K podozrivej výpovedi v kauze Čuňo sa nový šéf SIS nevyjadril

Po vyše mesiaci čakania na bezpečnostnú previerku vymenoval v stredu prezident Ivan Gašparovič Karola Mitríka (SDKÚ) za nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Funkcie sa ujme vo štvrtok, vystrieda v nej Jozefa Magalu, ktorého na čelo SIS presadil bývalý premiér Robert Fico.

26.08.2010 13:27
debata

S výnimkou krátkeho formálneho prejavu, v ktorom Mitrík zdôraznil, že sa mieni vo funkcii držať manažérskeho pravidla „trikrát merať a raz rezať“, sa verejnosť o ďalšom smerovaní tajnej služby z jeho úst nič nedozvedela. Nebol ochotný reagovať ani na podozrenie, že nehovoril pravdu, keď pred niekoľkými rokmi poskytol alibi bývalému viceprimátorovi Košíc Eugenovi Čuňovi, ktorý pred Špeciálnym súdom dosiaľ čelí obžalobe z brania úplatku. „Pre mňa je to uzavretá téma,“ vyhlásil.

Podľa ministra dopravy Jána Figeľa, ktorý u prezidenta zastupoval premiérku Ivetu Radičovú, je všetko v poriadku, pretože nový šéf SIS dostal bezpečnostnú previerku.

„Omeškanie pri vymenovaní bolo spôsobené tým, že sa mu vykonávala previerka na prísne tajné. Je to najsilnejšia previerka a robí sa najpodrobnejšie. To je odpoveď na vašu otázku,“ reagoval na kauzu predseda osobitného kontrolného výboru parlamentu Robert Kaliňák (Smer).

debata chyba