Petríková je už u Harabina, Žitňanskej človek nebol proti

Ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (SDKÚ) nebolo proti tomu, aby exministerka Viera Petríková (za HZDS) ostala natrvalo na Najvyššom súde.

21.09.2010 09:25
debata

S prekvapujúcim výsledkom sa skončilo výberové konanie, vďaka ktorému sa Petríková nebude musieť vrátiť na opačný koniec republiky – do Vranova nad Topľou, kde pred odchodom do politiky šéfovala okresnému súdu.

Najvyšší súd tvrdí, že exministerke dalo svoj hlas všetkých päť členov výberovej komisie. Podľa hovorcu súdu Michala Jurčiho za ňu hlasoval aj nominant ministerky spravodlivosti, generálny riaditeľ sekcie civilného práva Martin Maliar.

Žitňanskej rezort to odmieta. Maliar podľa hovorcu Petra Bublu zaradil síce Petríkovú na prvé miesto pred sudkyňu Krajského súdu v Trnave Leu Stovičkovú, ústne sa však vyjadril, že sa zdržiava hlasovania o úspešnosti oboch kandidátok vo výberovom konaní.

„Hlasovacie lístky umožňovali hlasovanie len o poradí uchádzačiek,“ vysvetľuje Bubla. Rezort spravodlivosti preto skúma, či hlasovanie nebolo zmätočné, a zvažuje ďalší postup vo veci. Bubla tiež hovorí, že zástupca ministerstva odmietol podpísať zápisnicu a žiada jej doplnenie.

Petríková je jedinou okresnou sudkyňou, ktorá stážuje na Najvyššom súde. Šéf súdu Štefan Harabin si spolužiačku z vysokej školy zavolal k sebe hneď po parlamentných voľbách v júni. Na Najvyššom súde už natrvalo pôsobí aj doterajší štátny tajomník za SNS Daniel Hudák.

Zo zákulisia prenikajú úvahy, že Hudák alebo Petríková sa stanú Harabinovou pravou rukou na poste podpredsedu Najvyššieho súdu. Ten je momentálne neobsadený a čaká sa na vypísanie volieb.

Žitňanská sa snaží presadiť takú zmenu v zákonoch, aby sa sudcovia, ktorí pôsobili vo vládnych a iných funkciách, nemohli automaticky vrátiť do talára, ale museli čakať päť rokov. Petríkovú ani Hudáka to už nepostihne.

debata chyba