Sulíka po 15 rokoch strieda Gröhling. Silné slová nového šéfa: Mojím cieľom je dvojciferný výsledok a odstavenie Fica

Strana SaS si zvolila nového predsedu. Podľa očakávaní sa ním jednoznačne stal Branislav Gröhling. Získal hlasy 160 členov strany, Igora Prieložného v tajnej voľbe volilo 13 členov SaS. Už bývalý predseda SaS Richard Sulík mu vyjadril plnú podporu. Gröhlingovým cieľom je dvojciferný výsledok v najbližších voľbách, posilnenie regionálnych straníckych štruktúr a odstavenie Smeru, Hlasu a SNS podobne, ako v roku 2010 odstavili Vladimíra Mečiara.

16.03.2024 15:19 , aktualizované: 18:18
debata (140)
Nový šéf SaS Gröhling predstavil v prvom príhovore tri jasné ciele
Video
Zdroj: FB/SaS

„Táto dôvera je pre mňa veľkým záväzkom a veľkou výzvou,“ uviedol v úvode svojho prvého príhovoru vo funkcii predsedu liberálov.

Novým šéfom SaS je Gröhling

Členovia SaS si na sneme zvolili nového predsedu. Richarda Sulíka po 15 rokoch vystrieda Branislav Gröhling.

Fotogaléria
Na sneme SaS si členovia zvolili nového...
Na sneme SaS si členovia zvolili nového...
+9Na sneme SaS si členovia zvolili nového...

Dvojciferný výsledok a úhlavný nepriateľ Fico

Sulíka označil za človeka, ktorý stranu ťahal v ťažkých časoch. „Saska je jediná pravicová a liberálna strana, ktorá nepodlieha populizmu. Máme šancu osloviť nerozhodnutých voličov,“ uviedol s tým, že SaS vyhrávala v druhej voľbe a majú šancu osloviť množstvo sklamaných voličov, ktorí chcú slušnú a demokratickú vládu.

Gröhling , sulík Čítajte viac Veľké rozkoly aj padnuté vlády: SaS bude mať po 15 rokoch nového šéfa. Čerstvý vietor či ohrozenie? SaS ide do rizikovej fázy

Gröhling chce, aby SaS rástla a aby ľudí spájala. Za hlavný cieľ a najväčšiu výzvu však považuje zastavenie neprijateľných krokov vlády. „Táto vláda nás ťahá od západných spojencov, demontuje právny štát a najnovšie sa snaží ovládnuť aj verejnoprávne médiá,“ uviedol. Premiéra a šéfa Smeru Roberta Fica označil za úhlavného nepriateľa.

„Tento človek v predchádzajúcich mesiacoch mal jedinú obavu, že hoci vyhrá voľby, nezostaví vládu. Toto sa mu viackrát nesmie podariť, preto SaS bude potrebovať silnejší mandát a bude musieť atakovať dvojciferný výsledok,“ skonštatoval s tým, že už teraz sa ukazuje konštruktívna spolupráca v opozícii. „Fico takú silnú opozíciu nečakal,“ hovoril.

Nechcem sa pozerať do minulosti

Vyzdvihol, že sa im podarilo čiastočne pozastaviť novelu trestných kódexov. „Spoločnou ambíciou je, aby Saska bola v nasledujúcich voľbách so silnými regionálnymi štruktúrami súčasťou slušnej a prozápadnej vlády, kde vymeníme Smer, vymeníme Hlas, vymeníme SNS a pošleme ich do politickej minulosti tak, ako sme tam poslali Vladimíra Mečiara,“ dodal.

Sulíkov záverečný prejav: Končím ako predseda, ale v SaS budem aktívny
Video

Sulík mu následne vyjadril plnú podporu. „Niekde som počul, že plešatí ľudia nebudú dobrými politikmi, tak, Braňo, dúfam, že prelomíš túto škaredú poveru,“ zavtipkoval na úvod. „Mojim ušiam lahodilo, čo si povedal. Z mojej strany máš plnú podporu, držím ti palce,“ uviedol. Kongres strany následne zvolil Richarda Sulíka za nového čestného predsedu strany. Sulík bol jediným kandidátom na tento post, ktorý strana schválením stanov vytvorila len v sobotu.

Čo sa týka konfliktov, Gröhling neočakáva, že Sulík ako čestný predseda s právom veta bude problém. „Nemyslím si, že budú konflikty do budúcna. Nemáme konflikty, ťaháme to dlho a vôbec sa toho neobávam,“ reagoval nový predseda. Gröhling na margo nálepky „rozbíjačov vlád“ uviedol, že sa nechce pozerať do minulosti.

Na sneme SaS si členovia zvolili nového... Foto: SaS
Richard Sulík, Branislav Gröhling, SaS Na sneme SaS si členovia zvolili nového predsedu. Richarda Sulíka po 15 rokoch vystrieda Branislav Gröhling.

„Budeme pokračovať v hodnotách našej strany, ale trochu sa rozbehneme do regiónov a medzi ľudí. Nechce sa mi vyjadrovať k minulosti alebo obhajovať to, ako sme to mali robiť alebo či sme to mali robiť,“ reagoval. Zároveň uviedol, že predčasné voľby by boli tou najlepšou možnosťou. „Keď vidíme, ako táto koalícia funguje a aké majú nezhody, môžeme predpokladať, že dôjdeme k predčasným voľbám. Veľmi by sme si to želali, aby táto koalícia skončila, ale obávam sa, že korupčné lepidlo je veľmi silné a že ho budú masívnym spôsobom využívať,“ uviedol s tým, že budú tvrdou opozíciou ako doteraz.

Je čas na generačnú výmenu

Okolo desiatej ráno, v úvode 20. snemu strany sa členom strany Sulík prihovoril poslednýkrát ako predseda SaS. „Už dávno nie sme len členovia, sme omnoho viac,“ začal. „Môj plán bol založiť stranu a dostať sa s ňou do parlamentu. Toľko mi hovoril excel a vôbec som si neuvedomil, že tu vzniká veľmi silná a priateľská komunita,“ povedal v úvode.

Richard Sulík počas posledného prejavu vo... Foto: SaS
Richard Sulík, Branislav Gröhling, SaS Richard Sulík počas posledného prejavu vo funkcii predsedu.

V parlamente sú od svojho vzniku, z toho dvakrát boli vo vláde. „Zažili sme veľké vzrúša, solídne úspechy, párkrát sme dostali po papuli a samozrejme sme nevynechali ani jednu mláčku, do ktorej sa na našej 15-ročšnej ceste dalo šliapnuť,“ uviedol Sulík. Stranu SaS považuje za dielo, ktoré mal možnosť naštartovať, ktoré viedol a na ktoré je hrdý a do konca života bude.

„Dnes končím ako predseda SaS po 15 rokoch, ale SaS určite nebude stranou, ktorá vznikla so svojím zakladateľom a aj s ním zanikne, ako to tu na Slovensku býva. Nebude to tak,“ zdôraznil. Sulík bude nového predsedu podporovať a bude aktívny. V ďalších parlamentných voľbách bude kandidovať z miesta, ktoré mu pridelí Republiková rada. „Doplo mi, že práve teraz po voľbách je najlepší čas na generačnú výmenu,“ hovoril ďalej.

Základné údaje o strane

  • vznik: 27. február 2009
  • doterajší predseda: Richard Sulík
  • súčasný predseda: Branislav Gröhling

Účasť SaS vo vláde

  • 2010 – 2012: v koalícii s SDKÚ, Mostom-Híd a KDH
  • 2012 – 2016: v opozícii
  • 2016 – 2020: v opozícii
  • 2020 – 2023: v koalícii s OĽaNO, Sme rodinou a Za ľudí
  • 2024 – 2027: v opozícii

{* koniec-sablona *}

„Vedel som, kedy odísť z Faxcopy, od smetiarov, z ministerstva financií, keď som skončil s rovnou daňou… A viem, kedy odísť aj teraz z tejto pozície. Toto je správny čas na odovzdanie SaSky. Tak to má byť, život ide ďalej. Nenahraditeľných sú plné cintoríny,“ skonštatoval končiaci predseda. „Plávali ste so mnou cez všetky zradnosti, zákernosti a cez tú špinu v slovenskej politike,“ uviedol. Špeciálne sa poďakoval zakladajúcim členom a odfotil sa s nimi za sprievodu hudby zo seriálu Priatelia. „Bez debaty uzatvárame jednu kapitolu,“ dodal s tým, že stranu odovzdáva v dobrej finančnej kondícii a zatiaľ majú na ďalšie voľby k dispozícii dva milióny eur, čo je najviac v ich histórii.

SaS schválila na kongrese aj zmenu stanov, z ktorej vyplýva vytvorenie funkcie čestného predsedu, ktorým sa stane Sulík. Členovia kongresu ju podporili 93 percentami hlasov.

Gröhling , sulík Čítajte viac Veľké rozkoly aj padnuté vlády: SaS bude mať po 15 rokoch nového šéfa. Čerstvý vietor či ohrozenie? SaS ide do rizikovej fázy

© Autorské práva vyhradené

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Branislav Gröhling