Ministerstvo sľubuje, že advokátov ex offo už vyplatí

Miliónové dlhy štátu voči advokátom ex offo, znalcom, tlmočníkom a notárom budú zaplatené do konca tohto roka. Sľubuje to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá má navyše v pláne zabrániť tomu, aby sa situácia zopakovala.

20.08.2010 10:35
debata (1)

„Ministerstvo chce v tomto roku vyrovnať podlžnosti, ktoré sa posledné štyri roky vyšplhali z nuly na viac ako 14 miliónov eur,“ informoval hovorca rezortu Peter Bubla. Jeho šéfka o tom rokuje s ministrom financií Ivanom Miklošom. Ten určil pre rezort spravodlivosti na budúci rok výdavkový limit vo výške 260 miliónov eur, čo je o 15 miliónov eur menej, ako má ministerstvo v rozpočte na tento rok. Žitňanská chce preto s Miklošom „vážne“ hovoriť. „Tento stav nemôže pokračovať. Rezort spravodlivosti musí mať financie nastavené tak, aby negeneroval dlhy,“ povedala.

Miliónové dlhy vznikli aj preto, že odmeny pre advokátov ex offo rástli v minulých rokoch oveľa rýchlejšie ako rozpočet ministerstva. Odmeny sa totiž odvíjajú od každoročne sa zvyšujúcej priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Podľa hovorkyne Slovenskej komory advokátov Nadeždy Ondrišovej je problém aj v tom, že financie nie sú účelovo viazané a súdy ich často použijú na niečo iné. Ministerka Žitňanská vyhlásila, že to zmení.

1 debata chyba