Ľudia čakali do rána na letisku, doprava skolabovala, Trenčín prežil

Kým bola v stredu cez deň dopravná situácia v Trenčíne pokojná, všetko sa dramaticky zmenilo po poslednej pesničke Rammsteinu. Davy ľudí po 23. hodine zaplavili východy a hoci sa sprvu zdalo, že polícia a organizátori majú všetko pod kontrolou, opak bol pravdou.

15.06.2023 07:30 , aktualizované: 11:20
Rammstein Foto:
Koncert Rammstein na trenčianskom letisku.
debata (116)

Netrvalo dlho, kým doprava von z mesta skolabovala. Nebolo to žiadnym prekvapením. Do 55-tisícového mesta prišlo 40-tisíc ľudí na vypredaný koncert nemeckej industrial-metalovej kapely Rammstein. Hodinu po skončení koncertu prestala premávať kyvadlová doprava a niektorí čakali na parkovisku do skorého rána, kým mohli opustiť areál letiska.

Ako polícia, tak organizátori stratili kontrolu nad odchádzajúcimi fanúšikmi a ľudia sa hodiny nevedeli pohnúť z miesta. Niektorí boli ešte o piatej ráno na konci letiskovej dráhy. Kým mnohí ešte boli na letisku, stihla produkcia koncertu rozobrať obrovské pódium. Doprava však nebola jediným problémom koncertu. V areáli chýbala pitná voda a dala sa len zakúpiť čapovaná voda do pohára za štyri eurá. Ešte väčší problém však zažila kapela s jedlom. Zlyhala im donáška jedál a po koncerte museli situáciu riešiť aj v trenčianskom hoteli Elizabeth.

Raz plameňomet, potom ešte väčší plameňomet
Video
Zdroj: TV Pravda

Raz plameňomet, potom ešte väčší plameňomet

Chvíľu potom, ako sa slnko stratilo za kopcami Malých Karpát, sa na hlavnej veži nad pódiom sa na plošine zjavilo klasické logo Rammsteinu – veľké “R” v kríži. Z dymu nad letiskom sa následne spustil na výťahovej plošine spevák Till Lindemann a tzv. nemeckí industriálni metalisti začali svoju šou. V rámci európskeho štadiónového tour musia zvládnuť koncert približne každý štvrtý deň.

Všetky piesne idú za radom, tak ako v predchádzajúcom meste. Choreografia predstavenia bude rovnaká aj v tom nasledujúcom.

Koncert Rammstein na trenčianskom letisku.
Koncert Rammstein na trenčianskom letisku.
+13Koncert Rammstein na trenčianskom letisku.

Odhliadnuc od priamočiareho poriadku, keď všetko vybuchovalo a horelo len vtedy, keď malo, si mohli návštevníci užiť svojím spôsobom jedinečnú šou. Trenčín ešte nikdy vo svojej histórii nehostil taký veľký koncert ako Rammstein a až na očakávaný dopravný kolaps túto úlohu dôstojne zvládol.

Nad pódiom viseli štyri dvojradové pásy reproduktorov, ktoré dopĺňalo ďalších päť stožiarov pred tribúnami. Plamene šľahali do viac ako šesťmetrových výšok z dvadsiatich plameňometov. Sálalo z nich neznesiteľné teplo a horúčava dokázala za sekundu prejsť aj sto metrov.

Na streamovacej platforme je zverejnený zoznam skladieb, ktorý hrajú na každej jednej zastávke na tour.

Bludisko skrýš a tunelov dotváralo scenériu pódia pre každú skladbu. Raz to bol plameňomet, potom ešte väčší plameňomet, potom horiaci kočík a na záver spevákovi šľahali plamene z chrbta. Ak by si Nemci vybrali hociktorý iný element, veľa by toho asi nedokázali a vďaka ohňu dokážu ovládnuť tmu. Aj tí, ktorým Rammstein nie je po chuti, musia uznať, že čo sa týka vkusnej „kolotočariny“, konkurenta široko-ďaleko nemajú.

Kamióny, čo priviezli techniku pre Rammstein
Video
Zdroj: TV Pravda
Rammstein Čítajte viac Síra vo vzduchu a šľahajúce plamene. Rammstein ovládol tmu nad trenčianskym letiskom

Trenčín má byť Európskym hlavným mestom kultúry až v roku 2026, no už dnes má našliapnuté, aby mestu tento titul prischol. Len toto leto bude trenčianske letisko hostiť dva festivaly. Druhý júlový víkend ho na štyri dni obsadí najväčší slovenský festival Pohoda a o mesiac neskôr festival Grape.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Rammstein #hotel elizabeth