Taraba zrušil Budajove megatendre za 160 miliónov eur. Zákazku chce prideliť štátnej firme bez súťaže

Lukratívnu zákazku za vyše 160 miliónov eur nedostane súkromná firma, ale štátny podnik. Naznačil to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Šéf envirorezortu zrušil verejné obstarávanie, oficiálnym dôvodom majú byť zásadné chyby pri zadávaní tendra. Minister však naznačil, že sú aj ďalšie príčiny. Zákazku chce prideliť štátnej spoločnosti, ktorá bola podľa neho zriadená práve na tieto účely.

01.02.2024 10:00
debata (312)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.
Taraba: Je nepochopiteľné, že zákazka za 160 miliónov eur by mohla skončiť v súkromných firmách
Video
Zdroj: TV Pravda

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zrušil dve verejné obstarávania z rokov 2022 a 2023, teda z čias, keď rezort viedol Ján Budaj (nominant OĽaNO). Obidve zákazky súviseli s čistením dnových sedimentov na vodnom diele Gabčíkovo, pričom ich hodnota predstavovala až 161 miliónov eur. Dôvodom na zrušenie bolo podľa rezortu nejasné nastavenie tendra, ktoré spôsobil jeho rôzny výklad a možné predraženie zákazky o desiatky miliónov eur.

Taraba však k tomu dodáva aj ďalší dôvod. Tvrdí, že na Slovensku má zákonnú povinnosť viesť údržbu vodných tokov štátna spoločnosť – Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Tá je však dlhodobo vo veľkej strate, poukazuje minister. „Je pre mňa nepochopiteľné, že zákazka za 160 miliónov eur by mohla skončiť na účtoch v súkromných firmách a štátna spoločnosť, ktorá má zo zákona úlohu starať sa o vodné toky, by zostala bez zákaziek finančne podvyživená a spolu s 3 000 zames­tnancami de facto na pleciach štátu,” povedal Taraba.

Minister je tiež presvedčený, že štátny podnik dokáže vykonať potrebné práce s výrazne nižšími nákladmi, čo je v štátnom aj ekonomickom záujme Slovenska. „Na jednej strane tu máme Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý predchádzajúce vedenie ministerstva cielene a permanentne udržiavalo v strate a doslova ho likvidovalo. Na strane druhej sa tu v inom štátnom podniku – vo Vodohospodárskej výstavbe, vyhlasovali účelové a nehospodárne tendre, ktoré mali súkromným subjektom prihrať stovky miliónov eur,” tvrdí Taraba.

Bývalý šéf MŽP Ján Budaj, za čias ktorého boli vyhlásené megatendre, sa od tvrdení Tarabu dištancuje. Pre Pravdu reagoval, že ako minister životného prostredia žiadne zákazky ku Gabčíkovu nenastavoval. Túto agendu mal podľa jeho slov na starosti štátny podnik Vodohospodárska výstavba, a preto aj otázky k téme by mali smerovať na jeho vedenie, uviedol.

Úrad pre verejne obstarávanie (ÚVO) pre Pravdu uviedol, že neeviduje žiadne námietky kvôli zrušeniu tendra a tiež nespustil vlastnú kontrolu. „Vo všeobecnosti je možné uviesť, že pri naplnení zákonných predpokladov môže verejný obstarávateľ vyhlásené obstarávanie zrušiť,” odpísal úrad v stanovisku.

Obstarávateľ priznal chyby

Informácie zverejnené na portáli ÚVO Budajove slova potvrdzujú. Súťaže na čistenie dna v Gabčíkove vyhlásil podnik Vodohospodárska výstavba (VV), zákazka bola rozdelená na dve časti. Ako prvý bol zverejnený tender za 161 miliónov eur bez DPH. Dodávateľ mal zabezpečiť vyčistenie kalov a sedimentov z dna sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros, Stupeň Čunovo a Zdrž Hrušov – v celkovom objeme 1,2 milióna kubických metrov. Potom by mal „blato” odstránené z dna Dunaja spracovať, vysušiť a uložiť ho na mieste určenom obstarávateľom.

Neskôr bola vo vestníku verejného obstarávania zverejnená aj druhá zákazka na čistenie koryta Dunaja v Gabčíkove. Tá však rátala s menším rozsahom prác a mala aj nižšiu cenu – 25 miliónov eur bez DPH. V druhej polovici januára 2024 podnik Vodohospodárska výstavba obe časti tendra zrušil. Spravil tak na odporučenie komisie na vyhodnotenie ponúk verejného obstarávania, uviedlo tlačové oddelenie spoločnosti pre Pravdu.

Vodné dielo Gabčíkovo dokončilo opravy

Vodné dielo Gabčíkovo pri oficiálnom uvedení rekonštruovanej pravej plavebnej komory do prevádzky.

Fotogaléria
Na snímke zmodernizovaná pravá plavebná komora...
Na snímke zmodernizovaná pravá plavebná komora...
+3Na snímke zmodernizovaná pravá plavebná komora...

V odôvodnení zrušenia tendra podnik priznal, že verejné obstarávanie bolo vyhlásené s množstvom chýb. Obstarávateľ napríklad nechal na uchádzačov niekoľko povinností, ktoré mal splniť ešte pred spustením zákazky. Ide napríklad o poskytnutie rozboru vzoriek usadeniny z dna Gabčíkova. Informácie o tom, čo vlastne blato, ktoré sa má odstraňovať, obsahuje, sú pritom pre uchádzačov nevyhnutné. Bez nich totiž nevedia, či majú na výkon požadovaných prác potrebnú techniku, a teda nemôžu predložiť relevantnú ponuku.

Štátny podnik zároveň požadoval, aby uchádzači navrhli technológiu, ktorou budú odstraňovať sedimenty, spôsob ich prevážania na miesto uloženia a spôsob uloženia. „Všeobecným definovaním požiadaviek v spojení s neposkytnutím údajov o type dnových sedimentov však obstarávateľ privodil stav, že uchádzači predložili rôznorodé, vo svojej podstate neporovnateľné ponuky,” skonštatovala VV v dokumente.

Obstarávateľ je pritom podľa zákona povinný definovať predmet zákazky jasne a dostatočne, aby uchádzači boli schopní predložiť kvalitné ponuky, pripomína podnik s tým, že túto povinnosť nedokázal pri zadávaní zákazky dodržať. „Obstarávateľ sa domnieva, že neposkytnutie týchto údajov mohlo okrem iného mať vplyv aj na okruh hospodárskych subjektov, ktoré sa rozhodli zúčastniť verejného obstarávania a teda nejasné a nedostatočné vymedzenie predmetu zákazky v tejto časti môže byť vyhodnotené ako porušenie zákona o verejnom obstarávaní,” píše vodohospodársky podnik v odôvodnení zrušenia súťaže.

gabcikovo Čítajte viac Elektráreň Gabčíkovo má obrovské problémy, varuje Taraba. Turbíny sú po životnosti 15 rokov

Nový tender alebo zákazka bez súťaže?

Spoločnosť ďalej v dokumente uvádza, že po zapracovaní nevyhnutných úprav a doplnení opätovne spustí súťaž na čistenie dna v Gabčíkove. „Momentálne pracujeme na aktualizácii celkovej stratégie odstraňovania sedimentov a ďalší postup konzultujeme s naším zakladateľom ministerstvom životného prostredia,” uviedlo tlačové oddelenie Vodohospodárskej výstavby pre Pravdu.

Tento zámer však nesedí s víziou ministra Tarabu, ktorý avizuje, že zákazku má plniť ďalšia štátna spoločnosť – Slovenský vodohospodársky podnik. „Chcem, aby si na prvom mieste plnili zákonnú úlohu na to určené štátne firmy a mali na to aj peniaze,” zdôraznil šéf envirorezortu. Nepriblížil pritom, na základe ktorých kritérií mieni posunúť mnohomiliónovú zákazku konkrétnej firme a bez vyhlásenia verejnej súťaže.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba. Foto: TASR, Martin Baumann
taraba Minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Štát a štátom zriadené podniky totiž majú s financiami hospodáriť efektívne, preto sa v rámci verejných obstarávaní snažia vyhľadať dodávateľa, ktorý požadované práce či služby dokáže vykonať kvalitne a za nižšiu cenu. Priame zadávanie zákazky je výnimočnou možnosťou, ku ktorej by malo dochádzať len v nevyhnutných alebo nepredvídateľných situáciách.

SVP sa pritom uchádzal o zákazku v rámci verejnej súťaže, uviedol podnik pre Pravdu. Nechcel však prezradiť, ako bola jeho ponuka vyhodnotená. „SVP predložil v súťaži ponuku na odstránenie sedimentu v Hrušovskej zdrži. Súťaž vyhlásila a následne zrušila spoločnosť Vodohospodárska výstavba. Vzhľadom na prípadné nové vyhlásenie súťaže a možné marenie výsledkov nebudeme hodnotu našej ponuky zverejňovať,” uviedol hovorca spoločnosti Marián Bocák.

Zákazky na čistenie dna vodného diela boli zadané za čias predošlého vedenia envirorezortu a oboch štátnych podnikov. Od novembra 2023 však Slovenský vodohospodársky podnik aj Vodohospodárska výstavba majú nové vedenie. Dočasne povereným generálnym riaditeľom Slovenského vodohospodárskeho podniku sa pred pár mesiacmi stal krízový manažér Peter Molda. Riaditeľkou Vodohospodárskej výstavby od konca novembra je Jana Ježíková, za bývalých vlád viedla právne odbory v Národnej diaľničnej spoločnosti a na ministerstve pôdohospodárstva. Oboch manažérov do funkcie vymenoval minister Taraba.

© Autorské práva vyhradené

312 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #ministerstvo životného prostredia #Vodné dielo Gabčíkovo #Tomáš Taraba