Premiér Fico v Berlíne. Kancelár Scholz ho pochválil za pomoc Ukrajine, otázky právneho štátu ho netrápili

Predseda vlády Robert Fico uskutočnil po návšteve Užhorodu svoju štvrtú zahraničnú cestu. V stredu večer sa stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Medzi Slovenskom a Nemeckom podľa Fica neexistujú otvorené politické otázky no požiadal spolkového kancelára o vysvetlenie, prečo bol Slovák zaradený na sankčný zoznam. Jediným Slovákom na sankčnom zozname je "nočný vlk" Jozef Hambálek.

24.01.2024 18:33
debata (209)
Fico v Nemecku hovoril o suverénnom rozhodnutí zrušiť ÚŠP a o pomoci Ukrajine
Video

Do vládneho špeciálu nastúpila v Košiciach delegácia slovenského premiéra. Spolu s ním na oficiálnu návštevu Nemecka vycestoval aj minister zahraničných vecí Juraj Blanár a minister obrany Robert Kaliňák. V Berlíne delegáciu čakalo nepriaznivé počasie a víchrica.

Let mal preto meškanie a z oficiálneho programu vypadlo kladenie vencov pri pamätníku Alexandra Dubčeka. Na silný vietor sa Fico posťažoval aj Scholzovi.

Pomoc Ukrajine

Scholz na tlačovej besede hovoril o kooperácii medzi partnermi v Európskej únii a NATO. “Na budúci týždeň sa budeme dohadovať o finančnej podpore Ukrajine a je potrebné aby sme sa zhodli,” zdôraznil na úvod nemecký kancelár.

Slovensko je podľa Scholza veľmi postihnuté vojnou na Ukrajine a má zásluhu na prijímaní utečencov. “Vítam pozíciu Slovenska, že chcú pomáhať Ukrajine. Musí byť jasné, že táto vojna, ktorá už dva roky zúri na Ukrajine, nás stavia pred neuveriteľné výzvy. Ukrajina má byť suverénnym štátom, poznáte aký má nato názor Putin a ruská vláda,” zdôraznil Scholz. Pripomenul, že je zlé, keď dve súperiace strany nekomunikujú. „Keď sa Ukrajinci prestanú brániť, bude to pre nich koniec. Je to na Putinovi, aby vydláždil cestu mieru,” vyhlásil Scholz a pochválil Fica za to, že „Slovensko stojí na strane Ukrajiny”.

Na snímke zľava nemecký kancelár Olaf Scholz...
Na snímke zľava nemecký kancelár Olaf Scholz...
+1Na snímke sprava nemecký kancelár Olaf Scholz a...
fico, šmyhal Čítajte viac Premiér Fico bol v Užhorode. Ukrajincom odovzdal humanitárnu pomoc, Šmyhala pozval na Slovensko

Podľa nemeckého kancelára neexistuje jednoduché riešenie konfliktu a len ruský prezident môže vojnu ukončiť. "Naším spoločným signálom voči Rusku má byť podpora Ukrajiny, dokým to bude potrebné,” podotkol nemecký kancelár a spomenul, ako Nemecko vyčlenilo sedem miliárd eur na pomoc Ukrajine.

Ako už býva zvykom, téma stretnutia sa hlavne točila okolo geopolitických otázok a pomoci Ukrajine. “Vláda slovenskej republiky víta snahy Ukrajiny o členstvo v Európskej únii,” zdôraznil Fico no dodal, „že krajina nepripravená na členstvo môže spôsobiť viac škody ako osohu“.

Fico však dúfa, že raz bude Ukrajina nezávislá, prosperujúca a demokratická krajina a naznačil, že na nadchádzajúcom samite EÚ naplánovanom na 1. február je pripravený podporiť 50-miliardovú pomoc EÚ voči Ukrajine. “Teším sa, že v zásadných zahraničných otázkach nachádzame rovnakú reč,” priblížil pohľad na rokovania medzi Slovenskom a Nemeckom. Dúfa, že bližšie detaily o spoluprácach si vymenia počas večere.

Fico zdôraznil, že v “centre jeho záujmu nie je ani „Rusko ani Ukrajina ani Spojené štáty americké“. V centre Ficovho záujmu má byť Slovensko.“ “Chápem, že niektoré moje vyjadrenie môžu vyvolať kontroverziu,” reagoval na vyjadrenia o tom, že v Kyjeve nie je vojna. “Ja si vyhradzujem právo, ako suverénny politik, hovoriť svoj názor otvorene. Pýtal som sa opakovane ukrajinských predstaviteľov, aké majú riešenie konfliktu a jediná odpoveď bola vojna,” zdôraznil. Podotkol, že v Davose sa hovorilo o mierových rokovaniach.

Pripomenul, že Slovensko Ukrajine pomáha dlhodobo. “Bez reverzného toku plynu by Ukrajina zamrzla, aj dnes im humanitárne pomáhame a veci pomenúvame vlastnými slovami,” podčiarkol, pričom spomenul, že odmieta politiku jedného názoru.

“Konflikt je zamrznutý a v priebehu 2024 nedôjde k žiadnym posunom ani na jednej ani na druhej strane. Čo bude v roku 2025 aká zmena, keď sa konštatuje, že konflikt je zamrznutý. Cintoríny na jednej aj druhej strane búdu plnšie o desaťtisíce vojakov,” upozornil Fico a so Scholzom sa zhodol že tento názor nezaťažuje bilaterálne vzťahy.

fico, šmyhal Čítajte viac Premiér Fico bol v Užhorode. Ukrajincom odovzdal humanitárnu pomoc, Šmyhala pozval na Slovensko

Právny štát na Slovensku

Fico bol v Berlíne konfrontovaný aj otázkami ohľadom právneho štátu na Slovensku a vládnych snáh o zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. “Ako má vyzerať trestný systém Slovenskej republiky je suveréna vec Slovenskej republiky, neexistujú žiadne predpisy, ktoré by prikazovali, že Slovensko má mať Úrad špeciálnej prokuratúry,” vyhlásil Fico s tým, že za svojím rozhodnutím si stojí. Pripomenul, že počas ostatných troch rokov bol štyrikrát obvinený z trestnej činnosti a bol dva centimetre od väzenia. Scholz len prikyvoval.

“Všetko to boli politické aktivity a hrozil mi trest odňatia slobody 12 rokov. To bolo nevídané , hrubé zneužívanie práva na boj s opozíciou a naša odpoveď nie je revanš, naša odpoveď je reforma práva a inštitúcií ktoré zlyhali,” ozrejmil Fico s tým, že “Nemecko i Slovensko majú i väčšie problémy ako je pán Lipšic”.

Pri otázkach na dianie na Slovensku reagoval Scholz diplomaticky. “Pre nás je veľmi dôležité aby sa všetky základné štáty pridržiavali charty základných práv,” podotkol Scholz.

Medzi Slovenskom a Nemeckom podľa Fica neexistujú otvorené politické otázky len požiadal spolkového kancelára o vysvetlenie prečo bol Slovák zaradený na sankčný zoznam.

Stretnutie malo mať aj európsky stranícky presah. Scholzova SPD patrila medzi strany, ktoré najviac podporovali pozastavenie členstva Ficovho Smeru v Strane európskych socialistov (PES). Európski socialisti kritizovali stranu Smer za proruské postoje, konkrétne za odmietnutie poskytnutia vojenskej pomoci Ukrajine. Tiež pripomínali, že koalícia s krajnou pravicou by mala byť pre ľavicové strany červenou čiarou. Fico so Scholzom odmietli, že sa budú o týchto otázkach baviť.

© Autorské práva vyhradené

209 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Olaf Scholz