Sudkyňa Záleská odmietla, že by vynášala informácie novinárke Tódovej. Časť súdnej rady jej pripomenula články o Lučanskom

Sudkyňa Pamela Záleská je už viac ako týždeň pod paľbou kritiky časti členov súdnej rady. Vyčítajú jej, že o priateľstve s novinárkou Monikou Tódovou neinformovala iniciatívne a že od zverejnenia videa z Tatier sa verejne nevyjadrila. V utorok tak musela svoj súkromný vzťah a možné úniky informácií zo spisov vysvetľovať pred Súdnou radou SR. Bola to však samotná sudkyňa, ktorá požiadala o vystúpenie na pôde rady. Atmosféra na vypočúvaní pôsobila dusno a napäto.

15.08.2023 17:00 , aktualizované: 18:35
zaleska pamela Foto:
Sudkyňa Pamela Záleská počas zasadnutia Súdnej rady Slovenskej republiky.
debata (730)

Členka rady Ayše Pružinec Eren kritizovala, že o zasadnutí dostali informácie neskoro a nerozumie, prečo sa Záleská čuduje reakcii sudcov, „ktorí sa snažia zistiť, či nebola porušená súdna etika“.

Záleskej vyčítajú, že sa nespráva poctivo, že si neuvedomuje, ako jej vzťah s novinárkou vníma verejnosť. „Keď ste čítali stanovisko Moniky Tódovej, povedala, že sa prijali opatrenia, aby nepísala o kauzách Špecializovaného trestného súdu a mali by úzky súvis s Pamelou Záleskou. To opatrenie považujem za účinné, pokiaľ sa neukáže opak,“ zastal si Záleskú predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Časti Súdnej rady však prekáža, že Tódová robila PR, oslavné články pre Záleskú.

„Nikdy som nevyniesla, nesprístupnila, nedala informáciu, ktorú povinnosť mám chrániť, ktorá vyplýva zo súdneho spisu, žiadnej inej neoprávnenej osobe, nie len Monike Tódovej,“ skonštatovala na zasadnutí.

Mazák: Medzi ľuďmi vládne nedôvera v justíciu (júl 2020)
Video

Záleská vyhlásila, že neurobila nič, čím by sa spreneverila výkonu sudcovského povolania a dôsledne dbá na plnenie svojich povinností. „Nebolo možné kúpiť si moje rozhodovanie. Nebolo možné ma vydierať. Zostáva už len možnosť ma zdiskreditovať,“ podotkla.

Skonštatovala, že priateľský vzťah s Monikou Tódovou nemusela oznamovať, pretože novinárka nefigurovala v prípadoch, ktoré riešila. Poukázala na to, že verejné vyhlásenia o svojom súkromí nerobia ani ostatní kolegovia.

šts Čítajte viac Mazák chce byť zdržanlivý pri súkromí Tódovej a Záleskej. Aký konflikt záujmov, pýta sa

Témou na pôde súdnej rady bola etika aj konkrétne kauzy – napríklad článok Tódovej o tom, že Záleská vzala do väzby policajného exprezidenta Milana Lučanského. Sudkyňa uviedla, že v decembri 2020 nemala s novinárkou blízky vzťah.

Exkluzívne informácie

Záleská je sudkyňou 16 rokov a nie je to prvé vysvetľovanie únikov informácií. Údajné úniky informácií musela vysvetľovať už v marci tohto roka. Týkalo sa to spisu o prípade Jaroslava Haščáka.

Vtedy Záleská povedala, že žiadne informácie neposkytla ani Tódovej, ani iným novinárom a o únikoch ani nie sú žiadne konkrétne fakty. Členka súdnej rady Dana Jelinková Dudzíková v aktuálnych mediálnych výstupoch kritizuje kolegyňu Záleskú, že v marci zahmlievala a neposkytla všetky podrobné informácie o priateľstve s novinárkou.

„Nikto tu nič nepodsúva, my máme legitímne otázky, lebo máme legitímne pochybnosti o nestrannosti,“ zdôraznila členka súdnej rady Marcela Kosová. Vzťah medzi novinárkou a sudkyňou mal podľa nej väčšiu intenzitu už niekoľko rokov. „Nezaujíma ma, že novinárka Tódová napíše, že už nepíše o Pamele Záleskej,“ dodala a upozornila na etické dilemy. „Najvyšší súd to zrušil, generálny prokurátor aplikoval 363 a ministerstvo spravodlivosti sa muselo ospravedlniť,“ ozrejmila. Pri Tódovej, ktorá sa kauze venovala, hovorí o priamom pozitívnom písaní o kauzách a glorifikovaní Záleskej.

Stála pri exponovaných kauzách

Advokát Marek Para počas zasadnutia súdnej rady zverejnil na sociálnej sieti status, kde uviedol, že sudkyňa Záleská zrušila všetky termíny hlavného pojednávania v kauze Judáš.

Na stranu Záleskej sa postavil predseda rady Mazák, ktorý tvrdí, že nikto nemá právo zasahovať do súkromia a intimity sudcov a sudkýň. Zároveň vyzval na zdržanlivosť, keďže Súdna rada podľa neho nemá žiadne dôkazy o porušovaní povinností sudkyne.

Fico a novinárka Tódová sa hádali desiatky minút (január 2021)
Video

Odsúdenie útokov

Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko odsúdili homofóbne výroky politikov a ďalších osôb vo verejnom priestore smerované voči novinárke Monike Tódovej a sudkyni Pamele Záleskej.

Organizácie zároveň pripomínajú, že homofóbia zabíja a nepatrí do verejného diskurzu. Riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher rozumie Tódovej a Záleskej, že si chceli uchovať svoje súkromie v tajnosti, najmä z dôvodu homofóbnych útokov.

Zároveň však tvrdí, že novinárka, sudkyňa, ale aj Denník N, pre ktorý Tódová pracuje, urobili chybu, keď neinformovali o vzťahu vopred, nech je jeho skutočný charakter akýkoľvek. Aj napriek tomu však nikto podľa Weisenbachera nemá právo na homofóbne útoky.

„Nemusíme byť fanúšikmi Moniky Tódovej alebo Denníka N. Koniec koncov aj on sám v minulosti publikoval texty, ktoré boli z hľadiska homofóbie problematické. Mali by sme však chápať rozdiel medzi legitímnou kritikou za etické a profesionálne pochybenie a šírením homofóbnej nenávisti,“ uviedla koordinátorka Dúhového Slovenska Zuzana Slamená v tlačovej správe.

Dodáva, že homofóbne reakcie vedia pomôcť v predvolebnom boji, ale spoločnosti škodia z krátkodobého aj z dlhodobého hľadiska.

© Autorské práva vyhradené

730 debata chyba
Viac na túto tému: #Pamela Záleská