Polícia zadržala v Kodani takmer tisícku aktivistov

Dánska polícia zadržala v sobotu počas manifestácie na podporu novej celosvetovej dohody o znižovaní emisií v Kodani 968 aktivistov, väčšinu z nich v noci prepustila. Vo väzbe zostalo trinásť osôb, z toho tri, jeden Francúz a dvaja Dáni, sa v nedeľu postavia pred súd kvôli útokom na zasahujúcich policajtov. Organizátori odhadli počet účastníkov manifestácia na 100-tisíc, polícia na 30-tisíc.

12.12.2009 18:25 , aktualizované: 13.12.2009 13:04
demonštrácia v Kodani Foto:
Organizátori tvrdia, že demonštrácie za prijatie dohody o znižovaní emisií sa zúčastnilo 100-tisíc ľudí.
debata

Polícia proti výtržníkom zasiahla počas popoludňajšieho pochodu ku kongresovému centru, kde zástupcovia 192 štátov sveta od pondelka rokujú aj nástupcovia kjótskeho protokolu o obmedzovaní škodlivých emisií oxidu uhličitého.

Zatýkanie bolo „preventívne“ a polícia sa k nemu uchýlila po tom, čo malé skupiny výtržníkov začali hádzať kamene, fľaše a delobuchy, povedal hovorca dánskej polície Henrik Jakobsen. Polícia vraj chcela zaistiť, aby manifestáciu neohrozili radikáli.

Server news.com zverejnil výpovede austrálskych účastníkov pochodu, podľa ktorých bol zákrok polície dopredu plánovaný a neoprávnený.

Simon Sheikh z austrálskeho aktivistického hnutia Get Up vraj sledoval zásah z okna svojho bytu. Úrady podľa neho na pokojne kráčajúcich účastníkov manifestácie, medzi ktorými boli aj ženy a deti, vyslali policajné oddiely ťažkoodencov.

Manifestáciu podporili aktivisti po celom svete

Ľudia po celom svete svojimi akciami chceli prinútiť delegátov kodanského summitu k uzatvoreniu ambicióznej dohody o obmedzovaní emisií skleníkových plynov, aby sa zabránilo prípadnému otepľovaniu na planéte. Podľa aktivistov už bolo dosť rečí a teraz by mali nasledovať činy.

Austrálčania demonštrovali hlavne v Canbere, Sydney a Melbourne. Podľa organizátorov sa tam zišlo dohromady až 50-tisíc ľudí. Vo filipínskej metropole Manile sa pred radnicou zhromaždilo niekoľko stoviek osôb s bubnami k hlučnej demonštrácii. „Máme na sebe červené tričká na znamenie poplachu, aby sme svetu povedali, že zostáva málo času,“ vyhlásil Ali Obusan z tamojšieho hnutia Greenpeace.

V indonézskej Jakarte demonštrovalo asi 150 ľudí pred ambasádou Spojených štátov. Chceli vyzvať popredného svetového znečisťovateľa ovzdušia, aby sa postavil do čela znižovania emisií a pomohol s ich obmedzením ďalším krajinám. Aktivisti sa zišli na manifestácií aj v japonskom Tokiu.

K manifestáciám sa pripojila aj cirkev. Arcibisku z Canterbury Rowan Williams pred ekumenickou bohoslužbou, ktorej sa mala zúčastniť dánska kráľovná Margrethe II., prehovoril k aktivistom z kresťanských a ďalších európskych náboženských spolkov na námestí pred kodanskou katedrálou. V mnohých kostoloch po svete sa potom mali rozozvučať zvony.

Demonštranti počas protestu si pred políciou...
Svedkovia tvrdia, že manifestácia prebiehala...
+16Svedkovia tvrdia, že manifestácia prebiehala...
debata chyba