Ostrosť kampane, vojna, transparentnosť či pokoj? Čo rozhodlo prezidentské voľby?

Mnohých nás nepríjemne prekvapilo, ako sa nevýrazná prezidentská kampaň na konci vyostrila. Túžba po pokoji bola jedným z dôležitých kritérií, podľa ktorých sme si vyberali budúcu hlavu štátu. Prinesie nám nový prezident pokoj? A budeme s ním spokojní?

21.04.2024 18:30
Peter Pellegrini Foto: ,
Prezidentské voľby vyhral Peter Pellegrini.

Ako ste sa rozhodovali vy?

Hlasujte za aspoň 7 názorov, a uvidíte, ktorá skupina diskutujúcich je vám bližšia.

Kto sa zapojil?

Nikoho neprekvapí, že v diskusii o prezidentských voľbách viedla hlavná štiepiaca línia medzi skupinami A a B podľa toho, koho diskutujúci volili.

Skupina A, ktorej kandidát druhé kolo volieb prehral, sa profilovala najmä okolo presvedčenia, že prezident by mal vyvažovať pôsobenie vlády. Diskutujúci z tejto skupiny sa obávajú o zahraničnopo­litickú orientáciu Slovenska, a obava z možného zapojenia Slovenska do konfliktu na Ukrajine u nich nerezonuje.

Skupina B volila naopak víťazného kandidáta. Diskutujúci z tejto skupiny sú presvedčení o potrebe spolupráce medzi prezidentom a vládou. Len spolupráca môže podľa nich priniesť zlepšenie situácie na Slovensku. Veľkú rolu vo výbere kandidáta u diskutujúcich skupiny B zohrávala aj obava zo zapojenia Slovenska do vojny na Ukrajine, a túžba po pokoji.

Na čom sme sa zhodli?

Vyostrenie kampane medzi prvým a druhým kolom u voličov zarezonovalo. Obe skupiny sa zhodli, že sa im nepáčilo, ako kampaň nabrala na konfliktnosti. Zároveň ale priznali, že z protikandidáta svojho favorita majú vážne obavy.

Nejaké konsenzy sa však aj napriek tomu našli. Takmer dokonalá zhoda nastala na tom, že je dôležité poznať hodnotové ukotvenie kandidátov aj v záležitostiach, na ktoré sa prezidentské právomoci nutne nevzťahujú. Ukázalo sa, že téma vojny u susedov rezonovala silno – obe skupiny ju považujú za dôležitú otázku domácej politiky.

Kam s tým ďalej?

Vyostrenie kampane nás nepríjemne prekvapilo. Moratórium akoby tentokrát neexistovalo. Dokážeme sa zhodnúť na tom, ako z tejto situácie von? A ako sa má spoločnosť s tým, čo jej vadí, vysporiadať?

Považujeme výsledky volieb vo svetle ostrej kampane za férové? Mali by sme byť schopní uznať legitimitu výsledkov, i legitimitu sťažností, a do budúcna stanoviť spoločenské pravidlá, na ktoré môžeme pri výbere kandidátov prihliadať.

Čo ovplyvnilo pri voľbe vás, a čo plánujete brať do úvahy nabudúce?

O projekte

DEMDIS je občianskym združením, ktoré inovatívnymi metódami nachádza konsenzus a porozumenie v rozhádanej spoločnosti. Viac informácií o projekte a výsledky predošlých diskusií nájdete na demdis.sk.

Pravidlá diskusie nájdete v Kódexe férovej a otvorenej diskusie, ktorý tvoríme spolu s vami. Viac o metodike zas na tomto linku.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Prezidentská kampaň #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #demdis #prezidentské voľby 2024 #demokracia je diskusia #otvorení názorom