica uviedol, že otec, matka, ako aj brat Daniela Tupého si uplatňujú nemajetkovú ujmu, každý v hodnote 250 000 eur. Dôvodom podľa neho je, že slovenské štátne orgány dlhú dobu neboli schopné prípad uzavrieť, dokonca preukázateľne kryli páchateľov. Tiež poukázal na snahu vykresliť obeť ako drogovo závislého človeka, ktorý si za svoju smrť „mohol sám". To podľa neho ešte znásobilo bolesť pozostalých zo straty syna a brata.

Súdny proces v kauze vraždy študenta Tupého sa začal v novembri 2023. Obžalovaný trvá na svojej nevine, vypovedať odmietol. Hlavné pojednávanie pokračuje v januári. Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia. Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Vražda Daniela Tupého