Harabinovho kritika zatiaľ nepotrestali

Hrozba preradenia na súd najnižšieho stupňa sa pre niekdajšieho Ústavného sudcu Juraja Babjaka neskončila.

27.01.2011 09:15
Juraj Babjak, sudca Foto:
Juraj Babjak
debata

Disciplinárny súd, ktorý proti nemu inicioval šéf Krajského súdu v Banskej Bystrici Ján Bobor, sa aj v stredu skončil odročením na marcový termín.

Známeho kritika pomerov v justícii žiada Bobor potrestať pre prieťahy v štyroch súdnych prípadoch. Babjakovi, ktorý sa na krajský súd vrátil v roku 2007, pridelil Bobor aj napriek jeho protestom 19 nevybavených vecí po sudcovi odchádzajúcom do dôchodku.

Všetci sudcovia krajského súdu včera potvrdili, že taký veľký jednorazový nápor nebol predtým ani potom naložený na krajskom súde na plecia žiadneho sudcu. Bobor najprv Babjakovi písomne uznal, že rozsiahlu a náročnú agendu nie je možné vybaviť bez prieťahov, neskôr ho však navrhol disciplinárne stíhať. Babjak jeho správanie považuje za zneužitie štátnej moci.

„Bola to nočná mora celého oddelenia,“ priznal v stredu sudca Jozef Mikluš na margo prípadu Košinár a spol., pre ktorý je Babjak stíhaný. Mikluša si na podporu svojho návrhu zavolal na disciplinárny súd Bobor. „Neviem, či to bolo spravodlivé, ale čo je dnes spravodlivé?“ uviedol na Mikluš margo zaťaženia, akého sa jeho kolegovi dostalo po návrate z Ústavného súdu.

Babjak žiadal, aby spisy po sudcovi, odchádzajúcom do dôchodku, boli v zmysle zákona prerozdelené elektronickou podateľňou. „Bol som proti tomu, pretože v takom prípade by sa všetky dostali najskôr ku mne,“ uviedol Babjakov kolega Alojz Palaj. Ďalší sudca Peter Chovanko, ktorého zavolal Bobor, povedal, že Babjak je disciplinárne stíhaný oprávnene. „Išlo o štandardný postup,“ uviedol o pridelení celej agendy Babjakovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba