Zadržaného muža obvinili nielen z vraždy, ale i znásilnenia Aničky

Deväťročná Anička Janatková, ktorej telo v stredu našli policajti v pražskej Troji, zomrela násilnou smrťou. Prvé výsledky pitvy vo štvrtok potvrdili to, čo sa očakávalo, dievčatko bolo zavraždené.

17.03.2011 15:28
debata (3)

Anička sa stratila pred piatimi mesiacmi. Hneď po náleze pozostatkov zadržali policajti hlavného podozrivého – 41-ročného recidivistu Otakara Tomka, informuje český portál Aktuálně.cz. Vo štvrtok ho obvinili z trestného činu vraždy, znásilnenia a lúpeže. Policajná hovorkyňa Andrea Zoulová uviedla, že muž pri výsluchu nevypovedal. Podľa informácií iDnes.cz muž odmietol aj skúšku detektorom lži. Vyšetrovatelia momentálne pripravujú návrh na vzatie Tomka do väzby.

Policajti našli v pražskej Troji hlboko pod... Foto: ČTK
polícia, Anička Janatková Policajti našli v pražskej Troji hlboko pod zemou zakopané telo nezvestnej Aničky.

Pre Otakara Tomka si v stredu prišli kriminalisti do jednej z reštaurácii v severočeskom Moste. V tej chvíli popíjal pivo s kamarátmi zo stavby a sledoval v televízii správy. Niekoľkokrát trestaného recidivistu policajti od začiatku podozrievali, že stojí za zmiznutím dievčatka. Už šesť dní po tom, čo sa nevrátila domov, ho zadržali. Na nájdenom Aničkinom batohu objavili stopy jeho DNA.

Policajti ho vtedy obvinili zo zbavenia osobnej slobody. Muž sa však nepriznal a proti nemu svedčili len nepriame dôkazy. Sudca preto zamietol policajný návrh na vzatie do väzby a 22. októbra ho prepustil na slobodu. Muž doteraz s políciou spolupracoval, vždy prišiel na výsluch, prípadne sa z neho ospravedlnil.

Telo Aničky objavili českí kriminalisti pri mieste, kde na jeseň našli jej kľúče – medzi rozostavanými domami v pražskej ulici Pod Havrankou. Už v minulosti tu našli nové stopy, ktoré ukazovali, že sa na tomto mieste pohyboval hlavný podozrivý, recidivista Tomek.

S nájdením pozostatkov výrazne pomohla nová 3D technológia, ktorú policajný tím skúšal. Funguje na báze GPS, zaznamenáva pohyby osôb a policajtom má pomôcť pri plánovaní veľkých pátracích akcií. „Pri skúšaní tejto technológie naši technici objavili pozostatky,“ povedala policajná hovorkyňa Andrea Zoulová.

Zdroj portálu Aktuálně.cz povedal, že sa vyšetrovatelia rozhodli s novou technikou centimeter po centimetri prečesať pôdu v miestach, kde sa Otakar Tomek pohyboval. Určiť miesto, kde začať, pomohla náhoda. Pôdu nad telom rozryla divá zver. „Môžem potvrdiť, že divá zver prispela k tomu, že to miesto čiastočne vo veľmi malom priestore bolo odkryté,“ povedal pre Rádio Impuls policajný riaditeľ Petr Lessy.

Policajti nájdené pozostatky podrobnejšie neskúmali, aby nezničili stopy. Na otázku, prečo telo neobjavili skôr, keď oblasť prečesávali psovodi, Zoulová povedala, že pozostatky boli zakopané veľmi hlboko pod povrchom.

Anička Janatková sa vracala v októbri zo školy ulicou Pod písečnou. Odvtedy po nej pátrali každý deň desiatky policajtov, mestských strážnikov, vojakov, hasičov a psovodov. V Troji sa ale našiel len jej batoh a fľaša s pitím a neskôr kľúče, ktoré dievčaťu údajne tiež patrili.

3 debata chyba