Česká polícia zabavila 150 miliónov korún v hotovosti a desiatky kíl zlata

Česká polícia počas razie zabavila v schránkach a trezoroch 150 miliónov korún v hotovosti a desiatky kíl zlata. Detektívi počas akcie zadržali osem osôb, siedmi boli zatiaľ aj obvinení, informoval vrchný zástupca Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu v Olomouci Ivo Ištvan.

14.06.2013 10:45 , aktualizované: 15:36
Petr Nečas Foto: ,
Český premiér Petr Nečas po spustení policajnej razie vo štvrtok zmizol, médiá špekulovali o jeho hospitalizácii. Podvečer však nakoniec predstúpil pred novinárov.
debata (169)

České médiá priniesli informáciu, že polícia viní bývalého šéfa vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka a jeho nástupcu Milana Kovandu a ďalšieho spravodajcu zo sledovania premiérovej ženy Radky Nečasovej. Prezradil to Páleníkov advokát Tomáš Sokol. Túto informáciu potvrdili aj predstavitelia Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu, pričom vraj sledovaných bolo viac osôb.

Vrchné štátne zastupiteľstvo v Olomouci nechcelo komentovať motívy konania Nagyovej. Podľa vyšetrovateľov však boli čisto súkromné. Sledovaní vraj boli traja ľudia a pochádzali „relatívne z okruhu pani magistry Nagyovej“. Jednou z preverovaných možností je aj tá, že premiér Nečas vedel o tomto konaní šéfky svojej kancelárie, dodal Ištvan.

Nečas už v januári priznal, že s manželkou žijú oddelene. Práve tento týždeň v utorok podal žiadosť o rozvod. Jeho manželka Radka s krokom súhlasí.

Niektorí obvinení z Vojenského spravodajstva považovali pokyn od Jany Nagovej k sledovaniu za pokyn od premiéra a veľmi neuvažovali o právnych súvislostiach, tvrdí advokát Tomáš Sokol. Tvrdia, že malo ísť o kontrasledovanie, teda ochranu a monitoring premiérovej manželky, či ju niekto nesleduje a či sa okolo nej nepohybujú podozrivé osoby.

Sledovanie premiérovej manželky nie je jediné, čo polícia rieši v prípade Jany Nagyovej. Podľa informácií českého denníka Mladá fronta DNES ju spájajú aj s lobistom Ivom Rittigom a rebelmi z ODS Petrom Tluchořom a Markom Šnajdrom. V kauze okolo minuloročnej rezignácie poslancov Petra Tluchořa, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu, aby mohol prejsť vládny daňový balíček, mal Rittig údajne úlohu sprostredkovateľa, píše iDnes.cz. Podľa policajných dokumentov vyjednával s premiérovou pravou rukou Janou Nagyovou.

Vrchný zástupca Ivo Ištvan na tlačovej konferencii potvrdil, že okrem zneužitia právomocí verejného činiteľa Janu Nagyovú obvinená aj z trestného činu podplácania a organizovania trestného činu.

Odídencov z ODS odmenili lukratívnymi postami

V prípade kauzy rezignácie poslancov ODS Petra Tluchořa, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu vyšetrovatelia potvrdili, že sú stíhaní pre korupčné trestné činy podplácania a prijímania úplatku. Nemalo dôjsť k finančnej odmene, ale za vzdanie sa poslaneckého mandátu, čím umožnili prežitie vlády Petra Nečasa, dostali lukratívne posty v dozorných radách.

„Bolo zistené, že konali nie v súlade s ústavným sľubom poslanca. Dôkazy ukazujú, im bola prisľúbená odmena, na ktorú nemali nárok. Nehlasovali o príslušnom zákone tak ako im poslanecký mandát ukladá, ale sa mandátu vzdali, čím umožnili, aby o predmetnom zákone hlasovali poslanci v pozícii náhradníkov. Poslancov k vzdaniu sa mandátu motivovala sľúbená výhoda,“ povedal vrchný zástupca Ivo Ištván.

Na prípad narazili pri preverovaní organizovanej skupiny

Robert Šlachta z Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu informoval, že na rozsiahlom prípade polícia pracovala od začiatku roka 2012. „Našim záujmom nebolo zaoberať sa politikou. Preverovali sme organizovanú zločineckú skupinu osôb, ktorá mala fungovať na základe klientelistických väzieb, ktorých cieľom bol neúmerný zisk a mali mať aj svoj podiel vplyvu na štátne organizácie,“ povedal.

Šlachta potvrdil prvotné informácie, že do prípadu bolo zapojených až štyristo policajtov. Pre potreby navýšenia stavov vypomáhala v celom prípade aj Národná protidrogová jednotka. Okrem značnej finančnej hotovosti a desiatok kíl zlata objavili počas domových prehliadok aj ďalšie materiály, ktoré budú v nasledujúcich dňoch vyhodnocovať. „Ide o veci a materiály, po ktorých sme prvotne šli,“ dodal Šlachta.

Petr Šereda z Odboru pre odhaľovanie závažnej finančnej trestnej činnosti vysvetlil, prečo nemal nad prípadom dozor pražský vrchný zástupca. „Dôvodom bola skutočnosť, že od začiatku existovalo podozrenie, že ide o trestnú činnosť, na ktorej sa mal podieľať štátny zástupca vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe.“ Ide konkrétne o pražského žalobcu Libora Grygárka, u ktorého polícia pri záťahu tiež vykonala domovú prehliadku. Medzi stíhanými však nie je.

Polícia sa chce usilovať o väzbu všetkých obvinených. Existuje podľa nej hrozba, že by na slobode mohli ovplyvňovať svedkov.

Nečas: Postup polície fatálne poškodil krajinu

Poslanecký klub ODS vyslovil podporu Petrovi Nečasovi. Verí, že „orgány činné v trestnom konaní okamžite a vierohodne vysvetlia teatrálne zadržiavanie generálov a šéfov tajných služieb, ktoré nesmierne poškodilo reputácii krajiny“.

V parlamente predstúpil pred poslancov český premiér Petr Nečas. Podľa neho médiá v tejto chvíli splietajú viacero prípadov, pričom niektoré z nich navzájom ani nesúvisia.

Český premiér Petr Nečas Foto: Reuters, Petr Josek
Petr Nečas Český premiér Petr Nečas

„Zatknutie dvoch generálov Vojenskej spravodajskej služby, ktorí slúžili tejto krajine a zúčastnili sa ostrých misií aj v poli, týmto teatrálnym spôsobom došlo k fatálnemu poškodeniu Českej republiky. Aj keby bolo pravdou to, čo si teraz čítam v médiách, tak sa malo s ohľadom na záujmy krajiny postupovať inak. Nech zoberie čert môj politický osud, ale to, čo sa stalo, poškodilo túto krajinu,“ vyhlásil na úvod svojho vystúpenia.

Podľa českého premiéra bývalí poslanci ODS zabránili pádu vlády a zachovali sa lojálne voči svojej strane. „Naša strana im za to dala najavo, že sa s nimi ďalej počíta. Ak je kriminaizovaný tento postup, prišli sme k začiatku konca straníckej politiky v Česku. Bolo by niečo iné, keby dostali za to konkrétne čiastky, ale ale štandardná politická dohoda by nemala byť kriminalizovaná,“ bránil premiér svojich bývalých poslancov, ktorí mali za vzdanie sa poslaneckého mandátu dostať lukratívne posty v dozorných radách.

Petr Nečas vopred opozíciu upozornil, že demisiu nepodá. „Výzvy na odstúpenie, ktorými budem teraz bohato oblažovaný zo strany opozície, nevypočujem.“ Za tieto slová zožal premiér zo strany koaličných poslancov búrlivý potlesk.

Veci verejné i ČSSD žiadajú hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde, predčasné voľby a rezignáciu premiéra Petra Nečasa. Strana podľa šéfky jej poslaneckého klubu Kateřiny Klasnovej bude rokovať o tom, či jej poslanci podporia rozpustenie Snemovne. Veci verejné tiež navrhujú zriadiť parlamentnú komisiu, ktorá vyšetrí údajné sledovanie Nečasovej manželky vojenskými spravodajcami.

169 debata chyba