Polícia trestala za kauzu so psami

Päť percent dolu z jedného mesačného platu pre funkcionárov zodpovedných za výkup žilinských policajných psov. Odvolanie policajta, čo informácie o čudných praktikách vyniesol medzi novinárov. Takýmito trestami uzavrela polícia a ministerstvo vnútra kauzu, na ktorú pred štvrťrokom upozornil denník Pravda a Slovenský rozhlas.

16.08.2010 09:00
Pes, výcvik Foto:
Pes Bond počas výcviku.
debata

Po tlaku, ktorý priniesla medializácia, a viacerých kontrolách prezídia by sa však situácia v žilinskej služobnej kynológii mohla zlepšiť. V budúcnosti by mali nakupovať kvalitnejšie psy a po takmer troch rokoch začalo riaditeľstvo opäť spolupracovať s chovnou stanicou policajného prezídia.

Na fakt, že žilinská polícia kupuje psy s otáznou kvalitou za podozrivých podmienok (desiatky psov za rovnakú cenu od jedného dodávateľa), mohli novinári upozorniť vďaka videám, ktoré ukázali ich nevhodné povahové vlastnosti, najmä strach z uzavretých priestorov. Spolu s ďalšími citlivými informáciami ich poskytol človek zvnútra polície. Teraz sa rozhodol vystúpiť z anonymity.

Rozdielne tresty

Kým zodpovedným policajným funkcionárom uložil doterajší krajský policajný riaditeľ František Posluch symbolické finančné tresty, informátor novinárov – okresný policajný psovod Ivan Ďuroška bol na základe personálneho rozkazu bývalého ministra vnútra na konci mája odvolaný z funkcie a preložený na obvodné policajné oddelenie do Čadce.

Ďuroška pritom nebol za výkup psov zodpovedný. Len ho hnevali pravidlá, ktoré zaviedol v roku 2007 policajný riaditeľ Posluch, a najmä kvalita nových psov, ktoré sa vďaka tomu dostali na jeho oddelenie. Upozorňoval na to v rámci polície, obrátil sa aj na ministra. Osloviť médiá sa rozhodol až po tom, čo podľa jeho slov nenašla kritika nijaký ohlas.

Policajt vraví, že nadriadených a neskôr aj kontrolu z prezídia upozornil aj na to, že pri predaji suky Aura, ktorá k nim bola pridelená, sa chovateľ z východného Slovenska dopustil podvodu. Podľa tetovacej značky na uchu Ďuroška zistil, že suka sa v skutočnosti volá Goya Rival Activ a má až tri a pol roka, teda o rok viac, ako deklaroval predajca. Tým nespĺňala kritérium veku pre výkup.

„Ako policajtovi mi zo zákona vyplýva povinnosť, že len čo sa dozviem o konaní porušujúcom zákon, som povinný konať. Túto povinnosť som si splnil, zodpovední funkcionári však nielenže nekonali, ale všetko sa snažili nejakým spôsobom ututlať alebo uhrať,“ kritizuje dlhú nečinnosť zboru.

Pohľad druhej strany sa Pravde nepodarilo získať. Posluchov nástupca – súčasný žilinský policajný riaditeľ Peter Fízel sa ku kauze predchodcu nechce vyjadrovať a samotné riaditeľstvo odvolanie Ďurošku nevysvetlilo. Exminister vnútra Robert Kaliňák hovorí, že sa v tejto veci neangažoval. Prezidiálny kynológ Vladimír Ďurišin je na dovolenke.

Vrátili jedného psa

Žilinská polícia najprv pred novinármi nechcela priznať žiadnu chybu. Zlyhania psa Bonda na videách, ktoré na svojej stránke zverejnil denník Pravda, zdôvodnila neprofesionalitou psovoda, ktorý nezvládol výcvik. Psa mu preto odobrala.

Uznávaný odborník Jozef Mrávik na základe videí tvrdí, že Bond nikdy nebude vhodný pre služobnú kynológiu. Psa kúpeného za 1 560 eur polícia živí viac ako rok, zatiaľ nebol nasadený do služby. „Momentálne prebieha jeho výcvik a príprava na skúšky, ktoré sa budú konať na jeseň. Za posledné obdobie jeho schopnosti naberajú na kvalite,“ uviedla žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Zlé povahové vlastnosti polícia nepriznala ani pri suke Puma, o ktorej Pravdou oslovený odborník Mrávik hovorí, že by si ju ako policajt netrúfol zobrať do služby. Podľa Balogovej je v praxi využívaná na služobnú kynológiu. Jediným medializovaným psom, ktorého sa polícia zbavila, je podvodne vykúpená suka Aura. Tú vrátili predajcovi, ktorý poskytol nového psa v tej iste hodnote. Za podvod nebol nijako postihnutý. Žilinské policajné riaditeľstvo však zmenilo interný predpis a odteraz už napríklad bude nakupovať iba jedince s preukazom pôvodu (čistokrvné).
Prísny trest pre policajta Ďurošku nebude mať dlhé trvanie.

„Minister Daniel Lipšic vyhovie rozkladu, ktorý policajt podal proti personálnemu rozkazu predošlého ministra. Bude sa môcť vrátiť späť na odbor kynológie,“ informovala pracovníčka tlačového odboru rezortu vnútra Lucia Garajová.

Kauza policajné psy

Aké opatrenia polícia urobila
 - potrestala dvoch členov výkupnej komisie – žilinského okresného policajného riaditeľa a krajského kynológa zrážkou päť percent z jedného mesačného platu 
 - odvolala okresného psovoda, ktorý informoval novinárov 
 - vymenila podvodne vykúpenú suku Auru za iného psa
 - preložila psa Bonda zo Žiliny do Čadce, kde sa pripravuje na skúšky
 - zmenila interný predpis tak, že odteraz sa pre celý kraj smú vykupovať už iba čistokrvné psy (doteraz sa vykupovali psy bez preukazu pôvodu), sprísnila aj kritériá na posudzovanie zdravotného stavu psov
 - po takmer troch rokoch Žilina opäť začala odoberať šteňatá z chovnej stanice policajného prezídia, odkiaľ ich má zadarmo

Čo polícia neurobila
 - nijako nepostihla dodávateľa, ktorý sa dopustil podvodu
 - nezmenilo sa zloženie trojčlennej výkupnej komisie. Stále v nej napríklad nie je psovod, pre ktorého sa pes vykupuje. Naopak, zostal v nej okresný policajný riaditeľ a ekonóm z policajného riaditeľstva, ktorí sa kynológii nerozumejú
 - polícia neprestala tvrdiť, že medializované psy Bond a Puma sú vhodné pre klasickú kynológiu. Odborník Jozef Mrávik na základe policajných videí skonštatoval, že psy sú celkom nevhodné a nepomôže im ani ďalší výcvik

debata chyba