Kardinál Tomko exkluzívne z Vatikánu: Pokoj je ovocie Vianoc

"Vianoce majú pravý význam len vtedy, ak ich slávime ako sviatky narodenia Ježiša Krista, Božieho Syna. Sú znakom, že Boh tak miloval ľudstvo, že poslal svojho Syna, aby sa stal jedným z nás a vykúpil nás. Sú to sviatky lásky", povedal kardinál Jozef Tomko v diskusii s čitateľmi Pravda.sk. "Pokoj je ovocie Vianoc. Keď nebudeme hľadať Boha, budú čoraz viac klesať na význame," dodal.

21.12.2007 13:22 , aktualizované: 21:30
Jozef Tomko Foto:
J. Em. Mons. Jozef kardinál Tomko
debata

Kardinál Tomko by podľa jeho slov veľmi doprial aj neveriacim, aby „prenikli do ozajstného významu Vianoc a zažili trochu z radosti, ktorú viera prináša. "Aj ateista má srdce a môže ho nechať otvorené pre dobro, pravdu, spravodlivosť a predovšetkým lásku,“ povedal.

Mnoho čitateľov sa obracalo na kardinála s otázkou, kam sa podelo čaro Vianoc a prečo konzum dokázal vystúpiť tak ostro do popredia počas týchto sviatočných dní. „Vianoce sú sviatkami lásky. "Samozrejme, láska sa prejavuje aj v darčekoch, v rodinnej pohode, v určitom folklóre, ktorý spolu utvára čaro vianočných sviatkov. Kým teda ide o normálny nákup, to nie je nič zlého. Pravda, nemal by z toho byť samý biznis, konzum a zhon. Vianočný pokoj nespočíva v konzumnom zhone. Obnovme si svoju vieru, potom odkryjeme tajomstvo a čaro Vianoc a pokoja,“ odpovedal Jozef Tomko.

Kardinál sa nevyhol ani kritickým názorom na katolícku cirkev. Na otázku, či je v cirkvi všetko v poriadku a nepotrebuje si upratať vo svojich radoch, odpovedal: „Každý z nás si potrebuje z času na čas upratať v dome a napraviť, čo je chybné. Ja vždy zdôrazňujem, že je omylom a priam bludom, ak niekto chce na tomto svete Cirkev anjelov, keď všetci sme iba hriešni ľudia.“ Za najväčšiu hrozbu pre súčasné kresťanstvo označil pokles viery a relativizmus. „Nad ľudstvom však netreba zúfať, skôr mu pomáhať k viere,“ vyhlásil.

Kardinál Jozef Tomko by ako vianočný darček daroval Slovákom viac spolupatričnosti, kresťanskej lásky a vzájomného porozumenia, menej hašterenia a viac pokoja. K vianočným sviatkom všetkým Slovákom, aby „našli Boha, tí, ktorí vieru majú, aby si ju očistili, prehĺbili, upevnili. K Bohu sa treba dostať. Vždy môžeme rásť. Požehnané vianočné sviatky.“

 

//  Narodil sa 11. 3. 1924 v Udavskom. Počas štúdia na bohosloveckej fakulte v Bratislave ho v roku 1945 košický biskup Jozef Čársky poslal na štúdiá do Ríma. Sviatosť kňazstva prijal 12.3.1949 v Ríme.

  Po roku 1948 sa nemohol vrátiť na Slovensko. Počas svojho pôsobenia v Ríme zastával viaceré významné cirkevné riadiace funkcie. V roku 1985 pápež Ján Pavol II. vymenoval Jozefa Tomku za proprefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Stalo sa tak po prvý raz v dejinách, čo Slovák stojí na čele jednej rímskej kongregácie.
 
  Na Slovensko mohol prísť až roku 1968, ale v čase tzv. „normalizácie“ jeho nedobrovoľné vyhnanstvo pokračovalo. Znovu sa objavil na Slovensku roku 1989 na vysviacke nového spišského biskupa, čo bolo symptómom meniaceho sa postoja štátu k Cirkvi. 
 
  V súčasnosti predseda Pápežského komitátu pre medzinárodné eucharistické kongresy.//

debata chyba