Šimkovičovej sa nepáči šafárenie s umeleckými fondmi. Štát má kontrolovať, aké projekty podporí

Udeľovanie grantov z Audiovizuálneho fondu (AVF) či z Fondu na podporu umenia (FPÚ) bude viac kontrolované štátom. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) za tým vidí vyššiu transparentnosť pri udeľovaní financií na umelecké projekty.

07.02.2024 13:18 , aktualizované: 08.02.2024 10:25
debata (225)
Ministerka Šimkovičová k odvolávaniu a podozreniam o sfalšovaných podpisoch na petícii
Video

Aktualizované o stanovisko AVF, občianskej platformy Otvorená kultúra! a Nadácie Milana Šimečku

O fondoch sa podľa ministerky najviac rozpráva „z ulice a je na čase, kedy kontrolu nad financovaním projektov prevezme rezort kultúry – štát“. Vzhľadom na to, že je parlament nateraz zablokovaný rušením Úradu špeciálnej prokuratúry, sama nevie, kedy sa návrh dostane na rokovanie Národnej rady.

Najvyššie dotácie z audiovizuálneho fondu (2022 – 2024)
názov projektu žiadateľ schválená suma v eur  
4-dielna miniséria MlKl PubRes s.r.o. 200 000  
Cowgirl nutprodukcia s.r.o. 550 000  
Nepela Punkchart films s.r.o. 600 000  
Tichá pošta ARINAFILM s.r.o. 370 000  
Hlavička objectif, s.r.o 500 000  
Ťapákovci LIPSTICK s.r.o. 500 000  
Matka noci KFS production s.r.o. 450 000  
Spiaci účet II ALEF FILM&MEDIA s.r.o. 370 000  
Interest escadra 450 000  
Otec DANAE Production s.r.o. 450 000  
celovečerný hraný film MIKI PubRes s.r.o. 300 000  
Zdroj: AVF

“Chceli by sme to vedieť aj my, aby sme mohli zefektívniť svoju prácu,” zdôraznila Šimkovičová. Odmieta tvrdenia, že by chcela na ministerstve štát v štáte a zdôraznila, že pri kontrole fondov ide o verejné financie.

Spomínané fondy slúžia na podporu nových umeleckých alebo kultúrnych projektov, pre uchádzačov ponúkajú financie v podobe štipendií či grantov. Komplexne spísaný projekt s prínosmi a jasne určenými míľnikmi posudzuje komisia. Ak projekt podporiť zamietne, neexistujú podľa Šimkovičovej spôsoby ako sa proti rozhodnutiu odvolať. Ministerka verí, že väčšia kontrola štátu prinesie transparentnosť v procese udeľovania fondov.

Štátneho tajomníka ministerstva kultúry Tibora Bernaťáka taktiež hnevá, že AVF podporil seriál a film o Mikulášovi Černákovi sumou 500-tisíc eur a odmietli podporiť film o generálovi Jánovi Golianovi. “Nebol to žiadny zbabelec, bol to hrdina Slovákov, hrdina SNP,” uviedol a dodal, že film sa však vzhľadom na nedostatok financií nenatočí.

V parlamente je už návrh zákonov, ktoré predložila skupina poslancov za Smer, Hlas a SNS. Roman Michelko (SNS) sa vyjadril, že našu legislatívu chcú upraviť podľa českého modelu.

Roman Michelko: Aktuálny systém nepodporuje „časť kvalitných umelcov"
Video

Dôvodom má byť, že podľa Michelka aktuálny systém nepodporuje „časť kvalitných umelcov“. Návrhy zákonov na zmenu pravidiel dotácií Fondu na podporu umenia a Audiovizuálneho fondu sú podpísané okrem Michelku aj Dušanom Jarjabkom, Ľubicou Laššákovou, Karolom Farkašovským, Andrejom Dankom, Romanom Malatincom, Rudolfom Huliakom, Petrom Kotlárom, Pavlom Ľuptákom a Ivanom Ševčíkom.

Odvolanie ministerky

Po tlačovej konferencii bol priestor len na dve novinárske otázky. Ministerka využila priestor aj na to, aby sa vyjadrila k svojmu odvolávaniu a k petícii, ktorú podpísalo 188-tisíc ľudí.

Stále je presvedčená, že petícia bola zmanipulovaná a nie všetky podpisy boli skutočné. Vec sa nateraz prešetruje. “Je tu 5,4 milióna osôb, ktoré petíciu nepodpísali. Medzi podpísanými bol aj Michael Jackson, neviem teda či nevstal z mŕtvych,” podotkla ironicky pričom spochybňuje aj to, že podpisy pribúdali v noci a časť z nich bola zo zahraničia.

Na otázku, či jej prekáža iniciatíva hercov či umelcov, reagovala, že u svojich podporu cíti. “Máme tu veľa umelcov, ktorí nie sú v tomto systéme, nosia mi kvety,” zdôraznila Šimkovičová.

Na tlačovú konferenciu reagovala inciatíva Otvorená Kultúra!. Tá po politických útokoch na legitimitu podpisov sa koordinačný výbor otvorenej výzvy spojil s tímom odborníkov. „Kontrola prebiehala v dvoch fázach. V prvej sme v spolupráci s odborníkmi na digitálne technológie vylúčili podpisy, ktoré boli spojené s rôznymi adresami z pochybných serverov alebo očividne fiktívne podpisy. Týchto podpisov bolo niekoľko desiatok. Následne sme pokračovali v kontrole druhou fázou – manuálnou kontrolou vzorky podpisov,“ informovala Michaela Kučová.

Členka koordinačného výboru výzvy Ilona Németh pri odovzdávaní podpisov uviedla, že obsah otvorenej výzvy je stále aktuálny. „Upozorňujeme ministerku, že nie je kráľovnou kultúry na Slovensku, ale jej slúžkou. Musí vykonávať službu vo verejnom záujme, z verejných zdrojov,“ povedala.

Rekcia Audiovizuálneho fondu

Za Audiovizuálny fond rozhoduje o pridelení dotácií vždy príslušná odborná komisia, ktorej členov volí Rada AVF. „AVF má ročne k dispozícii na podporu audiovizuálnej kultúry približne 9,5 miliónov eur, z toho 6 miliónov eur je od ministerstva kultúry a rozdiel je od ďalších prispievateľov z verejnej a komerčnej sféry podľa zákona o AVF. Samozrejme v súvislosti s infláciou by celé audiovizuálne prostredie privítalo zvýšenie príspevku aj od MK SR aspoň o infláciu,“ ozrejmil pre Pravdu Andrej Obuch, manažér komunikácie AVF.

Riaditeľ Audiovizuálneho fondu Vladimír Burianek ozrejmil, že fond si váži osobnosť generála Jána Goliana, jedného z dvoch veliteľov Slovenského národného povstania a privítal tému filmového spracovania.

„Iniciátor projektu a debutujúci režisér celovečerného hraného filmu Juraj Štepka sa s témou televízneho projektu Generál Golian prihlásil aj do výzvy RTVS k 75.výročiu SNP už v roku 2018, neskôr prehodnotil svoj záujem a zmenil projekt na celovečerný hraný film pre kiná. Vzhľadom na celkový rozpočet filmu 2,5 milióna eur a na predložené dokumenty o finančnom zabezpečení projektu, odborná komisia odporučila doplniť projekt o niektoré relevantné informácie v súlade s podmienkami poskytovania dotácií a navrhla žiadateľovi požiadať o dotáciu v najbližšom termíne uzávierky, ktorý je 12.2.2024,“ zdôraznil Burianek.

Priznal, že vzhľadom na predchádzajúcu negatívnu skúsenosť je Audiovizuálny fond mimoriadne opatrný a obozretný pri hodnotení finančne náročných žiadostí.

„Fond v období 2017 – 2018 podporil hraný film a televíznu minisériu o inom národnom hrdinovi generálovi M. R. Štefánikovi a poskytol žiadateľovi dotácie v celkovej sume 670-tisíc eur. Z dôvodu nedokončenia projektu musí fond v súčasnosti vymáhať vrátenie tejto dotácie právnou cestou,“ podotkol. Burianek dodal, že verí, že žiadosť o podporu realizácie hraného filmu Generál Golian bude predložená v najbližšej výzve tak, že odborná komisia nebude mať žiadne pochybnosti a bude môcť odporučiť tento projekt.

Kontrola udeľovania fondov

Ministerke prekáža, že nadácia Milana Šimečku získala len za minulý rok prostredníctvom podporných schém štátu 69-tisíc eur.

Nadácia Milana Šimečku reagovala

Všetky aktivity Nadácie Milana Šimečku, hradené z verejných zdrojov, boli transparentne zverejnené v Centrálnom registri zmlúv. V reakcii na stredajšie (7. 2.) vyjadrenia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantky SNS) to uviedla riaditeľka nadácie Veronika Fishbone Vlčková.

„Za tieto verejné zdroje sme napríklad zorganizovali najväčší multižánrový multikultúrny festival na Slovensku a viac ako 50 aktivít, ktoré prostredníctvom umenia dávajú hlas cudzincom na Slovensku a dávajú tak priestor na spoznávanie našich nových susedov pre lepšie vzájomné porozumenie a spolužitie,“ pripomenula. Poukázala takisto na aktivity pre študentov a učiteľov vedúce k prekonávaniu predsudkov a eliminácii prejavov nenávisti či diskriminácie v prostredí škôl. „V nadácii pokračujeme v myšlienkach nášho zakladateľa a zasadzujeme sa o to, aby Slovensko bolo otvorenou krajinou, ktorej záleží na ľudských právach a odmieta nenávisť,“ dodala Fishbone Vlčková.

Zdroj: TASR

Šimkovičová následne kritizovala aj rektorku VšMÚ Bohunku Koklesovú za to, že sa vyjadruje kriticky k Cyrilovi a Metodovi.

“Keď počúvam pani rektorku z vysokej školy, že Cyril a Metod nie sú témou dneška a že sa musíme zbaviť týchto mýtov, je mi smutno. Práve k tomuto sviatku bude ministerstvo kultúry pripravovať oslavy,” ozrejmila Šimkovičová.

Podľa predsedu výboru NR SR pre kultúru a médiá Romana Michelka (SNS) sa fondy správajú voči uchádzačom diskriminačne. “S FPÚ som ako žiadateľ bojoval a viem aké sú v ňom problémy,” ozrejmil Michelko. Podľa neho majú v inštitúciách svojvoľné kritéria podľa, ktorých komisie udeľujú dotácie. Prekáža mu, že niektoré periodiká dotácie nedostanú, ale fondy ich nájdu pre vulgárne umenie.

“Celá kniha je o tom že grgá, prdí a serie a toto je umenie štát ktoré financuje? Tieto fondy nemá žiadnu definíciu štátnej vnútornej politiky,” upozornil Michelko a spochybnil kvalifikáciu a odbornosť členov udeľovaniach porôt.

Podľa neho ide o cielenú a bezprecedentnú šikanu. “Absurdné rozhodnutia komisie pri periodikách, kde nedostali grant, ale dostali to umelecky spornejšie projekty,” posťažoval sa. O aké periodiká ide, nepriblížil.

Preto majú podľa neho na ministerstve snahu zmeniť systém ktorý dnes funguje. Podľa Michelka spomínaný systém ukazuje obrovské slabiny a inšpiráciu hľadá v Česku. Český model je podľa neho funkčný, demokratický, a “podporuje rôzne typy kultúrnych aktivít bez klanov”.

Šimkovičová: Štát bude kontrolovať, aké umenie sa podporí (záznam z tlačovej konferencie)
Video

Donebavolajúce neprávosti

Štátny tajomník ministerstva kultúry Tibor Bernaťák sa na dennej báze sa stretáva s ľuďmi z kultúrnej obce, ktorí majú s fondmi problémy.

Spomína ako jedno zamietavé rozhodnutie len vágne spomenulo, že dielu “chýba viac reflexie moderného umenia” a druhé rozhodnutie bolo zamietnuté kvôli “nedostatočnému kultúrnemu prínosu”. "Žiadatelia nemajú šancu zistiť ako tento fond funguje, čo majú spraviť aby dostali dotáciu z tohto fondu,” ozrejmil Bernaťák.

“Ministerstvo ani štát nemá možnosti aby naprával donebavolajúce nesprávnosti," uzavrel pričom podľa neho „nikto nepovedal, že všetko, čo robia, je zlé – no chcú napraviť nesprávnosti“.

Základné informácie o Audiovizuálnom fonde

  • Audiovizuálny fond je verejnoprávna nezávislá inštitúcia.
  • Nezávisle od politickej situácie poskytuje dotácie a štipendiá žiadateľom na podporu audiovizuálnej kultúry a audiovizuálneho priemyslu v Slovenskej republike, je členom medzinárodného združenia a súčasťou európskych podporných inštitúcií.
  • Audiovizuálny fond koná v súlade s platnou legislatívou, schémami štátnej pomoci, ktoré podliehajú schváleniu Protimonopolného úradu SR, EK a internými predpismi fondu, na základe rozhodnutí Rady Audiovizuálneho fondu a usmernení Dozornej komisie Audiovizuálne­ho fondu.
  • Ministerstvo kultúry ako jeden z najväčších prispievateľov vymenúva členov rady a členov dozornej komisie.
  • Riaditeľ Audiovizuálneho fondu od svojho nástupu 25.10.2023 kon­soliduje situáciu v audiovizuálnom prostredí a v prípade podnetov tieto postupuje dozornej komisii so žiadosťou o stanovisko, na základe, ktorých bezodkladne koná.
  • Žiadosti o dotáciu/šti­pendium hodnotia nezávislé odborné komisie, ktorých členovia boli schválení Radou AVF. Odborné komisie odporúčajú pridelenie dotácie pre jednotlivé žiadosti v podprogramoch v súlade so štruktúrou podpornej činnosti, ďalšími internými predpismi a platnou legislatívou.

© Autorské práva vyhradené

225 debata chyba
Viac na túto tému: #Audiovizuálny fond #Ministerstvo kultúry #Martina Šimkovičová #Fond na podporu umenia