Samospráva peniaze ešte nevidela

Slovensko ešte nestihlo ani zrátať škody za povodne z mája a júna a už mu príroda vystavila ďalší účet v podobe súčasnej povodňovej vlny. Samosprávy pritom ešte nemajú peniaze za predošlé záplavy.

17.08.2010 09:51
handlová, povodne, škody Foto:
Odstraňovanie následkov povodní v Handlovej.
debata

Povodne v máji a júni spôsobili škody najmenej za 695 miliónov eur. Na porovnanie vlani škody za celý rok dosiahli 8,4 milióna eur.

Predošlá vláda vyčlenila na odškodnenie po záplavách v máji a júni viac ako 22 miliónov eur. Peniaze smerovali do 50-tisíc domácností v 1 741 obciach. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) vydala pokyn na uvoľnenie 11 miliónov eur na záchranné a zabezpečovacie práce. Takisto 300-tisíc eur, ktoré zostali v rezerve premiérky, má ísť na opravu zničenej infraštruktúry a pomoc ľuďom.

Peniaze však samosprávy nedostávajú tak ľahko. Napríklad Prešovský kraj, kde voda napáchala škody na mostoch a cestách II. a III. triedy za 22 miliónov eur, čaká, že mu štát minimálne preplatí 1,6 milióna eur. Peniaze však neprídu skôr, kým neprebehne administratívny proces a obce nezrušia vyhlásené stupne povodňovej aktivity.

„Samozrejme, že by sme potrebovali preddavok. Sme v kritickej situácii, pretože máme znížené vlastné príjmy a musíme riešiť aspoň základné sprejazdnenie komunikácií. Občanov nezaujíma, či máme, alebo nemáme peniaze,“ vraví hovorkyňa kraja Veronika Fitzeková.

Na financie čakajú i mestá a obce. Podľa podpredsedu ZMOS-u Jozefa Turčányho by bolo dobré, ak by sa dal čas bilancovania škôd skrátiť na minimum a vláda by mohla vyplatiť zálohové platby. Odôvodňuje to najmä zlou finančnou situáciou samospráv v dôsledku výpadkov vo výbere dane z príjmov.

ň"Niektoré mestá a obce sú ohrozené či postihnuté novou vlnou povodní a majú vážne obavy z toho, že im organizácie a firmy, ktorým nemohli uhradiť faktúry za prvé povodne, budú odmietať spoluprácu," uviedol Turčány.
V Markovciach neďaleko Michaloviec je napríklad škoda na obecnom majetku 110-tisíc eur. 15-tisíc museli dať na záchranné práce. „Ľudia od štátu dostali od tristo do tisíc eur, obec zatiaľ nič. Pritom nám vznikli škody na škôlke či kultúrnom dome. Niektoré opravy sme museli riešiť hneď,“ vykresľuje situáciu starostka Markoviec Valéria Eľková.

Sumár škôd už poslali na obvodný úrad aj susedné Malčice s 1 440 obyvateľmi. „Doslova čarujeme, aby mohla obec nejako fungovať, to sa ale donekonečna nedá. Obec vlastne nemôže robiť nič, nebolo pomaly ani na výplaty. A to ešte pomáhame našim obyvateľom. Našťastie chodí aspoň pomoc od ľudí z celého Slovenska,“ hovorí starostka Marta Tomková.

Len za záchranné práce musia Malčice zaplatiť vyše 15-tisíc eur, škody na majetku obce presahujú 96-tisíc eur. Obecný úrad musel na takmer tri týždne poskytnúť náhradné ubytovanie, kým voda úplne neustúpila.

Slovensko minulý mesiac požiadalo pre záplavy o príspevok z Fondu solidarity Európskej únie. Vo forme grantov by mohlo získať 28,5 milióna eur. Žiadosťou sa momentálne zaoberá Direktoriát Európskej komisie pre regionálnu politiku. Otázka je, či sa pod jej vybavenie negatívne nepodpíše minulotýždňový odmietavý postoj slovenského parlamentu k pôžičke Grécku.

debata chyba