Súdna rada uznala chorobu až po smrti sudkyne

To, že je bratislavská sudkyňa Marta Lauková chorá, uznala Súdna rada až dva dni po jej smrti. Nepovažuje to za zlyhanie.

14.09.2010 08:12
debata (14)

Najvyšší samosprávny orgán súdnictva opravil svoje rozhodnutie z mája tohto roku. Spätne vyplatí príspevok k nemocenskej, ktorý sudkyni odobral. V rámci dedičstva ho získa jej dcéra.

Iniciatíva Za otvorenú justíciu, ktorej signatárkou bola i Lauková, tvrdí, že Súdna rada pochybila. Podľa hovorkyne iniciatívy Kataríny Javorčíkovej nepreverili zdravotný stav sudkyne, namiesto toho ju obvinili, že jej práceneschopnosť je účelová, čo sa podpísalo na jej podlomenom zdraví.

„Psychicky ju to poškodilo. Bola to súčasť represie, ktorú voči nej vyvinuli po tom, ako oznámila nátlak,“ vraví Javorčíková. Lauková vlani informovala, že jej predsedníčka súdu Gabriela Buľubašová poslala lístok s odkazom, ako má rozhodnúť. Nadriadenú nepočúvla, tá ju následne preradila z trestného na civilný úsek.

Kritiku iniciatívy Za otvorenú justíciu Súdna rada hodnotí ako snahu vytvoriť z nebohej sudkyne martýra. Člen rady Juraj Sopoliga uviedol, že príplatok vrátia na žiadosť Laukovej dcéry. Tá oň požiadala po tom, ako sa zdravotný stav jej mamy po úraze výrazne zhoršil.

Sudkyňa, ktorá bola práceneschopná pre ochorenie srdca, si podľa informácií Pravdy zlomila kľúčnu kosť, úraz sa zle hojil a dostala otravu krvi. Kvôli vyšetreniu na CT sudkyňu uspali, už sa však neprebrala a po zástave srdca upadla do kómy.

„Nemali sme pochybnosti o tom, že je chorá,“ tvrdí Sopoliga. Príplatok k nemocenskej Laukovej podľa neho v máji odobrali, lebo predsedníčke súdu oznámila, že je ochotná sa vrátiť do práce, iba ak bude zaradená späť na trestný úsek. Sudkyňu však osobne nevypočuli a rozhodli bez nej.

Vyšetrovanie Buľubašovej, ktorú odvolala z funkcie ešte Viera Petríková, polícia neukončila.

14 debata chyba