Berlusconiho vláda prežila. V Ríme to vrie, študenti sa bijú s policajtmi

Vláda talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho získala dôveru v dolnej komore talianskeho parlamentu. Kabinet sa tak vyhol pádu. Poslanecká snemovňa odmietla návrh na vyslovenie nedôvery, rozhodli len tri hlasy.

14.12.2010 11:42 , aktualizované: 16:09
Silvio Berlusconi Foto:
Úľava? Pád Berlusconiho vlády bol veľmi blízko.
debata (1)

Dopoludnia hlasovali o dôvere Berlusconiho vláde senátori.Taliansky Senát, horná komora parlamentu, vyslovil vláde premiéra Silvia Berlusconiho dôveru. Tento výsledok hlasovania sa očakával, pretože v hornej komore má Berlusconiho zoskupenie pohodlnú väčšinu. Dôveru súčasnej vláde vyslovilo 162 senátorov z prítomných 308. Senát má 322 členov. O hlasovaní v Senáte požiadal samotný Berlusconi.

V dolnej komore panovala pred hlasovaním oveľa väčšia neistota. V hre bolo 35 hlasov poslancov, ktorí podporujú bývalého Berlusconiho spojenca a teraz jeho odporcu, Gianfranca Finiho. Nakoniec Berlusconi získal prevahu, ale len o tri hlasy. Za dôveru hlasovalo 314, proti 311 poslancov. Finiho formácia sa totiž rozštiepila a dvaja z prebehlíkov nakoniec hlasovalo za Berlusconiho vládu. Proces hlasovania počas nervózneho zasadania nakrátko prerušili šarvátky medzi poslancami.

Nervózna atmosféra a šarvátky poslancov prerušili hlasovanie

V Ríme ako na bojovom poli, študenti protestujú proti Berlusconimu

Berlusconi v pondelok varoval poslancov, ktorí podľa neho chcú zradiť mandát, ktorý im dali voliči. „Je potrebné obnoviť spojenectvo všetkých umiernených síl,“ vyhlásil premiér a ponúkol svojim bývalým spojencom zo skupiny Budúcnosť a sloboda pre Taliansko (FLI) Gianfranca Finiho a cenristom z Únie kresťanských demokratov a stredu (UDC) pakt pre toto zákonodarné obdobie.

Hneď po hlasovaní v parlamente sa polícia rozmiestnila pred budovou parlamentu v očakávaní protestov študentov. Tí sa v stovkách schád­zajú na námestie, aby vyjadrili odpor proti plánovanej školskej reforme. Momentálne situácia vrie a študenti sa dostávajú do potýčok s policajtmi a napádajú policajné vozidlá.

Scéna ako z občianskej vojny priamo v srdci Ríma, tak popisuje dianie v talianskej metropole denník Corriere della Sera. Tmavý dym, horiace autá, policajti, záchranári. Skupina protestujúcich sa odtrhla a začala demolovať policajné vozidlo. O chvíľku odpovedajú policajti a útočia na nich. "Basta! Basta! Dosť! Dosť! Kričia študenti po policajtoch. Protestujúci sa posúvajú ďalej po meste a dajú sa predpokladať ďalšie potýčky.

Hlasovanie o dôvere vláde nasledovalo po sérii škandálov, vnútrostraníckych bojov a rozchode Berlusconiho s dlhoročným spojencom a predsedom dolnej komory Gianfrancom Finim.

Premiérovi uškodil rozchod s Finim, škandály okolo prostitútok i dlhodobá kritika, že využil väčšinu v parlamente, aby presadil zákony, ktoré mu pomáhajú vyhnúť sa trestnému stíhaniu.

1 debata chyba