Po dažďoch hrozia ďalšie záplavy: Voda zaliala cesty na Záhorí, Dunaj stúpa

Výdatné zrážky si vyberajú svoju daň. Na väčšine územia Slovenska dnes svietila výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pred povodňami. Polícia v Trnavskom kraji musela dokonca uzavrieť niekoľko ciest, ktoré po silných dažďoch zaplavila voda.

17.05.2023 18:59
záplavy Foto:
Polícia po prudkých lejakoch musela v stredu 17. mája 2023 uzavrieť v okrese Senica viaceré cesty.
debata

Neprejazdné boli cesty druhej triedy na Záhorí II/500, II/581 a cesta tretej triedy III/1164. Zasahovať museli dobrovoľní hasiči. Pre Myjavu a Senicu vyhlásil SHMÚ dokonca výstrahu tretieho stupňa pred povodňami, čo je varovanie pred živlom, ktorý môže byť veľmi nebezpečný a môže spôsobiť škody veľkého rozsahu. K večeru ju však znížili na nižšie stupne výstrah. Varovania pred intenzívnym dažďom a silným vetrom však trvajú. Problematická bola najmä doslova skokovo zvýšená hladina riek. Morava v Kopčanoch vystúpila z niečo vyše metra na vyše tri metre. Podobné stúpanie hladiny zaznamenali aj na v Šaštíne Strážach, očakáva sa však aj podobne prudký pokles hladiny, počas štvrtka a piatka by sa mala dostať pod 1,5 metra.

VIDEO: Hladina Dunaja nebezpečne stúpa
Video

Silný vietor s dažďom komplikoval situáciu aj v hlavnom meste. Počas dňa sa vyskytli problémy v Devínskej Novej Vsi, kde pri rybníku zaplavilo cestu. Aj hladina Dunaja sa zvýšila nad 5 metrov. Vrchol blížiaci sa 661 centimetrov by mal dosiahnuť vo štvrtok a priblíži sa tak prvému stupňu povodňovej aktivity. Už dnes podvečer bola zvýšená hladina značne výrazná a zaplavilo napríklad aj schody pri nákupnom centre Eurovea.

VIDEO: Dážď, búrky, vietor. Na lepšie počasie si treba počkať
Video

Problémy mali dnes aj vodiči pod Strečnom, kde sa najmä v úseku zúženom kvôli rekonštrukcii cesty, hromadila voda a výrazne sa tam tak spomalila rýchlosť premávky. Podobne to bolo na ceste medzi Očovou a Dúbravou, kde sa cez cestu valilo množstvo vody, ale aj blata z okolitých polí. Aj táto trasa bola neprejazdná. Silný dážď ale spôsoboval problémy aj vodičom na východe Slovenska, napríklad pri obci Haniska.

Dažde očakáva SHMÚ na mnohých miestach aj zajtra. Pozor by si mali dávať najmä vodiči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dunaj #záplavy #dažde #lejaky