Streľba v Prahe: Českí policajti riešili ďalšie vyhrážky. Teraz je rad na mne, píše anonym

Pražskí kriminalisti riešili v pondelok ďalšie prípady nebezpečného vyhrážania sa spojené so streľbou na Karlovej univerzite v Prahe. Po útoku zomrelo 14 ľudí.

26.12.2023 12:30
praha Foto: ,
Policajt stráži priestor pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe, piatok 22. decembra 2023.
debata (6)

Polícia Českej republiky na sociálnej sieti informovala, že v pondelok 25. decembra riešila celkovo sedem prípadov vyhrážania sa.

Chcel zabíjať ako útočník z Prahy. Policajné komando zasiahlo
Video
Zdroj: Polícia ČR

Ďalšie vyhrážky

„Len za včerajšok pražskí kriminalisti riešili ďalších 7 prípadov nebezpečného vyhrážania (typicky „teraz je rad na mne“ a podobné výkriky) alebo schvaľovanie útoku na FF UK. Prevažná väčšina týchto hrdinov už bola ustanovená,“ uviedli policajti na sociálnej sieti X (predtým Twitter, pozn. red.).

Policajti zaisťujú ulicu v centre Prahy v...
Policajt stráži ulicu po streľbe v centre Prahy...
+6Záber na strechu Filozofickej fakulty v Prahe.

Zároveň sa poďakovala všetkým médiám, ktoré sa nepodieľajú na budovaní kultu masového vraha. Ostatné opäť žiada o zdržanlivosť.

Česko po tragédii smúti

Útočník zastrelil minulý týždeň vo štvrtok na filozofickej fakulte 14 ľudí a následne spáchal samovraždu. Zranenia utrpelo ďalších 25 osôb. Páchateľom bol 24-ročný študent univerzity, ktorý predtým zabil svojho otca a má na svedomí aj vraždu muža a jeho dvojmesačnej dcéry v Klánovickom lese.

Praha / Policie / Čítajte viac Polícia bola na mieste streľby v Prahe do piatich minút. Zverejnila video zo zásahu v škole

Štvrtková streľba je najtragickejšia v histórii Česka. Tamojšia vláda na sobotu vyhlásila štátny smútok. Štátne vlajky na úradoch a inštitúciách boli spustené na pol žrde spoločne s čiernymi zástavami. Bohoslužby pripomínajúce obete útoku sa konali po celej krajine, napríklad aj v Katedrále sv. Petra a Pavla v Brne či v ostravskej katedrále Božského Spasiteľa. Čiernu vlajku vztýčil na znak solidarity aj Prezidentský palác v Bratislave.

Policajný prezident Martin Vondrášek skonštatoval, že štvrtkový incident bol najhorší, čo počas svojej kariéry zažil. Vysvetlil, že v súvislosti s touto tragickou streľbou polícia minulý týždeň preverovala alebo preveruje osem udalostí, ktoré a týkajú vyjadrovania obdivu k páchateľovi, hrozieb pokračovania násilností a vyhrážania sa rodine. V jednom prípade sa školák vyhrážal streľbou v škole.

Zvýšené policajné opatrenia v Českej republike budú trvať prinajmenšom do 1. januára. Deň po streľbe o tom informoval minister vnútra Vít Rakušan. Minister na konferencii vyzdvihol prácu polície i záchranárov. Spolu s policajným prezidentom upozornili a skritizovali šírenie dezinformácií, tiež ľudí vystríhali na zdržanlivosť pri zverejňovaní citlivého obsahu.

náboje, zbraň, poprava Čítajte viac Urobím to, čo v Prahe, vyhrážal sa muž. Žilinskí policajti ho zatkli

Streľba v Prahe šokovala

Smrtiaca masová streľba v samotnom centre Prahy sa môže zdať ako blesk z čistého neba. „Vždy sme si mysleli, že je to vec, ktorá sa nás netýka. Teraz sa ukazuje, že sa bohužiaľ aj náš svet mení a problém individuálneho strelca sa objavuje aj u nás,“ povedal pražský primátor Bohuslav Sloboda.

Polícia vo štvrtok uviedla, že strelec legálne vlastnil viac strelných zbraní. Vysvetliť sa to dá tým, že Česká republika má jeden z najliberálnejších zákonov o držaní zbraní v EÚ, píše The Guardian. V roku 2020 bolo v krajine s približne 10,6 miliónmi obyvateľov viac ako 307-tisíc legálnych držiteľov zbraní, pričom prevažná väčšina z nich ako dôvod vlastníctva uvádzala obavy o svoju bezpečnosť a potrebu ochrany.

česko Čítajte viac Inšpiroval ho masový vrah z Prahy a polícii oznámil, že chce zabíjať. Jednotka mu vyrazila dvere

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vyhrážanie #masová streľba v Prahe