Harabin nepodržal žiadneho z víťazov a vtipkoval o Bidenovi v plienkach. Môj volič vie, čo má robiť, odkázal

Prezidentský kandidát Štefan Harabin skončil v prezidentských voľbách 2024 na treťom mieste s výsledkom necelých 12 percent. Do druhého kola sa tak nedostal.

23.03.2024 21:00
debata (43)
Atmosféra vo volebnom štábe Štefana Harabina
Video
Zdroj: TV Pravda

00:40 Hostia a spojenci po príhovore prezidentského kandidáta venovali Harabinovi asi minútový potlesk.

00:38 Na otázku o budúcnosti a ďalších krokoch reagoval s úsmevom: “Pozrite, ja som v dobrej forme. Pán Biden má 80 rokov, ale ja plienky nenosím. O päť rokov určite budem kandidovať,” uzavrel.

00:30 Po opakovanej vyzve odpovedať na otázku, ktorého kandidáta podporí v druhom kole, povedal, že jeho voliči vedia, čo majú robiť. “Slovensko potrebuje v riadiacich štruktúrach štátu ľudí, ktorí majú dôveryhodnosť u veľmocí ako sú Ruská federácia a USA, predpokladám, že Trump vyhrá voľby. A to by bola vhodná chvíľa na to, aby nám veľmoci garantovali neutralitu,” poznamenal. Doplnil, že jeho voliči sú národní a ich prioritou je zachovanie štátu.

Štefan Harabin reaguje na výsledok prezidentských volieb
Video
Zdroj: TV Pravda

00:22 K otázke o tom, na ktorého z kandidátov v druhom kole by odkázal svojich voličov, sa Štefan Harabin vyjadril vyhýbavo. “Som za to, aby sa zachovala Slovenská republika a suverenita štátu. Vo veľmi krátkom čase sa dostaneme do veľmi komplikovanej situácie v Strednej Európe, Európska únia ani NATO s najväčšou pravdepodobnosťou neprežijú dva roky,” reagoval.

00:15 Štefan Harabin prišiel pred médiá. Poďakoval voličom, ktorí mu odovzdali hlas. “Myslím si, že objednávka na národného prezidenta je veľmi silná. Porovnajme to aj s tým, ku ktorým častiam programu sa prihlásil pán Pellegrini. Ja očakávam v budúcnosti, že na úrovni hlavy štátu sa bude dodržiavať ústava, zákony, medzinárodné zmluvy, že Slovensko nebude vtiahnuté do vojny a že nebudeme dodávať zbrane ani peniaze na Ukrajinu,” opakoval Harabin.

00:05 Po polnoci sa štáb začal vyprázdňovať, hostia odchádzali s viditeľným sklamaním. Výsledok Harabina klesol pod 12 percent, jedna z hostiek odchádzajúc poznamenala, že veľa ľudí „bolo hlúpych, keď volili takto“.

23:45 Po sčítaní 85 percent hlasov volebný výsledok Harabina klesol na 12,2 percenta. Náladu spojencov politika to však nezhoršilo, mnohí hostia sa smejú a užívajú si večer. Niektorí z nich sa bavia aj o výsledkoch iných kandidátov, dvaja muži sa pri vchode do volebnej miestnosti zhodli, že predpokladali, že Korčok predbehne Pellegriniho.

23:40 V miestnosti pre novinárov došli nealko nápoje, zostali iba fľaše s vínom. Bufet pre hostí volebnej noci má naďalej v ponuke guláš, rezne a šaláty.

23:30 Okolo reštaurácie, kde sa nachádza volebná centrála národného kandidáta, je niekoľko študentských internátov. Preto už niekoľkokrát do podniku prišli skupiny študentov, ktorí si chceli objednať pizzu. Informácia, že sa v reštaurácii koná súkromné podujatie prezidentského kandidáta, ich prekvapila.

23:18 Kapacity štábu sú plné, hostia stoja aj medzi stolmi. Keď v televízii pustili vyhlásenie Harabina, ktoré dal médiám po príchode, viacerí hostia jeho slovám zatlieskali.

Volebná noc v centrále kandidáta Štefana Harabina Foto: Andrej Pecník
centrala harabin Volebná noc v centrále kandidáta Štefana Harabina

23:09 Predstaviteľ volebného tímu Harabina uviedol, že kandidát sa vyjadrí k výsledkom volieb až po sčítaní 90 percent hlasov. Po sčítaní 48 percent hlasov je Harabinov výsledok 12,8 percenta.

23:00 Harabin svoje výhľady o výsledku volieb nepovedal ani po príchode do centrály. K otázke o volebnom predpoklade uviedol, že Slovensko zvíťazí a nikto nebude vyslaný na zabíjanie Slovanov. “Verím že Slovensko nedodá ani jeden náboj, ani jedného vojaka, ani jeden cent na Ukrajinu. Slovensko nebude tým štátom, ktorý podporuje vojnu alebo teroristické útoky,” povedal bývalý sudca.

Volebná noc v centrále kandidáta Štefana Harabina Foto: Andrej Pecník
Harabin štáb Volebná noc v centrále kandidáta Štefana Harabina

22:46 V štábe sa čaká na reakciu kandidáta k prvým dátam o výsledkoch volieb. K hosťom a novinárom v centrále sa pridala skupina mladých mužov, povedali, že sú zo Zvolena. Tvrdia, že sú voličmi Štefana Harabina a Rudolfa Huliaka, chceli by ich aj vidieť. Ľudom z tímu prezidentského kandidáta sa však ich prítomnosť nepáčila a preto ich požiadali odisť.

22:37 Nálada v štábe sa postupne zlepšuje. Hostia častejšie chodievajú von, vnútri centrály je čoraz hlučnejšie.

22:30 Moratórium sa skončilo, okrem diania vo volebnom štábe prezidentského kandidáta Harabina môžete sledovať aj vývoj výsledkov volieb ONLINE na tomto odkaze.

22:11 Podporiť kandidáta prišiel poslanec Národnej rady SR za SNS Rudolf Huliak. Uviedol, že je spokojný s postupom predsedu SNS Andreja Danka, ktorý sa svojej kandidatúry vo voľbách vzdal v prospech Štefana Harabina. “Myslím si, že bolo treba vyslať spoločnosti jasný signál, že kandidatúru, ktorú sme skúsili pred parlamentnými voľbami, keď sa národné strany spojili na jednu kandidátku, to malo svoj úspech. A teraz sme znovu urobili to úsilie, že skutoční národní kandidáti sa vzdali v prospech Harabina,” uviedol.

21:59 Pre občerstvenie sa ponúka pizza, tlačenka, rôzne druhy salám a syrov, ale aj čerstvá zelenina a tiež humus. Na pitie okrem minerálky aj džúsov je k dispozícii aj ružové víno.

Ponuka občerstvenia v štábe Štefana Harabina Foto: Anna Mogilevskaia
bufet Ponuka občerstvenia v štábe Štefana Harabina

21:52 Miestnosť pre hostí je oddelená od tlačovej miestnosti záclonou.

21:44 Pre média tím kandidáta určil predsieň reštaurácie, kde je pomerne málo miest na sedenie – na to sú určené iba dva stoly. Mnohí novinári preto zatiaľ trávia čas vonku, pri vchode do podniku.

21:30 Prichádzajúcich hostí štábu a novinárov pri vchode víta plagát s tvárou prezidentského kandidáta, na ktorom je napísané „Harabin prezident“.

zväčšiť Plagát v štábe Štefana Harabina Foto: Anna Mogilevskaia
plagat harabin Plagát v štábe Štefana Harabina

21:05 Koniec moratória v rámci dnešného kola prezidentských volieb sa posunulo na 22:30. Dôvodom je, že v obci Norovce v okrese Topoľčany meškal ráno šéf volebnej komisie. Volebnú miestnosť preto otvorili až o 07:30. Štátna komisia sa však o celej veci dozvedela až v popoludňajších hodinách.

Občan vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do...
Prezidentské voľby v Šamoríne
+19Voliči vhadzujú obálku s hlasovacím lístkom do...

20:44 Volebný štáb Štefana Harabina sa otvoril ako prvý, na príchod hosti a novinárov bol pripravený už od 19. hodiny. Nachádza sa v priestoroch reštaurácie Palmyra club v bratislavskej Karlovej Vsi. Okrem iného ponuka aj arabskú kuchyňu. Na otázku, prečo si Harabin vybral Palmyru, odpovedal, že je kandidátom obyčajných ľudí.

Prezidentské voľby na Slovensku sa začali o 7.00, potrvajú do 22.00 h. Občania si vyberajú spomedzi deviatich kandidátov (v abecednom poradí): Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik a Peter Pellegrini. Ak nikto z nich nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v druhom kole 6. apríla sa stretnú dvaja najúspešnejší.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #prezidentské voľby 2024