Síra vo vzduchu a šľahajúce plamene. Rammstein ovládol tmu nad trenčianskym letiskom

Letisko v Trenčíne hostilo najväčší koncert vo svojej histórii. Letisko je dlhoročným domovom festivalu Pohoda, ktorého kapacita je 30-tisíc návštevníkov. V stredu však do Trenčína, na vypredaný koncert Rammsteinu, smerovalo aspoň 40-tisíc ľudí.

14.06.2023 12:25 , aktualizované: 23:40
Rammstein Foto:
Koncert Rammstein na trenčianskom letisku. 14. jún 2023.
debata (65)
Koncert Rammstein na trenčianskom letisku.
Koncert Rammstein na trenčianskom letisku.
+13Koncert Rammstein na trenčianskom letisku.

Nemeckú industrial metalovú kapelu v posledných dňoch obklopil škandál so sexuálnym obťažovaním. Prokuratúra v Berlíne začala frontmana skupiny Tilla Lindenmanna vyšetrovať.

V súvislosti so spomenutými obvineniami sa viacerí snažili lístky na koncert predať. No ani to nezmenilo fakt, že 55-tisícový Trenčín čelil dopravnému kolapsu a hostí veľkolepú šou.

Čakajú na Rammstein. Slávna kapela do Trenčína prilákala davy ľudí
Video
Zdroj: TV Pravda

Rekord za najväčší koncert na Slovensku zrejme zatiaľ drží Elton John, na ktorého sa do Bratislavy v roku 2005 prišli pozrieť desiatky tisíc ľudí. Po ňom nasleduje Depeche Mode. Tí na futbalovom štadióne Pasienky vystupovali už štyrikrát v rokoch 2007, 2009, 2013 a 2017. Naposledy vystúpili na Národnom futbalovom štadióne na konci mája tohto roka. Rammstein naposledy na Slovensku vystúpili v roku 2011 v Bratislave.

Doprava pri trenčianskom letisku sa zahusťuje
Video
Zdroj: Polícia SR

Za zrušenie koncertu v Trenčíne sa veriace spolky aj modlili, no vyzerá to tak, že počasie je ideálne a dopravná situácia pokojná. Denník Pravda ju priebežne monitoroval.

Hlavné pódium nemeckej skupiny Rammstein na...
Návštevníci čakajúci pred koncertom nemeckej...
+11Fanúšikovia čakajúci pred koncertom nemeckej...
Kamióny, čo priviezli techniku pre Rammstein
Video
Zdroj: TV Pravda

Aktuálne dianie sme sledovali ONLINE:

23:52 Zhruba pred hodinou sa skončil koncert. Trval dve hodiny a kapela odohrala 23 skladieb. Areál sa postupne vyprázdňuje, premávku riadi polícia. Ďakujeme, že ste sledovali náš online zápis z podujatia.

21:45 Vo vzduchu cítiť síru, šľahajúce plamene majú aj šesť metrov. Bludisko skrýš a tunelov mení podobu pódia po každej pesničke. Rammstein ovládol tmu nad trenčianskym letiskom.

21:08 Slnko zapadlo za Malé Karpaty a z veže nad pódiom sa na plošine v dyme zjavil spevák Till Lindenmann. Rammstein začal svoju šou.

Koncert Rammstein na trenčianskom letisku. 14.... Foto: Peter Madro, Pravda
Rammstein Koncert Rammstein na trenčianskom letisku. 14. jún 2023.

21:05 Krátko po deviatej vystúpila nad pódium veľká svetelná plocha s klasickým logom Rammstein – veľké “R” v kríži. Letiskom sa ozval potlesk.

20:45 Skončil sa klavírny set francúzskeho dua Abelard. O 21.00 hod. má začať Rammstein. Zatiaľ sa len ozvala zvuková skúška bicích. Celý areál po prvom údere kopáku zavibroval.

19:50 O 20.00 hod. ma začať hrať predkapela Abelard. Priestor priamo pod pódiom tzv. “Feuer zóna” sa postupne zapĺňa. V Trenčíne je príjemných 19 stupňov, na oblohe je len zopár mrakov a ani jeden z nich nie je búrkový. Slnko by malo nad trenčianskym letiskom zapadnúť krátko pred deviatou hodinou.

18:30 Na trenčianskom letisku bolo krátko pred pol siedmou už viac ako 23 000 ľudí.

Na ceste I/9 smerom do Veľkých Bieroviec sa podľa polície tvoria kolóny, doprava však pomaly, ale plynule postupuje.

„Účastníci koncertu, ktorí ešte len cestujú, by mali počítať s kolónami,“ zdôraznila polícia.

18:20 Kapela Rammstein je ubytovaná v trenčianskom hoteli Elizabeth.

Trenčín je od rána plný milých ľudí z celého sveta. Posedávajú v kaviarňach, fotia si hrad, Mierové námestie, kostoly a pamiatky. V súvislosti s koncertom skupiny Rammstein o tom na sociálnej sieti informoval trenčiansky primátor Richard Rybníček.

„Trenčín žije a tak to má byť. Verím, že koncert dobre dopadne, ľudia sa zabavia a zdraví a spokojní sa vrátia domov. Nech si hovorí kto chce, čo chce, Rammstein zviditeľnil Trenčín obrovským spôsobom,“ dodal.

18:08 V Trenčíne je doprava bez komplikácií. Kyvadlová doprava premáva pravidelne.

17:40 V areáli chýbajú cisterny na pitnú vodu. Fľašky sa nedajú zakúpiť ani v stánkoch, predávajú iba čapované alebo rozlievané nápoje. Do areálu nepúšťajú ľudí s vlastnými fľašami či plechovkami.

17:00 Na trenčianske letisko prišlo už takmer 15-tisíc ľudí, informuje polícia.

16:05 Kolóna v obci Trenčianske Stankovce sa priebežne hýbe smerom ku vstupu na letisko, doprava sa zhusťuje. Problematický je vstup cez bránu na letisko. Usporiadatelia zrýchľujú vstupujúce autá.

16:00 Otvorili sa brány koncertu. Prví ľudia sa rozbehli pod pódium. Po opustení areálu nie je umožnený návrat späť.

15:50 Slovenský hydrometeorologický ústav monitoruje počasie na koncerte Rammstein.

“Počasie je zatiaľ pokojné. Máme prevažne polooblačnú oblohu, v tieni príjemných 21 °C a slabý vietor. Predsa len musíme byť ostražití, pretože neďaleko nášho územia sa nachádza stred výškovej tlakovej níže. V slabom prúdení, neďaleko stredu tlakovej níže, je pohyb búrok pomalý a pomerne chaotický – aj keď prevláda pohyb v smere prúdenia z juhozápadu na severovýchod. Predpoveď aj nowcasting (krátkodobá predpoveď na 1 – 2 hodiny) vývoja prehánok a búrok za takejto situácie môže byť preto náročná,” ozrejmili na sociálnej sieti.

Našťastie sa trenčianskemu letisku zatiaľ prehánky a búrky vyhýbajú a najväčší „rozruch“ priniesol len cumulus congestus (obr. 4 a na ďalších obrázkoch situácia v okolí areálu letiska), ktorý vznikol nad Považským Inovcom, a to už predpoludním.

“Malá pravdepodobnosť na prehánku, či búrku trvá naďalej (asi na úrovni 30 %) a vo večerných hodinách klesá. V čase konania koncertu, teda po 20:00 LSEČ by sa zrážky vyskytnúť nemali,” dodali hydrometeoroló­govia.

15:34 V areáli sa už teraz nachádzajú tisícky ľudí. Ceny v stánkoch sú festivalové. Cesnakový langoš päť eur, cigánska desať eur a pivo stojí šesť eur plus tri eurá záloha za pohár.

14:48 Pred Trenčínom sa postupne tvoria kolóny na parkovanie v areáli.

14:30 Situácia na mieste je stále pokojná. Areál ako aj mesto Trenčín sa postupne zapĺňa. Väčší nápor sa očakáva v neskorších hodinách. Do areálu letiska postupne prúdia davy v čiernom. Spevák kapely Slobodná Európa z lietadla nafotil, ako bude vyzerať pódium.

13:55 Organizátori žiadali ľudí, aby využili hromadnú a kyvadlovú dopravu. Dnešný program je nasledovný.

  • 12.00 hod. otvorenie brán do Návštevníckej zóny/Mix zóny (občerstvenie a foodcourt zóna)
  • 16.00 hod. otvorenie brán do areálu koncertu
  • 20.00 hod. Abelard
  • 21.00 hod. RAMMSTEIN
  • 04.00 hod. zatvorenie Návštevníckej zóny/Mix zóny
  • 06.00 hod. zatvorenie parkoviska pre osobné motorové vozidlá a motocykle

13:50 Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), pre koncert posilnila o pridané vozne nasledujúce spojenia:

  • REX 1741 (Bratislava hl.st. 14:55 – Trenčín 16:20),
  • R 711 (Bratislava hl.st. 15:55 – Trenčín 17:20 – Žilina 18:29),
  • Ex 613 TATRAN (Bratislava hl. st. 17:27 – Trenčín 18:37 – Košice 22:53),
  • R 615 TATRAN (Bratislava hl. st. 22:57 – Trenčín 00:23 – Košice 4:41),
  • Ex 604 TATRAN (Košice 09:07 – Trenčín 13:21 – Bratislava hl. st. 14:33),
  • Ex 606 TATRAN (Košice 11:07 – Trenčín 15:21 – Bratislava hl. st. 16:33),
  • R 614 TATRAN (Košice 23:45 – Trenčín 04:03 – Bratislava hl. st. 05:33).

13:40 Kyvadlovú dopravu zabezpečia modré autobusy trenčianskej SAD. „Premávať bude až do skorých ranných hodín 15. júna. Končiť bude pravdepodobne až okolo druhej až tretej ráno podľa aktuálnej situácie. Informovala o tom hovorkyňa SAD Trenčín Ivana Strelcová.

13:30 Dopravná situácia je smerom od Bratislavy pokojná. Na parkovisku sa nachádzajú už stovky áut. Vodičov čaká kontrola organizátormi, vstup monitoruje aj štátna polícia. Vstup na parkovisko je zo strany Opatoviec.

Depeche Mode Čítajte viac Depeche Mode stále nemá dosť. Kultová britská skupina prijala smrť a stvorila niečo krásne (+galéria)

13:10 Polícia v Trenčianskom kraji v súvislosti s konaním tohto koncertu nasadila viac ako 90 policajtov.

12:45 Fakultná nemocnica Trenčín kvôli koncertu personálne posilnila primárne urgentný príjem a interné oddelenie.

12:00 Na sociálnych sieťach v mene Domu úľavy svätého Charbela v Prešove. Tí zverejnili výzvu za modlitby. „Naliehavá prosba o modlitby! V stredu 14.6. sa v Trenčíne má uskutočniť satanistický koncert Rammstein. Spevákovi, ktorý znásilnil 15 až 20 žien dovolia v Trenčíne vystupovať. Pod vplyvom drog robí satanistické rituály na koncertoch. Trenčiansko sa učí naspamäť jeho zvrátené texty v nemčine, aby to spolu s ním mohli spievať,“ píše sa na sociálnej sieti. Náboženská organizácia Dom úľavy sv. Charbela sa od modlitieb dištancovala. V Trenčíne sa na sídlisku Juh konala adorácia za zrušenie koncertu kapely.

Vodiči prichádzajúci od Bratislavy a Nitry budú priebežne usmerňovaní k parkovacím plochám už v križovatke diaľnice D1 od obce Lúka. Následne po ceste II/507 k obci Trenčianske Stankovce a po ceste I/9 k obci Veľké Bierovce.

Šoféri prichádzajúci zo stredného Slovenska (Banská Bytrica, Zvolen) budú vedení po ceste I/9 k obci Veľké Bierovce a následne k parkovacím plochám vyčleneným ku koncertu.

rammstein Čítajte viac Na koncert skupiny Rammstein v Trenčíne bude premávať kyvadlová doprava

Dopravné pokyny polície

Zo severnej strany Slovenska, teda od Žilinského kraja, z východného Slovenska, z Českej republiky a Poľska budú vodiči smerovaní do križovatky D1, výjazd pri Novom Meste nad Váhom. Následne po ceste II/515 a potom II/507 do Trenčianskych Stankoviec a následne po ceste I/9 do obce Veľké Bierovce.

Parkovisko bude otvorené v dostatočnom časovom predstihu od 14. júna od 9.00 h do 15. júna 4.00 h ráno. Vstup na parkovisko sa bude nachádzať na letisku zo strany Opatovce a bude riadne vyznačený dopravným značením a informačnými tabuľkami.

Rammstein Čítajte viac Rakúsko a Švajčiarsko volá po zrušení koncertov skupiny Rammstein

„Z dôvodu rekonštrukčných prác a havarijnej uzávery mosta na ceste I/9 je potrebné, aby si účastníci koncertu svoju cestu naplánovali s dostatočným časovým predstihom a rešpektovali pokyny polície a organizátora koncertu,“ doplnila hovorkyňa.

Parkovanie na platenom parkovisku vedľa letiska bude podmienené platnou parkovacou vstupenkou, ktorú nebude možné zakúpiť na mieste podujatia. Polícia v Trenčianskom kraji v súvislosti s konaním tohto koncertu nasadila viac ako 90 policajtov.

Rammstein Čítajte viac Rammstein sa kvôli obvineniam frontmana Lindemanna obrátili na advokátov

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #trenčianske letisko #Rammstein