Danko sa obul do Pellegriniho: Vyzlečú ho donaha, koalíciu rozbije liberálne krídlo Hlasu

Predseda SNS Andrej Danko začal zbierať podpisy na prezidentskú kandidatúru. Za desať dní sa mu podarilo vyzbierať 10-tisíc podpisov. Podpisy vraj zbiera len „skúšobne“, ak by nastala patová situácia. Oveľa viac ho nahneval postup lídra Hlasu Petra Pellegriniho, ktorý podľa neho naťahuje kampaň, čím môže riskovať, že ho Ivan Korčok nakoniec porazí. Neváhal sa obuť aj do osobnej stránky predsedu Národnej rady (NR) SR. Podľa Danka ho v kampani vyzlečú donaha.

04.01.2024 12:00 , aktualizované: 13:38
Andrej Danko Foto: ,
Podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko
debata (381)

O zbere podpisov informoval už pred sviatkami, v relácii portálu Pluska Karty na stôl sa posťažoval aj na vládnutie s Hlasom.

Video
Viem, ale nepoviem. Pellegrini sa už rozhodol o prezidentskej kandidatúre

Podpisy zbieram pre istotu

Dankova kandidatúra v tejto chvíli stále nie je istá. Všetko bude podľa lídra SNS závisieť od správania Štefana Harabina, ale aj Pellegriniho a tiež od toho, či bude kandidovať premiér Robert Fico. Túto myšlienku Danko stále oživuje, a to napriek tomu, že Fico kandidatúru niekoľkokrát jasne odmietol.

Pellegrini, Fico, Danko Čítajte viac Pellegrini sa už rozhodol. Aké sú scenáre v hre o palác? Hlas je pripravený, ale to aj Fico

„Som pripravený na rokovania v rámci koalície aj so Štefanom Harabinom. Pripravujeme si aj pozíciu pre prípad, že nenastane dohoda ani s jedným kandidátom,“ vysvetlil Danko. Ak by bol Fico prezidentom, SNS by podporila za premiéra lídra Hlasu. SNS podľa Danka „načúva“ názorom Pellegriniho aj Harabina.

Šéf SNS pre Plusku priblížil, že Harabin je pre voličov SNS prijateľnejší ako Pellegrini. Obaja majú podľa Danka úplne iné hodnoty. „Ak bude koaličný prezident, chceme otvoriť koaličnú zmluvu z hľadiska pozícií,“ zopakoval. Pellegrini však takúto možnosť nepripúšťa a aj to bol dôvod, prečo Danko začal podpisy zbierať.

Video
Danko: Verím, že SNS bude prínosom v parlamente

„Pripravujem si karty, aby som mal 15-tisíc podpisov, aby som mohol rokovať s Pellegrinim aj Harabinom,“ povedal s tým, že ak sa s nimi SNS nedohodne, je ochotný kandidovať. „Mohli sme byť ďalej, keby Pellegrini so mnou teraz prišiel za Ficom a povedal – Robert, poď za prezidenta a ja sa uchádzam o premiéra. Vtedy by som Pellegriniho podporil. Ale nemôže Pellegrini a Hlas, aj pri obsadzovaní štátnych funkcií, pozerať stále na seba. Vybrali si ministerstvá, ktoré chceli, nám doslova hodili omrvinky, ohlodané kosti.“ hovoril Danko.

Mne už je jedno, čo Pellegrini urobí

Peter Pellegrini svoju prezidentskú kandidatúru zatiaľ neohlásil, osobne sa už však rozhodol. Teraz je na rade zasadnutie predsedníctva Hlasu, kde to chce Pellegrini svojim spolustraníkom oznámiť. Danko v rozhovore Pellegrinimu vyčítal, že kampaň naťahuje, čo môže viesť podľa neho k tomu, že nakoniec vyhrá bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. „Za to si ponesie zodpovednosť. Naťahuje kampaň, nehovorí jasne, čo chce… a Korčok nie je hocikto,“ kritizoval svojho koaličného partnera s tým, že už mu je jedno, čo urobí.

Voliči SNS majú podľa Danka s lídrom Hlasu problém a mnohí by radšej v prvom kole volili Harabina. „V mnohých veciach je problém voliť Pellegriniho u nášho voliča veľký. V tom som mu chcel pomôcť, aby sme vysvetlili niektoré, povedzme, špecifiká,“ vysvetľoval Danko.

Vyzlečú ho donaha

Danko sa otvorene vyjadril aj k súkromiu predsedu Hlasu. „Ak idete za prezidenta, novinári vás doslova vyzlečú. Budú sa pozerať, kto je prvá dáma,“ povedal. „Určite by o zdravotnom stave kandidáta na prezidenta mali občania všetko vedieť. Vrátane jeho orientácie, jeho manierov, správania, finančnej hotovosti,“ uviedol Danko s tým, že sa nestačí len usmievať, ale odpovedať treba aj na otázky „s kým žije, koho má rád, koľko má detí a z čoho je financovaná kampaň“.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini Čítajte viac Prieskum SANEP: Pellegrini by porazil Korčoka v prvom aj druhom kole prezidentských volieb

„A potom si ľudia vyberú,“ dodal. Viackrát pritom zopakoval, že o svojej kandidatúre rozhodnutý nie je, aj preto sa chce dohodnúť, no plánuje byť tvrdým súperom. „Ja vám poviem, aký som, na rozdiel od Pellegriniho. Ale to si nechám na február. Ak sa nedohodnem s Pellegrinim, budem jeho tvrdý súper,“ uviedol. Hlas jeho vyjadrenia komentovať nebude.

Koalíciu nerozbije SNS, ale Hlas

Líder Hlasu Pellegrini na Nový rok zopakoval, že ak koalíciu niekto rozbije, tak to bude práve SNS. „Ak by sa mala rozpadnúť koalícia Smer, Hlas a SNS, tak sa rozpadne len vtedy, ak sa tak rozhodne urobiť Andrej Danko na čele s SNS. Z iného dôvodu sa nemá koalícia prečo rozpadnúť,“ povedal.

To Danka nahnevalo a koaličnému partnerovi oponoval. „To si od Pellegriniho vyprosím. Ak niekto rozbije koalíciu, bude to liberálne krídlo Hlasu. Andrej Danko kryl chrbát Ficovi a Pellegrinimu štyri roky. Nikdy sme vládu nerozbili,“ reagoval. „Ja vás ubezpečujem, že na rozdiel od Pellegriniho so Šimečkom kávu nepijem. Na rozdiel od Pellegriniho sa nepodliezam prezidentke,“ sťažoval sa líder SNS.

Predseda SNS zároveň dodal, že vládnutie so Smerom a Hlasom preňho nie je žiadna radosť, no nikto ho nedostane do situácie, kedy by koalíciu rozbíjal. „Myslíte si, že je vo mne ktovieaká blaženosť byť vo vláde, kde je silný žralok Fico a alibista Pellegrini? Vy si myslíte, že toto ma baví?“ pýtal sa. Fico je pre neho silným konkurentom a to je pre SNS z jeho hľadiska problém, keďže sa pozerá aj na potenciálny rast preferencií svojej strany. „Keby bol lídrom Smeru Pellegrini, percentá vyzerajú ináč. Keby bol Robert Fico na dôchodku, SNS má 10 percent,“ dodal.

Prezidentské voľby budú tento rok, ich termín ešte predseda parlamentu Pellegrini neoznámil. Súčasná prezidentka Zuzana Čaputová nebude opäť kandidovať. Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície. Podpísať ju musí najmenej 15-tisíc občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

© Autorské práva vyhradené

381 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Peter Pellegrini #prezidentské voľby 2024