Dve lietadlá, dva programy: Taraba s Čaputovou problém nemá. Ich pozície na klimatickej konferencii budú rovnaké

Už 30. novembra sa v Dubaji začína klimatická konferencia, na ktorej vystúpi prezidentka Zuzana Čaputová a zúčastní sa jej aj minister životného prostredia Tomáš Taraba. Neletia však spolu. Dôvodom je iný program – v úvode majú vystúpiť lídri, v druhej časti ministri. Čo sa týka programu, ten bude rozmanitý. Taraba pre Pravdu uviedol, že pokiaľ ide o emisné normy, Slovensko je na tom veľmi dobre.

27.11.2023 13:25
taraba, čaputová Foto: ,
debata (16)

Prezidentka Zuzana Čaputová už predtým uviedla, že dôvodom toho, že neletia spolu, je odlišný program oboch predstaviteľov.

Pozícia rezortu je zhodná s pozíciou Prezidentského paláca
Video
Zdroj: TV Pravda

Minister aj prezidentka vysvetľujú, prečo letia oddelene

„Nevieme, aký pôvod majú tieto informácie, nezodpovedajú však realite. To, že prezidentka a minister necestujú na klimatickú konferenciu spoločne, je výlučne preto, že na samite majú program v rôznom čase. Samit sa začína programom lídrov, program ministrov je naplánovaný až na ďalší týždeň,“ reagovala Čaputová.

Robert Fico, Andrej Danko, Peter Pellegrini, podpis, koaličná zmluva Čítajte viac Vydrží koalícia štyri roky? Krehká väčšina čelí prvým problémom. Fico to bude mať ťažšie ako s Mečiarom a so Slotom

Taraba v reakcii pre Pravdu uviedol, že nemá s prezidentkou žiadny problém. „Chcem vyvrátiť všetky hoaxy, že máme s pani prezidentkou problém ísť v jednom lietadle. To je úplný nonsens,“ povedal. „Moja pozícia bude presne tá istá ako Prezidentského paláca,“ uviedol.

Od Slovenska globálne otepľovanie nezávisí

Slovensko je na tom, pokiaľ ide o plnenie emisných noriem, podľa neho veľmi dobre. „My zrejme splníme záväzky, ku ktorým sme sa zaviazali. Na druhej strane, od Slovenska nezávisí žiadne globálne otepľovanie. Myslím si, že to čo predvádza Európska únia je ťažká nadpráca,“ uviedol minister. „Teraz už by mala byť loptička na strane tých najväčších znečisťovateľov,“ do­dal.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa už v polovici novembra stretla s občianskymi organizáciami, ktoré sa venujú ochrane klímy a prírody. Ich spoločným cieľom je dosiahnutie čo najväčšieho posunu v medzinárodnom úsilí spomaliť globálne otepľovanie a zmierniť dosahy zmeny klímy.

„Klimatická kríza vplýva na všetky sféry nášho života. Tento rok sa zapíše pravdepodobne ako najteplejší v histórii meraní,“ ozrejmila prezidentka. Podotkla, že na Slovensku sa prejavila extrémnymi prejavmi počasia v podobe vlny horúčav aj prívalových dažďov. Stretnutie sa uskutočnilo v rámci príprav na decembrovú klimatickú konferenciu OSN COP28.

Lucia Szabová z Klimatickej koalície ozrejmila, že sa s prezidentkou rozprávali o prioritách konferencie. Napríklad o odstránení fosílnych palív, energetickej efektívnosti či prechode na čisté energiu. Hovorili tiež o potrebe rozprávania s ľuďmi, či aké benefity prinášajú klimatické riešenia. „Často si neuvedomujeme, že na Slovensko práve vďaka medzinárodným dohovorom a snaženiu prúdia obrovské miliardy eur,“ doplnila Szabová.

COP28 a globálne hodnotenie

Klimatická konferencia sa koná tentokrát v Dubaji od 30. novembra do 12. decembra. Americký prezident Joe Biden sa konferencie nezúčastní. Vyplýva to z oficiálneho programu Bieleho domu zverejneného v nedeľu. Biely dom zatiaľ neuviedol oficiálny dôvod Bidenovej neúčasti na začiatku každoročného klimatického summitu.

fico, taraba Čítajte viac Kapitola životného prostredia v programe vlády je podľa PS najhoršia za posledných desať rokov

Otázna je aj účasť pápeža Františka, ktorý v nedeľu oznámil, že má zápal pľúc. „Bratia a sestry, veselú nedeľu. Dnes sa nemôžem objaviť pri okne, pretože mám problém so zápalom pľúc,“ povedal pápež František, ktorý 17. decembra oslávi 87. narodeniny. Napriek zdravotným problémom je rozhodnutý zúčastniť sa na spomenutej konferencii COP28.

„Okrem vojny náš svet ohrozuje ďalšie veľké nebezpečenstvo, a to klimatická zmena. Tá ohrozuje život na Zemi, najmä pre budúce generácie,“ uviedol pápež prostredníctvom vyhlásenia, ktoré prečítal kňaz. Svetoví lídri musia „prestať otáľať a začať konať“ v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov, pretože prudký nárast teplôt v tomto roku všetkých priviedol na pokraj katastrofy. Simon Stiell, výkonný tajomník OSN pre zmenu klímy, ktorý bude dohliadať na klimatický samit COP28 v Spojených arabských emirátoch, povedal pre The Guardian.

Vlády budú tiež informované o globálnom hodnotení toho, aký malý pokrok sa dosiahol v znižovaní emisií od Parížskej dohody z roku 2015. Dozvedia sa tiež, ako ďaleko je svet od splnenia parížskeho cieľa obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnou úrovňou, po prekročení ktorého vedci varujú, že dôsledky klimatickej krízy sa rýchlo stanú katastrofálnymi a nezvratnými.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická konferencia #Zuzana Čaputová #Tomáš Taraba